Autá

Ford Mondeo dostane elektrický i jednolitrový motor

"Automobilka Ford ukázala v Los Angeles modernizovaný model Mondeo. Oznamuje aj verziu s hybridným pohonom. "

Erik Stríž, 25. novembra 2014 14:00
Ford Mondeo (2015) Foto: Ford


Modernizované Mondeo kráča v šľapajách expresívneho dynamického dizajnu, ktorý si Ford zobral za sebe vlastný a úspešne ho aplikuje na viacerých modeloch. Nové Mondeo nie je tak revolučné, ako pri nedávnom skoku z predchádzajúcej generácie na aktuálnu, má však potenciál osloviť veľmi široké spektrum zákazníkov, nevynímajúc tých bonitných.

Pri príležitosti autosalónu v Los Angeles sa Ford rozhodol uviesť rovno tri verzie svojho Mondea - štandardný sedan, kombi verziu Wagon a Hybrid, ktorý poteší priaznivcov ekologického prístupu automobiliek. Mondeo Wagon bol pritom vyvíjaný špeciálne pre Európu, ako uvádza výrobca vo svojej tlačovej správe.

Ford Mondeo je typický robustnou karosériou, veľkými rozmermi, veľkou maskou chladiča, ostro rezanými svetlometmi s podporou LED technológie a kompaktným profilom, ktorý môže trocha pripomínať Jaguar XJ. Mondeá boli tiež vždy typické nápadne vysokým vekom kufra, pričom prekonáva mnohé iné liftbacky. Tomuto ostáva verné aj vo svojej najnovšej verzii.

Ford Mondeo Wagon (2015) Foto: Ford

Šesť verzií motorizácie doplní aj elektromotor


Nové Mondeo bude ponúkané s doteraz najširšou ponukou pohonných jednotiek. Na svoje si prídu priaznivci klasických benzínových motorov, pokrokových naftových agregátov a svoj záujem o nižšie emisie budú môcť zákazníci prejaviť aj kúpou hybridného Mondea, ktorý bude využívať dvojlitrový benzínový agregát s pridaným 1,4 kWh elektromotorom.

Základom budú benzínové motory EcoBoost s objemami valcov 1, 1,5 a 2,0 litra, naftové verzie obsiahnu objemy 1,6 a 2,0 litra. Celkovo tak bude k dispozícii šesť rôznych motorizácií, pričom sa do vozidla bude inštalovať štandardná 6-stupňová manuálna prevodovka alebo za príplatok automatická.

Ford Mondeo (2015) Foto: Ford

Veľa bezpečnostných technológií


Automobilka venovala veľkú pozornosť rôznych bezpečnostným a asistenčnými technológiám. Nové Mondeo dostane (podľa úrovne výbavy a príplatkov od zákazníka) okrem štandardných technológií aj funkcie včasného upozornenia na potencionálne kolízie i detekciu chodcov. Upozornenia sú spočiatku vizuálne a v prípade, že vodič nereaguje ani do hraničnej chvíle, automobil dokáže pribrzdiť aj sám. Automobilka uvádza, že na testovaní tejto technológie si dal záležať a vozidlá prešli počas testov pol milióna kilometrov, počas ktorých boli konfrontované s figurínami v životnej veľkosti pri rôznych situáciách.

Ford Mondeo (2015) Foto: Ford

Technológia Active City Stop funguje do rýchlosti 40 km/h a stará sa o bezpečnosť v mestskej premávke, v ktorej by mohol vodič nereagovať napríklad na brzdiace auto pred ním. V prípade možnej havárie sa Mondeo dokáže celkom zabrzdiť aj autonómne.

S tým súvisia aj technológie Distance Indication (sledovanie vzdialenosti od ostatných vozidiel a objektov), Adaptive Cruise Control (prispôsobovanie rýchlosti na základe vzdialeností), sledovanie dopravných značiek či udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu.

Ford Mondeo Wagon (2015) Foto: Ford


Zaujímavosťou je tiež funkcia, ktorej úlohou je minimalizovať kýchanie vodiča počas jazdy. Práve v priebehu kýchnutia je vodič na krátku chvíľu oslepený, čo môže viesť k menším či väčším dopravným konfliktom.

Vyzerá to tak, že Ford to myslí so zvýšenou bezpečnosťou svojich zákazníkov veľmi vážne. Avšak oveľa zaujímavejšie, ako zoznam nových bezpečnostných funkcií, bude možnosť vyskúšať si všetky tieto technológie naživo.

ODPORÚČAME AJ:
Honda má veľké sebavedomie, na model HR-V má najvyššie nároky
Legenda pokračuje: Shelby GT350 je najkrajší mustang všetkých čias
Kabriolet len pre privilegovaných: Bentley Grand Convertible
Pininfarina je symbol prestíže aj pre prémiové automobilky
Značka Maybach má budúcnosť ako verzia limuzíny Mercedes S

Komentáre