Autá

Američania vyberali najhoršie nové autá, nemôžeme s nimi súhlasiť

"Hodnotenia Američanov nás celkom prekvapili. Vyberáme tie z vozidiel, s ktorými sa môžete stretnúť aj na našich cestách."

Erik Stríž, 27. marca 2017 10:00
Maserati, Fiat, Land Rover. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Maserati/Fiat/Land Rover
Consumer Reports je v Spojených štátoch známy magazín a rebríček odborných hodnotení rôznych produktov, ktorý sa berie veľmi vážne. Obsahuje aj hodnotenia automobilov a keď sa niektoré z nich umiestňuje na popredných priečkach, je to pre automobilky dobrý marketingový nástroj. Naopak, menej pozitívnych hodnotení v porovnaní s inými by radšej automobilky ani nevideli. Ťažko povedať, či sú tieto hodnotenia korektné a do akej miery odrážajú reálnu skúsenosť s automobilmi, pretože podľa nášho názoru do rebríčka najhoršie hodnotených uvedené modely určite nepatria. Američania majú zrejme celkom odlišný vkus a kritériá…

Vyberáme tie z vozidiel, s ktorými sa môžete stretnúť aj na našich cestách.

Mitsubishi i-MiEV. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Mitsubishi

Mitsubishi i-MiEV

Zdá sa, že v USA nemajú veľmi v láske značku Mitsubishi. Jej modely Mirage a i-MiEV sa obe umiestnili na poslednej priečke hodnotených automobilov vo svojej kategórii. Elektrický i-MiEV nie je vôbec zlé vozidlo, jeho zámerom je byť k dispozícii zákazníkom, ktorí by sa radi stali prvými, kto využije vlnu nastupujúcej elektromobility. Pravdepodobne sa celkovom hodnotení podieľal nepraktický dojazd vozidla, jeho malé rozmery a dizajn, ktorý nie je práve najpríťažlivejší.

Fiat 500L. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Fiat

Fiat 500L

Fiat 500 bolo ešte pred niekoľkými rokmi uznané za európske auto roka a automobilka dúfala, že podobné ovácie si vyslúži aj zväčšeným modelom 500L. Tento automobil sme mali možnosť otestovať pred niekoľkými mesiacmi a nemôžeme tvrdiť, že by nás v nejakom ohľade významnejšie sklamal. Úroveň spracovania interiéru síce nebola na tak vysokej úrovni, ako sme spočiatku očakávali, ale jazdné vlastnosti, množstvo odkladacích priestorov, priestranný interiér a veľký batožinový priestor sme považovali za nesporné klady Fiatu 500L. V Consumer Reports to vidia inak, vo svojej kategórie ho ocenili najmenej bodmi.

Mercedes-Benz triedy CLA. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz CLA je mierne kontroverzné vozidlo a s verziou Shooting Brake na svojej nezvyčajnosti nabralo ešte viac. Model v sebe kombinuje niekoľko rôznych automobilov, pričom vo veľkej miere sa necháva inšpirovať väčším CLS-kom. Trieda CLA však oslovuje celkom inú skupinu zákazníkov a očividne vo svojej kategórii Američanom úplne nechutí.

Mercedes-Benz CLA je členom mladej rodiny kompaktných modelov. Pozostáva z piatich členov, pričom tie pokrývajú pomerne široké spektrum cieľových skupín: počnúc triedou B, mladíckou triedou A, pokračujúc CLA Shooting Brake a kompaktným SUV-čkom GLA.

Maserati Ghibli. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Maserati

Maserati Ghibli

Najmenší sedan talianskej značky automobilov je považovaný za šikovné športové vozidlo pre ľudí, ktorým nevadia o niečo menšie rozmery a tešia sa z mierne nižšej ceny v porovnaní s ostatnými modelmi. Na Ghibli sa dokonca dlho čakalo, napokon sa však tento krásny automobil s typickým talianskym dizajnom všetkým nezapáčil.

Land Rover Discovery Sport. Najslabšie hodnotené autá podľa Consumer Report 2017 Foto: Land Rover

Land Rover Discovery Sport

Iba pred niekoľkými dňami sme informovali o príchode celkom nového modelu Land Rover s názvom Velar, ktorý sme bez chodenia okolo horúcej kaše označili za najkrajší Land Rover Range Rover vôbec. Áno, Velar je naozaj krásny a technologický vyspelý, avšak ani taký Discovery Sport nemožno odsúvať bokom. Tieto vozidlá majú veľmi veľa spoločného, avšak v očiach magazínu Consumer Reports nie je tak dobrý, aby víťazil vo svojej kategórii nad konkurenciou. Je nepochybné, že mnohí budú proti tomu hodnoteniu protestovať a my sa zaraďujeme medzi nich, pretože Discovery Sport je jednoducho skvelé SUV-čko.

Nie sú to zlé autá, iba najslabšie hodnotené vo svojej kategórii

V Spojených štátoch sa však na automobily pozerajú inak. To, čo u nás považujeme za naozaj veľké auto, je v zámorí skôr také stredne veľké SUV-čko. Zákazníci majú odlišné predstavy o komforte, priestrannosti interiéru, motoroch a vôbec o všetkom, čo s automobilmi súvisí.

Je tiež potrebné uviesť, že rebríček najhoršie hodnotených vozidiel nebol vytvorený cielene. Tieto automobily neuspeli v redakčných testoch s konkurenciou, ale neznamená to, že by ich odborníci neodporúčali. Automobily mali skrátka to nešťastie, že sa stali práve práve chvostom rebríčka.

Zdroje: 10 of the Lowest-Rated Cars for 2017, Consumer Reports: Lowest rated 2017 models


ODPORÚČAME AJ:
Land Rover Range Rover Velar
Nová technika v autách chce predvídať správanie detí a kengúr
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Elektrické skateboardy a ich nenápadný vzostup
Buduje sa auto s nekonečným dojazdom
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Poznáte rozdiel medzi hybridom, plug-in hybridom a elektromobilom?

Komentáre