Autá

Autá budúceho storočia sa môžu schovať, Japonci ukázali rok 2700

"Tam, kde sa výrobcovia predbiehajú v zverejňovaní svojich vízií o blízkej budúcnosti osobnej dopravy, tam prichádza japonská značka so svojou zhmotnenou predstavou rovno 28. storočia. "

Erik Stríž, 26. apríla 2017 8:00
Lexus Valerian Skyjet (koncept, 2700) Foto: Lexus
Automobily budúcnosti vraj nebudú viazané na betónové a asfaltové cesty, budú brázdiť atmosféru ako súkromné malé drony. Ak zájdeme ešte ďalej, rovno o niekoľko storočí, môžeme uvažovať o autách lietajúcich priamo vo vesmíre. Tak, ako si to predstavuje japonská značka automobilov.

Reklama zasadená do filmu

Do kín sa čoskoro dostane film Valerian and the City of a Thousand Planets, v ktorom si zahrajú aj Cara Delevingne, Ethan Hawke a John Goodman. Na túto sci-fi snímku sú kladené veľké nároky, pretože sa od nej očakáva podobne vizionárske vykreslenie sveta budúcnosti, aké sme kedysi videli v kultovom filme Piaty element (1997). Pod oba tieto filmy sa podpísal rovnaký režisér Luc Besson.

Koncept Skyjet z roku 2700 sa v traileri objaví v čase 1:28.
Zdroj: VALERIAN Official Trailer # 2 (2017) Cara Delevingne, Dane DeHaan, Rihanna Sci-Fi Movie HD

Ak bol Piaty element mimoriadne farebný, pestrý a rôznorodý, Valerian ho ešte ďaleko prekoná. Namiesto animatronických oblekov sa už ale moderní filmoví tvorcovia spoliehajú na grafikov a fotorealistické počítačom generované obludy. Vo filme ich bude veľa, o čom svedčí už samotný trailer - a budú prepracované naozaj precízne.

Lexus Valerian Skyjet (koncept, 2700) Foto: Lexus

Autá bez kolies

V sci-fi sa okrem nich objaví aj niečo, čo by sme mohli považovať za nástupcu súčasného osobného automobilu. Producenti sa spojili so značkou Lexus, aby pripravila koncept takého stroja, ktorý bude korešpondovať s celkovým charakterom filmu. Výsledkom následného vývoja je Skyjet, ako ho Lexus pomenoval.

28. storočie už očividne nepočíta s vozovkami, preto aj koncept Skyjet reprezentujúci rok 2700 nemá kolesá a ani typické automobilové črty. Je to malá vesmírna loď s malými krídlami, preskleným kokpitom a rozmernými displejmi v interiéri.

Zdroj: Lexus Valerian SKYJET Reveal

Aj napriek tomu, že sa osobné vesmírne plavidlo dramaticky odkláňa od súčasných automobilov, zopár prvkov si od nich predsa len požičal - a tým je predná maska s logom výrobcu, ktorú japonská značka používa vo svojich vozidlách už teraz.

Čo si myslíte vy? Budú budúce generácie križovať atmosféru a okolitý vesmír v podobných strojoch?


ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre