Autá

Jaguar F-Type pre Tour de France

"Jaguar F-Type Team Sky je špeciálne vybavené vozidlo, ktorým sa môže pochváliť jedine britský cyklistický tím Team Sky na tohtoročnej Tour de France. "

Erik Stríž, 25. júla 2014 12:00
Jaguar F-Type Team Sky Foto: Jaguar


Nechať na drahé, rýdzo športové vozidlo namontovať stojan na bicykle, to sa vo svete nedeje každý deň. Britská cyklistická skupina Team Sky sa však nepovažuje za len tak hocijakú a preto si údajne zaslúži aj takúto technickú výbavu navyše.

Jaguar F-Type postavený špeciálne pri príležitosti konania tohtoročnej Tour de France, vychádza však z modelu F-Type R Coupé. Jeho karoséria je z hliníka, vďaka čomu je vozidlo ľahké a aktívne tak prispieva k lepším jazdným vlastnostiam. Okrem estetickej funkcie spĺňa aj tú praktickú - pre cyklistov vozí kompletné technické vybavenie a sprevádza ich po cestách.



Zadné sklo automobilu bolo odobraté a nahradené stojanom na dva bicykle Pinarello Bolide TT, na ktorých jazdí Team Sky. Cez inštalovaný stojan sa, samozrejme, nedá sledovať dianie na ceste za vozidlom, preto bolo interiérové spätné zrkadlo odobraté takisto a nahradil ho LCD displej napojený na multimediálny systém.

Jaguar F-Type Team Sky Foto: Jaguar

Interiér ako kompletné tlačové centrum


Interiér vozidla prešiel výraznou rekonštrukciou. Dostal oficiálne farby cyklistického tímu, do stredového tunela boli namontované vysielačky, niektoré bezpečnostné prvky boli deaktivované a kufor sa stal centrom pre všetku novú technologickú výbavu. Sú v ňom samostatné elektrické zdroje pre rádiá, televízie, zosilňovače, mikrofóny a vôbec všetko, čo možno počas celej Tour de France ani pasažieri nevyužijú.

Jaguar F-Type Team Sky Foto: Jaguar

Z nuly na sto za 4,3 sekundy


Pod prednou kapotou Jaguaru F-Type pracuje motor typu V8 s objemom valcov päť litrov. Disponuje maximálnym výkonom až 542 konských síl (404 kW) a krútiacim momentom na úrovni 680 Nm. Vozidlo je vybavené automatickou prevodovkou Quickshift, ktorá podľa slov automobilky kombinuje výhody dvojspojkového systému a bežnej automatickej prevodovky. Z nuly na rýchlosť 100 km/h sa Jaguar dostane v priebehu 4,3 sekundy.

“Výkon, precíznosť a účinnosť motora sú zaistené použitím vyspelých technológií. Tuhosť ľahkého liateho hliníkového bloku ešte zvyšujú kryty hlavných ložísk, upevnené do bloku štyrmi skrutkami do kríža. Duálne variabilné časovanie ventilov optimalizuje výkon motora za každých otáčok. O čistejšie a účinnejšie spaľovanie sa zasluhuje systém priameho sprejového vstrekovania, dávkujúci striktne odmerané množstvá paliva priamo do stredu spaľovacích komôr za tlaku až 150 barov,” tvrdí v oficiálnych materiáloch automobilka o svojich motoroch V8.

Jaguar F-Type Team Sky Foto: Jaguar

Veľmi nákladný marketing


Vyrábať automobily špeciálne pre potreby vybraných športovcov je výborná forma marketingovej komunikácie veľkých značiek. Fanúšikovia daného športovca vidia po jeho boku automobilku, ktorú takto vnímajú ako jedného z jeho najväčších podporovateľov a v korporátnej sfére si zasa automobilka buduje pozitívny imidž, o ktorý sa starajú špičkoví odborníci na marketing.

Na stránkach Webmagazínu sme už písali o Audi R8 pre s lyžiarskeho pretekára Jona Olssona, tentokrát sa o krásnu ukážku schopností svojho vozidla postaral britský Jaguar. Automobil bol vyrobený iba v jedinom exemplári a nie je upresnené, čo sa s ním stane po skončení pretekov Tour de France.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Mazda 2 kopíruje dizajn väčších modelov, vyzerá skvelo
Smarty sa po rokoch menia, chcú byť štýlovejšie
Opel Corsa je po 32 rokoch stále vo forme
Seat Leon X-Perience je stvorený na slovenské cesty
Toyota Aygo prináša japonskú extraverziu na Slovensko
Nový Passat má veľké ambície. Pokorí aj BMW radu 3?
Mercedes CLS63 AMG: Nový sen veľkých chlapcov

Komentáre