Autá

Tachometer v aute môžete vymeniť aj za mobil, bude to zadarmo

"Ak sa vám nepáči tachometer v aute, môžete ho vymeniť ľahko a zadarmo. Stačí si do mobilu stiahnuť správnu aplikáciu a uložiť ho do držiaka."

Erik Stríž, 7. decembra 2016 11:00
Mobil namiesto tachometra v aute Foto: Pixabay
Moderné smartfóny a tablety majú rôzne využitia. Vďaka tomu, že sú zvyčajne vybavené GPS prijímačom, dokážu veľmi presne určovať svoju polohu a teda aj pohyb. So správnou aplikáciou môžete zistiť aktuálnu rýchlosť automobilu a previesť ju do pekného efektného tachometra, ktorý dokáže celkom nahradiť ten hlavný na prístrojovej doske.

Ulysse Speedometer

Aplikácia Ulysse Speedometer patrí medzi najobľúbenejšie, používajú ju milióny ľudí a obsahuje tak rozsiahle nastavenia, že v každom aute môže vyzerať úplne inak. Ukazovatele môžu byť konzervatívne, čiernobiele a analógové, inokedy digitálne, pestrofarebné a futuristické. Aplikácia je určená pre mobilné zariadenia so systémom Android, teda pre mobilné telefóny aj tablety. Dôležité je iba to, aby zariadenie obsahovalo aj GPS prijímač, vďaka ktorému dokáže určiť svoju aktuálnu polohu.

Zdroj: Ulysse Speedometer Video (youtube.com)

Okrem aktuálnej rýchlosti aplikácia zobrazuje aj trvanie jazdy, maximálnu dosiahnutú rýchlosť, priemernú rýchlosť, zrýchlenie z 0 na 100 km/h, kompas a ak chcete, môžete merať rýchlosť svojho auta aj v námorných uzloch.

Základná verzia aplikácie Ulysse Speedometer je bezplatná a dá sa používať veľká časť jej funkcií. Ak chcete podporiť jej vývojára alebo využívať niektoré prémiové funkcie, máte možnosť zakúpiť si aplikáciu za necelé dve eurá.

SpeedView

Iná aplikácia pre telefóny s názvom SpeedView ponúka veľmi podobnú funkčnosť, iba o niečo menej možností personalizácie. Aplikácia je bezplatná a na hlavnej ploche zobrazuje aktuálnu rýchlosť vypočítanú podľa GPS signálu, kompas, trvanie aktuálnej jazdy, priemernú rýchlosť a dokonca aj graf vývoja rýchlosti v závislosti od času. Tachometer môže mať rôzne formy zobrazenia, od klasického analógového až po kreatívne stupnicové mierky.

SpeedView umožňuje dokonca aj funkciu head-up displeja (HUD), kedy sa všetky zobrazené údaje na displeji telefónu zrkadlovo prevrátia, aby bol pre vodiča čitateľný ich odraz od čelného skla. V tomto režime má vodič priamo pred vlastnými očami údaje potrebné k jazde a nemusí očami prechádzať z vozovky na prístrojovú dosku.

Zdroj: SpeedView Android App (youtube.com)

Nemenej dôležitým detailom je funkcia zdieľania trasy podľa GPS súradníc, pričom exportovaný súbor je možné vložiť do máp od značky Google. Toto riešenie môže byť zaujímavé predovšetkým pre zamestnávateľov a ľudí, ktorí majú záujem na sledovaní trasy svojich vozidiel. Nevýhodou je iba to, že nie je možné sledovať stav automobilu na diaľku, ale až vtedy, keď vodič súbor pripraví a sám odošle.

Multifunkčný head-up displej Navdy Foto: Navdy

Mobily nenahradia kvalitné head-up displeje

Aj na Webmagazíne sme sa už venovali riešeniam, ktoré dokážu aj do starého auta vniesť modernú techniku v podobe head-up displeja. Tieto displeje sú pomerne jednoduché zariadenia, ktoré umožňujú lepšie sa sústrediť na situáciu na vozovke dokonca aj vtedy, keď vodič potrebuje sledovať navigačné pokyny.

Jedným z riešení je kúpiť si samostatný head-up displej, napríklad Navdy alebo Garmin HUD, o ktorých sme písali v samostatných článkoch. Cenovo výhodnejším, ale kvalitatívne slabším riešením, je stiahnutie aplikácie do mobilu a uloženie ho priamo pod čelné sklo. Aplikácií nahradzujúcich HUD je veľmi veľa a niektoré z nich sú vskutku dobré, napríklad veľmi populárny GPS HUD Speedometer Free. Avšak nikdy celkom nenahradia jednoúčelové zariadenie.

Veľkú úlohu v kvalite zobrazenia hrá samotný displej na mobile a jeho schopnosť kontrastovať bielu grafiku s čiernym pozadím. Také Super AMOLED a OLED displeje v telefónoch Samsung sú na tento účel ideálne, pretože ich čierna je skutočne čierna a jednotlivé biele pixely doslovne svietia. IPS LCD displeje v telefónoch od Sony, LG, Apple a ďalších sú síce v bežnej prevádzke vynikajúce, avšak ich čierna nie je naozaj čierna a mierne šedé pozadie sa tak viditeľne premieta na čelné sklo. Navyše celkový obraz nie je ideálny, pretože biele pixely na uvedených displejoch nesvietia, sú iba podsvietené.


Zdroje: Ulysse Speedometer, GPS HUD Speedometer Free, SpeedView: GPS Speedometer


ODPORÚČAME AJ:
Head-up displej s navigáciou môže mať aj stará škodovka
Head-up displej Navdy vám ukáže aj esemesky
Displeje na prístrojovej doske: Ktorá značka ich má najkrajšie?
S autami Ligier môžu na slovenských cestách jazdiť aj pätnásťroční
Automobilky na diaľku zablokujú auto alebo prinesú benzín

Komentáre