Autá

Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

"Audi Prologue Avant je smelý koncept nastolujúci nový dizajnový manuál značky. Predstavuje sa nielen ako mimoriadne, ale najmä úsporné a luxusné vozidlo pre náročných. "

Erik Stríž, 27. februára 2015 13:00
Audi Prologue Avant Concept (2015) Foto: Audi
Keď Audi predstavilo koncept s názvom Prologue, vzbudilo tým pozornosť širokej verejnosti aj napriek tomu, že až tak revolučný koncept nebol. Projekt Prologue v prvom rade informuje o tom, ako budú vyzerať nové modely automobilov značky Audi a snaží sa reflektovať aktuálne záujmy zákazníkov. V automobilom priemysle sú teraz trendové ostré línie, organické tvary si v dizajnovom manuáli neponecháva iba niekoľko automobiliek.

Prvá verzia konceptu Prologue bola dvojdverové kupé s nadštandardnými rozmermi, druhá verzia je kombi. Prívlastok Avant táto automobilka využíva už dlhé roky ako označenie variantov kombi a plánuje si ponechať aj v blízkej budúcnosti.

Audi Prologue Avant si ponecháva všetky základné dizajnové prvky z pôvodného Prologue. Sledujeme veľmi výraznú a ostrú prednú masku, úzke predné svetlomety, robustný gril chladiča a celkovo atraktívne dynamické tvary.

Audi Prologue Avant Concept (2015) Foto: Audi

Základný rozdiel medzi prvým a druhým variantom konceptu Prologue spočíva v odlišnej karosérii a vo veľkosti kokpitu. Prologue Avant je vybavený celkovo piatimi dverami, dvere kufra sa otvárajú celé aj so zadným oknom. Zväčšenie interiérového priestoru sa teda týka aj jeho batožinovej časti. O kapacite kufra sa však Audi nezmieňuje, pripomína len celkovú dĺžku vozidla 5,11 metra. Napriek svojej veľkosti sa však v tomto automobile odvezú iba štyria pasažieri vrátane vodiča.

Prologue Avant chce byť inovatívny nielen v otázke dizajnu, ale aj pohonu. Nie je to však čisto elektrické vozidlo, ponecháva si prívlastok plug-in hybrid. Pod prednou kapotou pracuje 6-valcový naftový motor TDI s objemom tri litre a aktívne je podporovaný elektrickým motorom. Ich spoločný výkon je 335 kW (455 k) a dosahujú krútiaci moment 750 Nm. Priemernú spotrebu by mal mať iba 1,6 l/100 km.

Tieto čísla sú veľmi pôsobivé a umožňujú, aby sa toto päťmetrové vozidlo rozbehlo z nuly na rýchlosť 100 km/h v priebehu 5,1 sekundy. Maximálna rýchlosť kombíka z dielne Audi je 250 km/h. Rovnako, ako pri mnohých iných automobiloch, je rýchlostný strop presne 250 km/h, pretože je nastavený elektronicky.

Na čisto elektrický pohon dokáže auto prejsť 54 kilometrov, čo je relatívne dobrý údaj. Elektrický motor má však slúžiť v prvom rade ako podpora pre ten hlavný naftový.

Audi Prologue Avant Concept (2015) Foto: Audi

Audi Prologue Avant je síce v prvom rade niečo, čo má za úlohu informovať verejnosť o budúcom dizajne modelov automobilky a nastavovať vzor pre dizajnérov, avšak zároveň by nás mal pripraviť na očakávaný model A9. Nie je to síce veľmi pravdepodobné, avšak možno sa aj najluxusnejšia limuzína v ponuke Audi raz objaví vo variante Avant.

ODPORÚČAME AJ:
Táto pätica áut vás presviedčí o budúcnosti elektrického pohonu
Skúšali sme novú Škodu Fabiu: Vieme, s ktorým motorom sa oplatí
Prezidentská limuzína oslavuje 50. narodeniny novým modelom
Nový Superb sa chce podobať na luxusné Audi
Pozrite sa, aké autá budú v novom Jamesovi Bondovi

Komentáre