Autá

Môže vás závodná hra naučiť jazdiť aj v skutočnosti? Áno, ale...

"Asi každé dieťa dokáže ovládať auto v prostredí počítačovej hry. Existuje šanca, že sa vďaka tomu naučí jazdiť aj v reálnej premávke na skutočnom aute? "

Erik Stríž, 18. januára 2017 9:00
Hra Real Racing 3 pre Android Foto: EA Games
Ešte pred dvadsiatimi rokmi mohli hrať počítačové hry iba tie deti, ktorým rodičia kúpili herné konzoly pripojiteľné na televízory. Tieto herné konzoly boli v porovnaní s tými modernými veľmi slabé, mali úbohú grafiku a častokrát katastrofálnu hrateľnosť. Hry na stolových počítačoch na tom neboli o nič lepšie.

Dnes je to všetko úplne inak. Aj na podpriemerne výkonných mobilných telefónoch môžete hrať hry s otvoreným 3D svetom a neraz až dychberúcou grafikou. Veľmi populárne sú pretekárske hry, ktoré využívajú práve to, čo majú ľudia najradšej: rýchlosť, akciu, súperenie. Na počítačoch a herných konzolách môžeme hrať hry, ktoré na prvý pohľad ani nerozpoznáme od reality pre vysokú úroveň ich grafického spracovania.

Vďaka tomu pokroku dokáže každé dieťa ovládať auto v hernom prostredí, rezať ním ostré zákruty a vynájsť sa aj v komplikovanej dopravnej situácii. Človek aby začal uvažovať nad tým, či môže mať zručnosť v hraní pretekárskych hier za následok zlepšenie skutočných šoférskych schopností. Môže?

Ilustračná fotografia. Foto: Pixabay

Gamepady, klávesnice a displeje nepomôžu

Väčšina hráčov hier používa gamepady alebo klasické počítačové klávesnice. Ich používanie je pohodlné a predovšetkým sú cenovo dostupné. Ak by sme však chceli uvažovať nad tým, že sa práve s ich pomocou naučíme lepšie jazdiť, boli sme na omyle. Je jedno, či hodnotíme gamepad pre Xbox, Playstation alebo akúkoľvek inú hernú konzolu či počítačovú klávesnicu, ani jeden ovládač nedokáže ani približne simulovať činnosti za volantom.

Avšak ani v súvislosti s klávesnicami a gamepadmi nemôžeme hovoriť o úplnej zbytočnosti. Existujú hry, takzvané simulátory parkovania, ktoré hráča nútia rozmýšľať nad tým, ako automobil funguje pri parkovaní. Ani v tomto prípade si hráč síce neosvojí zručnosť v točení volantom a stláčaní pedálov, môže však lepšie pochopiť, ako sa auto správa. Už po niekoľkých minútach hrania môže vedieť odhadnúť, kedy je najlepšie začať vytáčať kolesá a aké sú rozdiely medzi pozdĺžnym a priečnym parkovaním.

Vyspelé volanty s pedálmi a pákou

Situácia s učením sa jazdiť na počítačovej hre sa môže dramaticky zmeniť, keď si k počítaču alebo k hernej konzole zadovážite špeciálne ovládacie sety s volantom. Takýto ovládací set zvyčajne obsahuje volant, pedále (brzda a plyn) a páku prevodovky. Manuálne prevodovky sme v ponuke predajcov síce nenašli (veríme však, že existujú), ale tie automatické sú týmito špeciálnymi ovládačmi interpretované vskutku dobre.

Keď má hráč v rukách volant, radiacu páku a pod nohami pedále, je veľká šanca, že sa naučí jazdiť auto s automatickou prevodovkou aj prakticky. Samozrejme, herný svet je odlišný od skutočného, avšak vývojári hier dnes vedia veľmi precízne a s vysokou spoľahlivosťou napodobňovať jazdné vlastnosti rôznych typov, druhov a konkrétnych modelov automobilov.

Keby sme tento spôsob chceli doviesť do dokonalosti, použili by sme headset virtuálnej reality, aby sme mali dojem, že skutočne sedíme v automobile. S takýmto základom je veľmi pravdepodobné, že by sa naše šoférske zručnosti zlepšili. Pravdou totiž je, že aj mnohí pretekári používajú virtuálne simulátory jazdy, keď si potrebnú natrénovať novú trasu.

Hráči hier vraj jazdia horšie

Jednoznačná odpoveď neexistuje, ale na otázku v názve článku môžeme odpovedať pozitívne. Musíme brať do úvahy vyššie uvedené skutočnosti, predovšetkým potrebu použitia volantu a pedálov.

Je potrebné poukázať na jeden zaujímavý výskum, ktorý zisťoval, či vodiči jazdia bezpečnejšie, keď hrajú pretekárske počítačové hry. Možno, že jazdia dynamickejšie a sú schopní dobrých výkonov niekde za dedinou, avšak praktické výsledky výskumu hovoria o tom, že v porovnaní s nehráčmi sa častejšie dostávajú do problémov.

Napríklad hráči bývajú zastavovaní policajnými hliadkami až takmer o polovicu častejšie, vo väčšej miere používajú počas jazdy mobilný telefón a až dvojnásobne častejšie riskujú.

Viac porovnaní zo štúdie Continetal Tyres Study nájdete v tabuľke nižšie. Uvádzajú sa percentá z celkového počtu respondentov, ktorí mali s problémom naľavo skúsenosť.

Hráči hierNehráči
Sú zastavovaní políciou22%13%
Používajú mobil počas jazdy19%12%
Mali poistnú udalosť za nehodu30%15%
Za posledných 12 mesicov prešli na červenú31%14%
Narazili počas parkovania22%13%
Spôsobili škodu a nepriznali sa19%10%
Riskujú za volantom44%21%
Sú za volantom agresívni45%22%
Strašia ostatných účastníkov premávky26%11%



Zdroj: Do racing games negatively affect driving habits?



Komentáre