Autá

Nová generácia vozidiel Lincoln chce stavať na okázalom luxuse

"Výnimočný dizajn karosérie, okázalý luxus v interiéri a komfortná jazda. Aj na tomto chce značka Lincoln postaviť nové generácie svojich vozidiel. "

Erik Stríž, 31. marca 2015 14:00
Lincoln Continental (koncept 2015) Foto: Lincoln
Automobilka Lincoln je pre Ameriku priam typická. Tieto automobily boli dlho považované za to najlepšie, čo ste si mohli na trhu kúpiť, no dnes je vytláčaná množstvom ostatných výrobcov, vrátane tých domácich. Vo svete prémiových vozidiel sa aj o pozornosť amerických zákazníkov hlásia európske automobilky. Napriek tomu automobilka demonštruje svoj záujem o inovácie a udržiavanie kroku s dobou.

V portfóliu značky Lincoln nachádzame niekoľko mimoriadne atraktívnych modelov, ktoré sa tešia obľube medzi zákazníkmi. Napríklad najnovšia verzia veľkého SUV s názvom MKX by bola na našich cestách priam futuristickým výjavom, no v porovnaní s ostatnými piatimi automobilmi v aktuálnej ponuke výrobcu až tak nápadne nepôsobí. Dizajn Lincolnov je doslovne a fakticky kontroverzný a neprehliadnuteľný.

Z profilu sa nový Lincoln Continental podobá na Aston Martin Lagonda Foto: Lincoln
O niečo odlišný prístup automobilka zvolila uvedením konceptu Lincoln Continental. V porovnaní s aktuálnymi modelmi sa líši už samotným názvom, v ktorom nachádzame celé slovo a nie iba skratku - odhliadnúc od modelu Navigator.

Vzhľad konceptu, ktorý má potenciál stanoviť dizajn viacerých budúcich modelov značky, sa vyhýba veľmi ostrým tvarom a namiesto nich volí radšej ladnejšie krivky. Predná maska preto pôsobí prémiovo a vyladene, čomu vo veľkej miere pomáha aj štruktúrovaná kovová maska chladiča. Zvýšenú pozornosť si okrem nej zaslúži aj dizajn 21-palcových diskov kolies, atypické automatické kľučky na dverách a predĺžená silueta z profilu, ktorá pripomína Aston Martin Lagonda.

Predné LED svetlomety majú dizajn loga automobilky Foto: Lincoln
Obzvlášť zaujímavé sú predné svetlomety. Využívajú technológiu LED, vďaka čomu sú výkonné a energeticky úsporné. Navyše sú dizajnované tak, aby pri čelnom pohľade vyzerali ako svietiace logá automobilky. Takéto využitie technológie LED predtým nezrealizovali dizajnéri žiadnej inej automobilky.

Koncept Continental je vybavený strechou s technológiou SPD SmartGlass, ktorá umožňuje reguláciu tepla vnikajúceho do interiéru prostredníctvom slnečného svetla. Pôsobivý je najmä údaj, že nastavením parametrov strešného skla možno upraviť teplotu interiéru až o 10 °C. Navyše táto strecha blokuje až 99 percent UV žiarenia.

V interiéri našlo uplatnenie nezvyčajné LED osvetlenie - výrobca tvrdí, že jeho farba je zlatá. Zlaté osvetlenie by sme si mohli preložiť aj ako mierne žlté. Pasažieri na zadných sedadlách budú mať k dispozícii širšiu paletu možností na relax i prácu, prítomné sú odkladacie priestory, rozsiahle a členité čalúnenie, centrálny vyklápací displej a mäkký koberec na podlahe. Vozidlo by malo byť takmer dokonale odhlučnené od vonkajších zvukov a celkový komfort by mal byť podčiarknutý množstvom priestoru na hlavu i nohy. Nechýba dokonca ani odkladací priestor určený výhradne na šampanské.

Lincoln Continental (koncept 2015) Foto: Lincoln

Koncept Lincoln Continental nie je iba dielom počítačových grafikov, ale funkčným prototypom s vyspelým motorom. Nachádza sa v ňom 3-litrový V6 EcoBoost s poháňajúci zadnú nápravu a množstvo senzorov, ktoré nachádzajú uplatnenie v kombinácii s technológiami Pre-Collision Assist, Pedestrian Protection, Enhanced Park Assist a 360-stupňovou kamerou využívanou napríklad pri manuálnom parkovaní.



ODPORÚČAME AJ:
Nový veľký Mercedes sa dočká aj hybridného pohonu
Modernizovaný britský sedan vie jazdiť aj na lanách
Hybridné BMW X5 bude mať elektromotor ako doplnok
Jaguar vyrobí 12 kusov svojho vyše 50 rokov starého modelu
Koncept nového športového Bentley púta pozornosť. Aj negatívnu

Komentáre