Autá

Americká automobilka stavia na európskom dizajne a svedčí jej to

"Cadillac Escala je krásny koncepčný automobil, ktorý je predzvesťou budúceho korporátneho dizajnu tejto americkej automobilky. Zdá sa, že inšpiráciu našla v Nemecku a Anglicku. "

Erik Stríž, 25. augusta 2016 11:00
Predná Cadillac Escala ťaží z dizajnovej čistoty a modernej osvetľovacej techniky LED (koncept 2016) Foto: Cadillac
Vyzerá skutočne pôsobivo. Koncept limuzíny (alebo väčšieho sedanu) od značky Cadillac je možno spojením niekoľkých dizajnových manuálov iných značiek, predovšetkým tých európskych, avšak v jednom celku pôsobia úchvatne. Koncept by sme mohli považovať za nižšiu verziu populárneho SUV-čka Escalade, nasvedčuje tomu nielen názov, ale aj samotný charakter vozidiel. Oveľa viac však bude ešte prestížnejšou alternatívou k limuzíne Cadillac CT6 - ten je ešte nositeľom typického dizajnu, pre ktorý americkú značku tak ľahko dokážeme rozpoznať medzi desiatkami ostatných výrobcov.

Escala chce byť luxusná, technicky vyspelá a nápadná. Dlhá kapota perfektne ladí so zvyškom karosérie, vhodne kombinuje ostré línie a dizajnovú čistotu, ktorá je momentálne typická predovšetkým pre nemecký Mercedes-Benz.

Limuzína pre štyroch pasažierov s objemným batožinovým priestorom. Cadillac Escala (koncept 2016) Foto: Cadillac
Výrobca uvádza, že koncepčný automobil v interiéri spája dva odlišné svety: vpredu moderné technológie a vzadu nadštandardný komfort. Escala má byť v prvom rade interpretáciou nového prístupu automobilky k dizajnu a technike. V druhom rade je ukážkou toho, že americká značka má potenciál vrátiť sa na vrchol a reprezentovať trh s luxusnými autami.

Prednej časti kokpitu dominujú rozmerné farebné displeje s variabilnou grafikou, pričom palubný počítač môže byť aktívne prepojený s mobilnými zariadeniami pasažierov. Nasvedčujú tomu oficiálne fotografie, na ktorých možno sledovať displeje s vyobrazenými kontaktmi vo vizuálne pôsobivej podobe. Použitá obrazová technológia je OLED, ktoré je skvele čitateľné aj vtedy, keď na displej dopadá priame slnečné svetlo. Nehovoriac o čiernej, ktorá skutočne čierna a nie iba tmavá šedá.

Cadillac Escala (koncept 2016) Foto: Cadillac
Netradične pôsobí rozsiahle čalúnenie do textílie a využitie drevených textúr na palubnej doske. Minimalizmus je ústredným motívom interiéru a našiel uplatnenie aj v detailoch, napríklad páky za volantom sú krátke, majú moderný jednoduchý tvar.

Na príslušnosť k vyššej triede poukazuje aj masívny stredový tunel medzi prednými sedadlami. Zadné sedadlá majú k dispozícii o niečo menšiu lakťovú opierku, avšak samotné sedadlá disponujú výrazným bočným vedením, moderným dizajnom a vyzerajú pohodlne. Nie je to iba čalúnená lavica, ale plnohodnotné sedadlá pre náročnejších.

Pre zaujímavosť, voľný preklad slova Escala zo španielčiny by mal odkazovať na pojmy ako veľkosť, rozmernosť. Koncepčný automobil chce aj týmto detailom dokazovať svoje vysoké ambície stať sa jedným z najlukratívnejších sedanov svojej triedy.

Odzadu vyzerá trocha ako futuristický Jaguar XJ, nemyslíte? Cadillac Escala (koncept 2016) Foto: Cadillac

Koncept sa predvedie v Kalifornii na motoristickom podujatí 2016 Pebble Beach Concours d'Elegance, o ktorom sme už písali v súvislosti s ďalšími automobilmi, za všetky spomenieme Mercedes-Maybach 6 a BMW 507. Pri príležitosti tohto podujatia sa značka Cadillac už v minulosti odprezentovala modelmi Ciel convertible (2011) a Elmiraj coupe (2013), ktoré niesli veľmi podobný dizajnový jazyk, ako tohtoročný špeciál.



ODPORÚČAME AJ:
Superluxusné kupé sa pustia do súboja o najbohatších zákazníkov
Ikonické auto, na ktorom jazdil aj slávny Elvis
Smaragdový Rolls a elektromobily vo Vatikáne. Čo na ne poviete?
Premiéra najmenšieho sedanu z Bavorska: Na Európu sa opäť zabudlo
V Číne sú nároční motoristi, Európa špeciálne pre nich vyvíja autá

Komentáre