Autá

Ako funguje parkovací asistent na aute?

"Automatické parkovanie je skvelý vynález, ktorý môže významne uľahčiť život na volantom. Hoci vyzerá jednoducho, svojej existencii vďačí vyspelej technike. "

Erik Stríž, 23. augusta 2016 9:00
Parkovací asistent značky Opel Foto: Opel

Radary, senzory a kamery

Funkciu parkovacieho asistenta dnes nachádzame aj v ponuke automobiliek, ktoré sa nezaraďujú do prémiovej sorty. V priebehu posledných rokov sa výrazne zvýšil štandard a aj za veľmi rozumné peniaze môžete získať automobil kompaktných rozmerov s bohatým balíkom asistenčných služieb. Parkovací asistent je jednou z tých funkcií, ktoré o svoje opodstatnenie nemusia bojovať, pretože jej prítomnosť ocení aj skúsený vodič.

Základom výbavy každého automobilu, ktorý vie automaticky zaparkovať, je paleta senzorov a radarov, v lepšom prípade aj kamier. Slúžia ako zrak automobilu, ktorý vďaka nim dokáže s vysokou presnosťou a vysokou spoľahlivosťou určiť vzdialenosti. Funkcia parkovacieho asistenta tieto doplnky nevyhnutne potrebuje aj napriek tomu, že vodič si zvyčajne celkom dobre poradí aj bez nich.

Stačí stláčať pedále

Skutočne, je to také jednoduché. Je jedno, či si sadnete do automobilu značky Mercedes, Opel alebo Peugeot, skúsenosť s parkovacím asistentom bude viacmenej rovnaká. Základom je ponechať volant, nech sa otáča sám - respektíve sa o to stará počítač automobilu. Vašou úlohou vodiča je iba stláčať akceleračný pedál a brzdu v nadväznosti na pokyny počítača, ktoré sa zvyčajne zobrazujú na displeji pred volantom alebo na centrálnom displeji medzi prednými sedadlami.

Prémiové automobilky umožňujú aj to, aby vodič nerobil skoro nič, dokonca ani nestláčal pedále. Príkladom je video nižšie, na ktorom môžete zreteľne vidieť princíp parkovacieho asistenta. Jediné, čo automobil vyžaduje od vodiča, je priebežné držanie tlačidla funkcie parkovania. Akonáhle vodič toto tlačidlo pustí, automobil preruší proces parkovania.

Zdroj: 2015 BMW X5 parking assistant demo (youtube.com)

Keby sme to chceli veľmi zjednodušiť, napísali by sme, že automatický parkovací asistent je vopred definované točenie volantom tak, aby v konečnom dôsledku automobil zastavil presne na vymedzenom parkovacom mieste. Pravda je síce o niečo komplikovanejšia, ale môžete si to predstaviť aj takto. Parkovanie samo osebe nie je tak náročný proces, väčšinou si ho totiž komplikujeme my nesprávnym odhadom vzdialeností a správania vozidla.

Auto na diaľkové ovládanie

Ešte ďalej zachádzajú značky Mercedes-Benz a BMW, ktoré ponúkajú funkciu parkovacieho asistenta na oveľa pokročilej úrovni. Z automobilu môžete doslova vystúpiť a iba sa pozerať, ako vozidlo zaparkuje s presnosťou na niekoľko centimetrov do svojho parkovacieho boxu.

BMW umožňuje aj to, aby ste svoj automobil riadili na diaľku prostredníctvom inteligentného kľúča, ktorý si môžete zadovážiť k najnovšej limuzíne radu 7. Mercedes-Benz na ovládanie limuzíny využíva mobilný telefón so špeciálnou aplikáciou.

Zdroj: 2017 Mercedes-Benz New E-class Remote Parking Pilot Demonstration (youtube.com)

Kompletná autonómia

Často sa na internete píše o budúcnosti riadenia automobilov, ktorá počíta s ich úplnou samostatnosťou. Súčasťou funkcie plne autonómneho riadenia je aj parkovací asistent, ktorý musí byť schopný nielen správne zaparkovať, ale aj nájsť miesto v spleti parkovacích garáží.

To už celkom iná káva a vyžaduje si úplne novú technickú úroveň. Je otázne, kedy sa dočkáme podobných funkcií, isté však je, že v priebehu prvých rokov bude cena podobných technológií mimoriadne vysoká. Prvá generácia zákazníkov zaplatí vývoj a až tá druhá či tretia bude môcť uvažovať nad tým, že sa podobné vymoženosti stanú aj cenovo dostupnejšími alebo dokonca štandardom.


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre