Autá

Willys, pôvodca všetkých džípov, sa dá rozobrať a zložiť za 4 minúty

"Džíp, Ford GPW, U.S. Army Truck, 4x4, to všetko je označenie jedného typu vozidla, ktoré sa využívalo najmä počas 2. svetovej vojny. Toto vojenské auto ovplyvnilo svetový automobilový priemysel a vďačíme mu za moderné crossovery."

Erik Stríž, 11. februára 2016 14:00
Jeep Willys MB Foto: Wikimedia Commons
Willys MB je názov automobilu, ktorého názov pravdepodobne ani nepoznáte, ale celkom určite ste ho už videli. Jeho dizajn je tak jednoduchý, až sa stal ikonickým a legendárnym po celom svete. Začali ho vyrábať Američania v priebehu druhej svetovej vojny a dnes aj vďaka nemu jazdíme každý deň do a z práce na veľkých crossoveroch.

Vozidlá boli v prvom rade armádne automobily s extrémnymi jazdnými vlastnosťami. Mali permanentný pohon všetkých štyroch kolies, vtedy označovaný ako FWD (Four Wheels Drive), otvorenú karosériu a silný, ale konštrukčne jednoduchý motor. Automobil sa dal kompletne rozobrať, preniesť na iné miesto a následne poskladať.

Zdroj: Willys MB (youtube.com)

Vývoj modelov Willys MB však začal ešte pred vypuknutím medzinárodného vojenského konfliktu. Ešte v roku 1937 americká automobilová spoločnosť Marmon-Herrington predstavila prerobený truck značky Ford, ktorý mal pohon všetkých štyroch kolies a jednoduchú karosériu typu SUV-kabriolet. Iná firma, American Bantam, dodávala armáde niekoľko kusov vozidiel Austin vo variante roadster, ktoré sú tiež považované za akéhosi predchodcu týchto vozidiel. Až po skúsenostiach s novým typom vozidiel armáda zostavila zoznam svojich požiadaviek a predstavila ho celkovo 130 spoločnostiam, ktoré mali súťažiť vo verejnom tendri. To bol už rok 1940 a Spojené štáty potrebovali silné, funkčné vozidlá jednoduché na údržbu.

Po rôznych peripetiách s dodávateľskými spoločnosťami nakoniec automobily pre armádu dodávali spoločnosti Ford a Willys-Overland Motors. Tieto dve automobilky sa v priebehu doby spojili, keďže menšia firma Willys nevedela vyrábať také množstvo vozidiel, aké armáda vyžadovala.

Zdroj: 1942 Willys MB (youtube.com)

Vznikal tak model vozidla, ktorý bol tak trocha Ford, tak trocha Willys a v podstate kombinoval to najlepšie od oboch značiek. Počas spolupráce armády, Fordu a Willysu vzniklo viacero modelov využívajúcich rovnaký základ - Willys MA jeep, Ford GP, Ford Pygmy či Willys Quad.

Automobily sa preukázali ako skvelý dopravný prostriedok do rôznych prostredí, od púšte až po lesy. Automobily Willys dokázali jazdiť akýmkoľvek terénom a ak zapadli, dali sa v priebehu niekoľkých minút rozobrať a celé postaviť nanovo. To si pri súčasných automobiloch ani nedokážeme predstaviť…

Zdroj: Jiffy Jeep Teardown and Rebuild at the Bantam Jeep Fest (youtube.com)

Po vojne vznikla aj civilná verzia s názvom Jeep CJ, ktorá sa už podobala na súčasný Wrangler. Značka Willys fungovala pod vlastným názvom až do roku 1964, kedy armáde dodala celkovo 6500 kusov modelu Willys M170. V rokoch 2004 a 2005 si automobilový koncern Chrysler pripomenul túto značku špeciálnou edíciou vozidiel Willys Special Edition Jeep Wranglers.


ODPORÚČAME AJ:
Kórejské SUV vyrobené na Slovensku
Najrýchlejšie auto svojej doby vyrobili Angličania, dnes sa naň zabúda
Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Mercedes-Benz GLS: Čím väčšie, tým luxusnejšie

Komentáre