Autá

Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní

"Obrnená limuzína Mercedes-Benz S-Guard má za cieľ poskytnúť svojim pasažierom nielen komfort, ale predovšetkým prakticky neprekonateľnú úroveň bezpečnosti pred cieleným útokmi."

Erik Stríž, 1. augusta 2014 12:00
Mercedes-Benz S-Guard 2014 Foto: Mercedes-Benz


Bezpečnosť automobilov je stále téma číslo jeden pri uvádzaní každej novej generácie vozidiel. Nielen Mercedes, ale každá automobilka sa chce pochváliť tým, ako veľmi si cení zdravie a životy svojich zákazníkov a navrhuje vozidlá práve v tomto záujme. Niektoré automobilky zachádzajú ešte ďalej a snažia sa osloviť aj klientov s najvyššími možnými nárokmi.

Na tomto poli vo všeobecnosti už osemdesiat rokov víťazí nemecký Daimler so svojimi Mercedesmi. Podľa dostupných informácií sa v každý rok predá až 30-tisíc špeciálne upravených vozidiel tohto typu, čo je pomerne lukratívny priestor pre umiestenie vlastného produktu.

Ilustračná fotografia Foto: Mercedes-Benz

Prvý dojem nie je správny


Mercedes-Benz S-Guard je na prvý pohľad bežná limuzína triedy S. O tom, že chráni svojich pasažierov mimoriadnou zbierkou aktívnych i pasívnych bezpečnostných technológií, nedáva vedieť navonok. Dokonca aj interiér vozidla je totožný s tým, ktorý vychádza z výrobných pásov automobilky každý deň ako produkt sériovej výroby.

Zdanlivá podobnosť pancierovaných vozidiel S-Guard a štandardných limuzín triedy končí práve pri vzhľade a štandardnej technologickej výbave. Všetko ostatné navyše si výrobca necháva zaplatiť čiastkou 200-tisíc eur, čo je však pre klientov z prostredia veľkého biznisu alebo štátnej správy prijateľná položka. Predovšetkým pri uvedomení si faktu, že im táto investícia zachráni život.

Špeciálne materiály odolajú aj granátom


Karoséria vozidla obsiahla kalenú oceľ s mimoriadnou tvrdosťou a hrúbkou jeden centimeter. Celkovo je na karosérii približne päťsto takýchto pasívnych bezpečnostných prvkov. Sklá, napriek tomu, že sú priehľadné rovnako, ako bežné sklo, sú bezpečnostné a schopné odolať aj intenzívnej streľbe z automatických zbraní. Aby bol automobil zabezpečený aj pred výbušnými zariadeniami umiestnenými na cestách, je podvozok opancierovaný kompletne.

Podľa nemeckého štátneho skúšobného úradu pre zbrane a strelivo je S-Guard certifikované ako mimoriadne bezpečné, pretože v testoch obstálo v paľbe 500 strelami z revolverov ťažkého kalibru, výbuchmi a dokonca aj pred útokom zo zbraní používaných v armáde.

Špeciálna oceľ a plochy z aramídových vlákien pod lakovanou karosériou, super odolné sklá, opancierovaný podvozok a všeobecné zabezpečenie vozidla pred mechanickým poškodením útočníkmi nie je všetko, čo toto extrémne bezpečné vozidlo ponúka.

Ilustračná fotografia Foto: Mercedes-Benz

Nezničiteľné pneumatiky a automatické hasenie požiaru


Prítomné sú aj technológie, ktoré prispievajú k bezpečnosti aktívne. Ide napríklad o automatický hasiaci priestor podvozka a motorovej časti, samoopravujúcu sa nádrž s palivom, prakticky nepriestrelné pneumatiky, na ktorých je možné jazdiť aj po mimoriadnom poškodení či vstavaný klimatizačný systém so schopnosťou filtrovania vzduchu od škodlivých látok pri útoku plynom.

Na riadenie je potrebný profesionálny výcvik


Kokpity vozidiel S-Guard sú pritom hermeticky uzavreté pred vonkajším svetom. To znamená, že nech sa automobil dostane do akéhokoľvek nepriaznivého alebo nebezpečného prostredia, jediné, čo jeho pasažieri ucítia, bude samotná jazda.

Riadenie takéhoto automobilu pritom nie je žiadna hračka, veď stovky kilogramov navyše robia svoje, navyše, nie každý vodič je schopný uvažovať v kritických situáciach správne a s dôrazom na bezpečnosť svojho klienta. Preto je k automobilom S-Guard dodávaný aj špeciálny výcvik, počas ktorého sa vodiči naučia manipulovať s vozidlom a požívať všetky jeho doplnkové funkcie.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Dan Bilzerian a jeho super autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Porsche Cayenne dospel, bude jazdiť aj na baterky
Mazda 2 kopíruje dizajn väčších modelov, vyzerá skvelo
Smarty sa po rokoch menia, chcú byť štýlovejšie
Opel Corsa je po 32 rokoch stále vo forme
Seat Leon X-Perience je stvorený na slovenské cesty
Toyota Aygo prináša japonskú extraverziu na Slovensko
Nový Passat má veľké ambície. Pokorí aj BMW radu 3?
Mercedes CLS63 AMG: Nový sen veľkých chlapcov

Komentáre