Autá

Nové koncepty bavorákov v retro štýle

"BMW CS Vintage Concept a E30 TM Concept 30 nie sú oficiálne koncepty bavorskej automobilky, ale na internete dokázali osloviť množstvo ľudí. "

Erik Stríž, 3. apríla 2014 14:00
Virtuálne BMW CS Vintage od Davida Obendorfera Foto: David Obendorfer


Na svete existuje veľké množstvo ľudí, ktorí vylepšujú staršie automobily a dávajú im nový život. Jedným z najpopulárnejších vozidiel, ktoré sa využívajú na takéto úpravy a tuningy, je BMW s karosériou modelu E30. Táto karoséria je legendárna a stala sa ikonickou, využíva jednoduché prvky a práva ona sa stala nositeľom historicky prvého vozidla typu M3.

Práve do úpravy vozidla karosérie E30 sa pustila spoločnosť TMCars a vytvorila z neho Concept30.

Upravené BMW E30 s custom balíčkom Concept30 Foto: TMCars

Concept30 spája staré a nové


BMW Concept30 je kombináciou klasického automobilového dizajnu a moderných prvkov, ktoré pozorujeme u najnovších vozidiel s mimoriadne vysokou cenovkou. Prednej maske vozidla dominujú ostré tvary s dôrazom na minimalizmus a LED pásy denného osvetlenia.

Upravené BMW E30 s custom balíčkom Concept30 Foto: TMCars

BMW Concept30 je momentálne jeden funkčný prototyp, avšak čaká ho pomerne zaujímavá budúcnosť. Tvorcovia doladia posledné detaily a pripravia takzvaný kit, ktorý si budú môcť prípadní záujemcovia o tuning zakúpiť. Kit Concept30 potom budú môcť inštalovať na svoje vozidlo typu E30 a užívať si zvýšenú pozornosť okolia. Cena balíčka by sa mala pohybovať okolo úrovne 4-tisíc amerických dolárov.

Virtuálne BMW CS Vintage od Davida Obendorfera Foto: David Obendorfer

BMW CS Vintage


Veľmi podobné konštrukčné prevedenie a odkazy na staré dobré časy bavorskej automobilky využíva aj koncept CS od dizajnéra Davida Obendorfera. Jeho vízia nového BMW v sebe spája aktuálny trend využívania retro dizajnu v kombinácii s modernými technológiami a necháva sa inšpirovať modelmi BMW E9 (1968) a BMW 2000 CES (1965). V automobilovom svete síce retro až tak trendové nie je, napriek tomu tento koncept vyzerá veľmi atraktívne.

BMW CS je nositeľom prvkov známych zo starších generácií vozidiel BMW, najvýraznejšie z nich sú vertikálne pretiahnuté “obličky” na prednej maske a takmer vodorovné veko batožinového priestoru s úzkymi zadnými svetlami.

Virtuálne BMW CS Vintage od Davida Obendorfera Foto: David Obendorfer

Interiér koncepčného automobilu predstavuje jednoduchý vzhľad s kvalitnými materiálmi, uplatnenie tu nachádza koža, drevo, sklo a plast. Chýba displej a aj akékoľvek iné digitálne ukazovatele, využité sú ich klasické analógové alternatívy.

Virtuálne BMW CS Vintage od Davida Obendorfera Foto: David Obendorfer

Zatiaľ čo prvý spomenutý prototyp Concept30 sa dostane do predaja v podobe inštalovateľného kitu pre tuningových nadšencov, ten druhý uvedený je iba virtuálnym stvárnením predstavy dobrého dizajnéra. Celkom živo si však vieme predstaviť, že by sa aj ten pretavil do reality a niet pochýb o tom, že by zaň určité skupiny ľudí boli schopné vyplatiť hriešne veľké peniaze.

Komentáre