Autá

15 zaujímavostí o autách, ktoré ste pravdepodobne nevedeli

"Koľko je na svete áut? Aké je najmenšie auto na svete a kto vymyslel stierače? Odpovede na tieto, ale aj ďalšie otázky, sa dočítate v článku nižšie. "

Erik Stríž, 27. januára 2016 11:00
Ilustračné foto Foto: Mercedes

Miliarda

Na svete dnes žije viac ako sedem miliard ľudí. A už v roku 2010 vznikla štatistika, že každý siedmy človek na planéte vlastní jeden automobil. Už pred šiestimi rokmi nastal ten významný okamih, kedy po svete jazdila celá jedna miliarda automobilov. Z toho celá štvrtina bola registrovaná v Spojených štátoch amerických a najväčšiu časť podielu si osvojila Čína.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vôňa alebo smrad?

Keď testujeme autá pre Webmagazín, vždy cítime špecifickú vôňu, ktorá nás sprevádza počas celého redakčného testu v interiéri vozidiel. Rovnaké vône môžete cítiť aj vy, keď si kúpite nové auto. Tento neurčitý pach ľuďom zvyčajne vonia, v skutočnosti je však iba vedľajším produktom schnutia lepidiel a “usádzania” plastov. Skutočne to, čo cítime a označujeme za vôňu, je v skutočnosti skôr smrad.
Môžeme potvrdiť, že nové BMW vonia inak ako Mercedes a odlišne od Suzuki. Bude to tým, že každá automobilka používa iné metódy a materiály pri skladaní svojich interiérov.

Mať drahé auto je síce dobré, avšak rýchlo si na neho zvyknete a nájsť potom dôvod na zvýšenie spokojnosti už nebude tak ľahké ako predtým. Foto: Tumblr

Maličkosti tvoria celok

Vedeli ste, že jedno priemerné auto obsahuje až 30-tisíc rôznych častí? Keď spočítate kolesá, kusy karosérie, skrutky, matice, volant a všetko ostatné, mali by ste dospieť k podobnému číslu. To dáva tušiť o extrémnej náročnosti samotného navrhovania nového vozidla, nehovoriac o jeho konštruovaní.

Baldwin Street

Máte pocit, že na Dlhých dieloch v Bratislave je až príliš prudké stúpanie? Potom by ste mali vedieť, že to vôbec nie je až také zlé. Rekord momentálne drží Baldwin Street v meste Dunedin (Nový Zéland), ktorej náklon dosahuje až 19,3 stupňov. To je neuveriteľné, až 35-percentné stúpanie, na ktoré je potrebné vozidlo s veľmi veľkým krútiacim momentom. Na 1,6-litrovej Fabii by ste takýto kopec dali iba s veľkými problémami...

Allen Swift a jeho Rolls-Royce Foto: Internet

Allen Swift a jeho Rolls-Royce

Písal sa rok 1928, keď istý Allen Swift dokončil štúdiá a od otca dostal už aj v tej dobe mimoriadne hodnotný dar - jedinečné vozidlo Rolls-Royce Piccadilly-P1 Roadster. Dnes je týchto vozidiel na celom svete iba niekoľko a ešte menej z nich je schopných jazdy.

Allen Swift z Massachusetts sa o svoj Rolls-Royce staral údajne viac ako osemdesiat rokov, až kým nezomrel vo veku 102 rokov. Pán Swift sa stal so svojím vozidlom ikonou nielen preto, že tvorili nerozlučnú dvojicu, ale najmä sa o svoj raritný automobil dôsledne staral a za celý život na ňom najazdil iba 170-tisíc míľ (približne 273-tisíc kilometrov).

Audi A1 Foto: Audi

Rýchlosť nie je nikdy dosť vysoká

Keby ste na chceli obísť Zem okolo jej rovníka (a počas jazdy by vám nezavadzali všetky tie drobnosti ako oceány, hory, púšte a podobne) autom so stabilnou rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu, vaša cesta by trvala viac ako osemnásť dní. Priemer Zeme na rovníku je 40 075 kilometrov.

Keby chceli rovnakou rýchlosťou prekonať vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom, trvalo by vám to až 178 dní, prešli by ste vzdialenosť 384 400 kilometrov.

A ak ste mali záujem rýchlosťou 90 km/h dojazdiť až k Slnku, trvalo by to o niečo dlhšie - až 189 rokov!

Land Rover Defender s pedálmi Foto: Land Rover

Najmenšie auto na svete

V americkej Arizone jazdí malý elektrický automobil, ktorý odvezie sotva jedného človeka. Je to v podstate hračka pre deti, avšak po úprave dokáže jazdiť rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Preto bolo potrebné, aby jej miestne autority udelili štítok s evidenčným číslom. To znamená, že vodič takéhoto vozidla je plnohodnotným účastníkom cestnej premávky a nemôže si dovoliť pred nasadnutím do svojho malého vozidla piť alkohol.

Volkswagen Beetle Cabrio Foto: Webmagazin.sk/Michal Svítok

Porsche ako vedľajší produkt

Keď dnes ktosi povie, že značky Volkswagen a Porsche majú k sebe blízko, nikoho tým neprekvapí. Vieme totiž, že Porsche patrí pod nemecký koncern, kde sa stretáva s početnou skupinou iných značiek, napríklad so Škodovkou, Seatom, Bentley či Audi.

Môže byť ale prekvapujúce, že všetky súčasné vozidlá značky Porsche vychádzajú z dizajnu populárneho modelu Beetle, ktorý pre Volkswagen pripravil sám Ferdinand Porsche. Podľa dostupných informácií tak spravil priamo na pokyn vtedajšieho režimu, ktorý chcel Nemcom dopriať lacný a praktický automobil. Tu nachádzame počiatky kariéry Ferdinanda Porscheho a vysvetlenie, prečo sa aj moderné vozidlá Porsche tak nápadne podobajú na slávny VW Chrobák.

Najvyššia pokuta na svete

Najvyššia pokuta v histórii bola udelená v Švajčiarsku vodičovi, ktorý na svojom vozidle jazdil rýchlosťou 299 kilometrov za hodinu. Vyslúžil si pokutu neuveriteľných 853,6-tisíc eur. Táto astronomická čiastka bola vypočítaná na základe prekročenej rýchlosti a príjmov vodiča. Vodič údajne jazdil na športovom vozidle Mercedes-Benz SLS. Túto informáciu by ste však mali brať s rezervou, koluje totiž internetom už dlhšie a nepodarilo sa nám ju overiť.

Stierače na čelnom skle vymyslela žena

Automobilka Ferrari vyrobí 14 automobilov denne.

Paul Gavin bol prvým človekom, ktorého napadlo dať do auta rádio. Spravil tak v roku 1929.

Až 16 percent majiteľov automobilov svoje autá neumýva nikdy. 53 percent všetkých majiteľov pritom umýva svoje autá aspoň raz do mesiaca.

V čínskom Šanghaji sú údajne zakázané červené autá.

Vodiči áut zabijú na celom svete každý rok viac jeleňov, ako poľovníci.




ODPORÚČAME AJ:
Tieto autá zaujali v roku 2015 najviac
Máte osobnosť na šoférovanie športového auta?
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Úsmevné predstavy o autách budúcnosti z minulosti: Pamätáte si ich?

Komentáre