Autá

Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado

"Dnes si ho spájame s Latinskou Amerikou a Hispáncami, pretože nám to tak ukazujú vo filmoch. V skutočnosti bol určený privilegovaným belochom. "

Erik Stríž, 5. decembra 2016 13:00
Originálny Cadillac Eldorado (1953) Foto: Cadillac
Eldorado je dnes fenomén a aj napriek tomu, že sa vyrábal až do začiatku 21. storočia, verejnosť si zvyčajne v pamäti vybavuje iba jeho verzie z 50. rokov 20. storočia. Tie boli natoľko nadčasové, odvážne, nápadné a pekné, že ich už asi žiadna generačná modernizácia neprekonala. Za konkurentov Eldorada sa považovali Lincoln Mark series a cenovo dostupnejšie modely Buick Riviera.

Cadillac Eldorado z roku 1953 (hore) a verzia z roku 1959. Foto: Cadillac
Prvý Cadillac Eldorado bol verejnosti predstavený v roku 1952 a uvedený bol pod modelovým ročníkom ‘53. Patril medzi posledné automobily s klasickým dizajnom, ktorého svedkami boli ľudia žijúci v medzivojnovom a povojnovom období. Tieto krásne vozidlá s plnými svalnatými krivkami boli typické svojimi oblúkmi, kruhovými svetlami a masívnymi prednými kapotami, silnými motormi s veľkým zdvihovým objemom a, samozrejme, patričným hlukom pri jazde.

Názov Eldorado má pôvod v španielčine a aj preto sa stal neskôr typickým práve pre Latinskú Ameriku a hispánsku komunitu v Severnej Amerike. Dôvod, prečo automobilka pomenovala svoj model takto exoticky, dodnes nie je celkom zrejmý. Píše sa však o dvoch verziách: prvá hovorí o istej Mary-Ann Zukosky, sekretárke v jednej z obchodných zastúpení značky Cadillac, ktorá vyhrala súťaž o názov nového automobilu. Druhá verzia pripomína súvislosť s klubom Eldorado Country Club, ktorý bol obľúbeným miestom šéfov z koncernu General Motors.

Cadillac Eldorado (1959) Foto: Cadillac

Luxusný plne personalizovateľný stroj

Nápadne dlhá kapota a prevedenie v štýle kabriolet boli tým, čo spravilo z Eldorada legendu automobilového priemyslu. Až do roku 1998 bol Eldorado vôbec najdlhším automobilom, ktorý kedy značka Cadillac ponúkala. To sa však čoskoro zmenilo a z

V reklamách 80. a 90. rokoch mal automobil oslovovať riaditeľov a manažérov, ktorí si potrpia na moderný dizajn, komfort, luxus a špičkové jazdné vlastnosti. V tomto čase bol už Eldorado vyspelý automobil s konzervatívnym tuctovým vzhľadom a výrazne sa odklonil od charakteru, ktorý mu výrobca dožičila v prvých desaťročiach existencie.

Jedným z najväčších lákadiel tohto vozidla bola jeho široká ponuka personalizácie, vďaka čomu si ho vedel nový majiteľ celkom nastaviť podľa svojho vkusu.

Predpokladaný dizajn Cadillac Eldorado (2017) Foto: Cadillac

Návrat po 16 rokoch?

Modelový rok 2001 bol pre Eldorado finálny. Automobilka zdanlivo stratila o tento typ automobilu záujem a upustila od jeho výroby.

Tento rok v lete sme sa však v zahraničných odborných magazínoch dočítali, že Cadillac predsa zvažuje, že tento legendárny stroj vráti do svojej ponuky. Podľa dostupných fotografií by malo byť Eldorado 2017 výrazne moderné a nápadné, avšak nadväzujúce na 50. roky. Supermoderný automobil s LED pásmi svietenia, dlhou karosériou a masívnou kapotou sa odprezentoval vo variantoch kabriolet a kupé a mimoriadne mu to svedčí.



ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre