Autá

Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies

"Nová generácia Lexusov s označením RX si aj napriek mnohým dizajnovým inováciam zachovala svoj charakter. "

Erik Stríž, 14. apríla 2015 10:00
Nový Lexus RX 450h (2015) Foto: Lexus
Na autosalóne v New Yorku sa predviedla celkom nová generácia vozidiel Lexus RX. Toto nápadné SUV s ostrými líniami určuje vzhľad aj slovenských ciest a dokonca je v portfóliu automobilky svetovo najobľúbenejším modelom. Predalo sa ho zatiaľ vyše dvoch miliónov kusov. Je kombináciou komfortu, exkluzivity, špičkových jazdných vlastností a excentrického moderného dizajnu.

Nová generácia vozidiel RX prichádza v dvoch vyhotoveniach. To s prívlastkom 450h je poháňané hybridným ústrojenstvom, dynamickejšia verzia je nositeľom titulu F Sport a motorického označenia 350. Športovejšia verzia nie je vzhľadom veľmi odlišná od tej hybridnej, prezentuje sa prednostne v bielej farbe karosérie a má viditeľne členitejší gril masky chladiča.

Nový Lexus RX 450h (2015) Foto: Lexus

Áno, aj blatníky sú hranaté

Nový Lexus RX je viditeľne ostrejší a modernejší. V porovnaní s vlastným predchodcom, ale aj inými konkurentmi, je predstaviteľom novej vlny automobilov, ktoré chcú pútať pozornosť priam futuristickým vzhľadom a robiť tak reklamu svojmu majiteľovi.

Rázne ohyby karosérie sledujeme na celej karosérii a v jej zadnej časti sa stretávame s veľmi atypickým prevedením posledného stĺpika. Ten je vždy čierny, nedbajúc na zafarbenie karosérie a vizuálne ešte väčšmi zdôrazňuje ostré línie vozidla.

Najväčším prekvapením je, že ani vnútorný obvod blatníkov nie je celkom oblý, ako by sa očakávalo. Namiesto klasického polkruhu automobilka nechala do bokov karosérie vyzerať štvorce bez základne so zaoblenými okrajmi.

Tento spôsob dizajnovania karosérie sa nemusí stretnúť výhradne s pochopením, ale vo všeobecnosti je trendový. Množstvo automobiliek, vrátane tých prémiových, posledné roky preferuje ostrejšie tvary pred oblými a vyzerá to tak, že trend tak skoro neutíchne.

Nový Lexus RX 450h (2015) Foto: Lexus

Interiér bez experimentov

O dizajne karosérie sa dá hovoriť aj ako o experimentovaní, avšak o vzhľade interiéru nie. Ten si zachováva prémiovosť a vysokú mieru komfortu, ktorá je podčiarknutá rozsiahlym čalúnením do kože a vyváženými farbami.

Hybridný variant vozidla automobilka prezentuje v modrej farbe karosérie kombinovanej s čierno-hnedým interiérom. Verzia 350 F Sport je kontrastnejšia, biela karoséria sa vizuálne bije s čierno-bordovým čalúnením interiéru. Či už je vnútro vozidla kontrastné alebo nie, vyzerá veľmi dobre.

Veľmi zaujme prístrojová doska pred volantom. Má dve verzie, klasickú analógovú za príplatok nahradí plne digitálny variant. Nech si však klient vyberie akúkoľvek verziu, displeja pred volantom sa nezbaví.

Klasické riešenie v podaní Lexusu znamená štyri ručičkové ukazovatele s farebným displejom uprostred. Ten slúži na informovanie o aktuálnom stave vozidla a v prípade hybridu podáva správu aj o dostupnej kapacite akumulátora.

Nad stredovou konzolou sa nachádza veľký vyše 12-palcový centrálny displej, v doplnkovej výbave sa potom objavuje aj farebný head-up displej a možnosť vybaviť pasažierov na zadných sedadlách obrazovkami s uhlopriečkou 11,6 palcov.

Nový Lexus RX 350 F Sport (2015) Foto: Lexus

Jeden motor na dva spôsoby

Pod kapotou variantu 450h sa nachádza 3,5-litrový motor s usporiadaním valcov V6. Kombinovaný je s elektrickým motorom, pričom ich spoločný výkon je 300 konských síl. Rovnaký motor, ale s vlastným výkonom 300 koní, je aj vo verzii 350 F Sport. V oboch verziých novej RX nájdete výlučne 8-stupňové automatické prevodovky.

V prípade modelu 350 F Sport bude zaujímavý nielen motor, ale aj adaptívne tlmiče podvozka a inovované zavesenie kolies.

Nová generácia vozidiel Lexus RX sa začne predávať koncom tohto roka, avšak v súčasnosti sa automobilka nevyjadruje k cene úrovní výbav a ani základu.

Zdroj: Tlačová správa spoločnosti Toyota


ODPORÚČAME AJ:
Líder vo svete hybridov prichádza s ekologickým SUV
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
SYNONYMUM ÚSPECHU: Toto je jedno z najúžasnejších áut súčasnosti
Nový veľký Mercedes sa dočká aj hybridného pohonu
Toto je koncept mestského vozidla ako zo sci-fi filmu

Komentáre