Autá

Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred

"Automobil z kartónu je ukážkou toho, čo sa dá dosiahnuť s trochou úsilia. Je vernou kópiou skutočného modelu a navyše sa v ňom dokáže odviezť jeden človek. "

Erik Stríž, 9. októbra 2015 11:00
Lexus IS z kartónových lepeniek Foto: Lexus
Recyklovaný papier v podobe kartónu nachádza široké uplatnenie v rôznych odvetviach, ale o jeho využití v súvislosti s automobilovým priemyslom nepočujeme často. Snáď len starý Oltcit mal trubice kúrenia z papiera.

Využitie kartónových lepeniek do dokonalosti priviedli v Lexuse, kde z nich vyrobili celé auto. A dokonca pojazdné! O technické prevedenie projektu sa postarali londýnske spoločnosti LaserCut WORKS a Scales and Models.

Lexus inšpirovaný umením skladania papiera origami vytvoril imitáciou vozidla IS 300h s mimoriadnym dôrazom na detail. Pohľad na papierové vozidlo nás zanecháva v úžase a skutočnosť, že je verne spracovaný aj interiér, len dodáva na celkovej hodnote tohto unikátu.

Lexus IS z kartónových lepeniek Foto: Lexus
Lexus IS z kartónových lepeniek je však ručnou prácou iba čiastočne. Jednotlivé kúsky kartónov boli na seba ukladané rukami jeho dvoch tvorcov, ale o presné vyrezávanie papiera sa postarala moderná technika. Využilo sa obrovské množstvo kartónových plátkov, ktoré sa rezali s pomocou laserového lúča. Výsledkom je vysoká presnosť rezov a predovšetkým produkt, ktorý sa celkom zhoduje s virtuálnym 3D modelom v počítači.

Tvorba vozidla za pomoci vrstvenia papiera by sa dala prirovnať aj k stále populárnejšej 3D tlači, v tomto prípade sa ale vrstvilo horizontálne, vertikálne a aj priečne - práve preto bolo ručné dokončenie nevyhnutné. Celý proces výroby je mimoriadne zaujímavý a video, na ktorom je táto práca zhrnutá do niekoľkých minút, nepochybne stojí za vašu pozornosť.


Zdroj: youtube.com

Papierový sedan vyzerá skutočne dobre a hoci je zjavné, že jeho karoséria aj interiér sú vyrobené z kartónu, dokáže aj jazdiť. Pod prednou kapotou sa nenachádza spaľovací motor, ale niekde uprostred podvozka je namontovaný elektrický motor s malým výkonom. Písať o maximálnej rýchlosti nemá veľký význam, veď aj kolesá sú vyrobené z kartónových lepeniek - hlavne, že ide o pojazdný automobil.

Lexus IS z kartónových lepeniek Foto: Lexus

Zaujímavosťou je, že aj napriek použitému materiálu celé vozidlo váži až 750 kilogramov, pozostáva z 1700 dielov, dokáže jazdiť iba vpred a dozadu a má namontované skutočné LED svetlá na prednej maske. Jeden plátok kartónu má hrúbku iba 10 milimetrov.

Zdroj: lexus.co.uk,


ODPORÚČAME AJ:
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia
Najmenšie auto na svete odvezie iba vodiča. Ale ten imidž!
Najakčnejší minivan na svete a superauto z 3D tlačiarne
Auto vyrobí viac energie, ako spotrebuje. Je to Perpetuum Mobile?
Tank pre bohatých má 600 koní a extrémne jazdné schopnosti

Komentáre