Autá

Zapáčilo sa vám auto z reklamy? Pravdepodobne bolo vyrobené v počítači

"Moderné technológie používané vo filmoch nachádzajú uplatnenie aj v reklame. Vďaka nim vidíte napríklad detailné zábery automobilov počas jazdy náročným terénom. "

Erik Stríž, 28. júna 2016 11:00
Blackbird Rig od výrobcu The Mill Foto: The Mill
Určite ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako vlastne filmári robia všetky tie vizuálne pôsobivé scény s automobilovými naháňačkami. Sú premyslené do najmenších detailov, vozidlá sa pohybujú vysokými rýchlosťami a aj napriek tomu sú na kamere dobre viditeľné. Aj napriek tomu, že stále sa tvorcovia reklám snažia do televíznych spotov natočiť skutočné autá, častokrát je oveľa jednoduchšie doplniť ich na počítači.

Skutočnosť, že sa v televíznych reklamách často objavujú počítačom generované scény (CGI), nie je vôbec žiadnou novinkou. A vieme aj to, že tak vyrábajú mnohé reklamy na automobily. Ak sa ale tvorcovia rozhodnú spraviť konkrétny automobil na počítači, musia v 3D programe navrhnúť aj spôsob jeho pohybu po ceste, prípadne simulovať jeho jazdné vlastnosti v zákrute alebo počas prejazdu terénom. Práve tu môže prísť k vizuálnym alebo fyzikálnym nedokonalostiam, ktoré si čoraz citlivejšia verejnosť ľahko všimne.

Toto by teraz mohol nadobro zmeniť vynález s názvom BlackBird Rig. Budete sa pozerať na skutočné prejavy, ale neskutočné vozidlá. Ako je to možné?

Blackbird Rig od výrobcu The Mill Foto: The Mill

Polovica na vozovke, polovica v počítači

Variabilný automobil pre použitie vo filmovom priemysle a v reklame. Asi tak by sme mohli stručne opísať vozidlo Blackbird Rig, ktoré sa pravdepodobne postará o revolúciu vo filmárskom priemysle.

Automobil vyzerá nevzhľadne, skoro ako malá verzia komiksového Batmobilu. Má však niekoľko vlastností, ktoré sú ešte dnes pre automobilky prakticky úplne neznáme - dá sa meniť jeho dĺžka, výška podvozka, umožňuje výmenu kolies bez limitovania ich priemeru a šírky, adaptívne a variabilné tlmiče dokážu imitovať rôzne automobily, od malých hatchbackov po veľké SUV-čka do terénu.

Na čiernom Blackbird Rig je osadená panoramatická kamera a spoločne so špeciálnym softvérom pre výkonné počítače je možné v kamerovom zábere vymeniť tento atypický automobil za akýkoľvek iný - hoci aj za luxusný Jaguar XJ, ako môžete vidieť na videu nižšie.

Zdroj: The Mill BLACKBIRD

Pre filmových tvorcov táto superdrahá hračka znamená revolúciu. Zrazu nepotrebujú fyzické automobily, stačím im tento jeden, ktorý potom pretvoria podľa vlastnej vôle. Virtuálne náhrady vozidiel sú pritom na nerozpoznanie od tých skutočných, verne imitujú odlesky karosérie, nečistoty na sklách a tiež ich tiene na ceste.

V porovnaní s kompletne počítačom generovanom automobile dokáže Blackbird Rig s absolútnou vernosťou kopírovať jazdné vlastnosti veľkých osobných áut a SUV-čiek, takže nie je potrebné na počítači pridávať prach za kolesami a podobne.

Ešte stále si myslíte, že dokážete na prvý pohľad rozpoznať skutočnosť od počítačom generovanej scény?


Zdroj: themill.com

ODPORÚČAME AJ:
Ford predstavil nové luxusné SUV pre Európu
Luxusné SUV bude ponúkať doplnkovú výbavu za 154-tisíc
Toto rodinné auto je väčšie ako priemerné SUV
Supermoderné luxusné SUV už obidivujú v Číne, my si počkáme
Aj malý crossover môže byť supermoderný

Komentáre