Autá

Najpokrokovejšie SUV sveta bude stáť menej ako 90-tisíc eur

"Prvé SUV od spoločnosti Tesla je konečne realitou. Už teraz sú dodacie lehoty aj 12 mesiacov, a to sa ešte len začala vyrábať. "

Erik Stríž, 3. októbra 2015 10:00
Tesla Model X (2015) Foto: Tesla
Plne elektrické SUV od spoločnosti Tesla ani nemohlo byť uvedené v lepšom čase. Model X totiž plní titulky internetových magazínoch popri správach o emisnom škandále najväčšej nemeckej automobilky. Upozorňuje najmä tým, že v porovnaní so spaľovacími motormi tie elektrické skutočne neprodukujú žiadny odpad okrem toho tepelného - a ten nemá žiadny vplyv na životné prostredie.

Tento model je v podstate nafúknutý Model S, ktorým dokázala americká automobilka ovplyvniť celý automobilový priemysel - alebo aspoň priamo ukázala, ako sa majú robiť automobily novej generácie.

Tesla Model X (2015) Foto: Tesla

Dizajn a dvere

Dizajn vozidla sa zreteľne nechal inšpirovať Modelom S, od ktorého prebral prakticky všetko. Väčší Model X je zdanlivo iba trocha nafúknutý tak, aby mal vnútorný priestor o niečo veľkorysejší. Obsahuje až sedem sedadiel, pričom dve zadné je možné celkom sklopiť a využiť tak objemný batožinový priestor. Je to rodinné auto, ktoré možno osloví aj fanúšika športových vozidiel.

Významnou inováciou v oblasti komfortu je spôsob otvárania dverí. Krídlové dvere poznáme predovšetkým zo sveta športových automobilov, ale tu plnia predovšetkým praktickú funkciu. Do vozidla sa s ich pomocou nastupuje pohodlnejšie a nehrozí poškriabanie vedľa stojaceho auta na preplnenom parkovisku.

Interiér Tesla Model X (2015) Foto: Tesla

Bezpečnosť na najvyššej možnej úrovni

Elon Musk, spoluzakladateľ a aktuálny predstaviteľ automobilky, na tlačovej konferencii pri uvedení tohto nového vozidla tvrdil, že máme možnosť pozerať sa na jeden z najbezpečnejších automobilov na svete.

Deformačné zóny sú tak dômyselne spracované, že výrazne predčia aj nasledovné najlepšie hodnotené SUV. Pojmú viac energie pri náraze a ochránia pasažierov pred zranením.

Súčasťou bezpečnostnej výbavy sú aj moderné senzory a protikolízne systémy, ktoré do určitej miery nahradia vodičovu pozornosť. Ide o krok smerom k svetu, v ktorom budú automobily jazdiť samé, len s pasívnou prítomnosťou vodiča.

Interiér Tesla Model X (2015) Foto: Tesla

Interiér s filtrom vzduchu

Zaujímavý je aj interiér vozidla, ktorý chráni svojich pasažierov aj celkom iným spôsobom, než na aký sme zvyknutí. Do interiéru neprenikne žiadna škodlivina vďaka filtrom.

HEPA filter sa používa v medicíne na oddeľovanej vzduchu od peľu, baktérií, vírusov a znečistením. K dispozícii sú tri režimy prevádzky, pričom popri dvoch bežných zaujme aj ten, ktorý chráni pred biologickými zbraňami. Je to priam neuveriteľné, ale takáto technologická vychytávka sa objavuje v sériovo vyrábanom automobile s relatívne dostupnou cenou.

Prakticky všetko, čo sa týka interiéru, si zaslúži pozornosť. Rozmiestnenie sedadiel, ich tvar, dizajn prístrojovej dosky a stredovej konzoly, panoramatická strecha, ovládanie systémov vozidla prostredníctvom veľkého dotykového displeja, to všetko v záujme čo najviac sa zavďačiť zákazníkom.

Tesla Model X (2015) Foto: Tesla

Napriemerný dojazd, výkon aj zrýchlenie

Elektrický Model X sa bude predávať v dvoch variantoch: 90D a P90D.

Základný 90D bude vybavený pohonom všetkých štyroch kolies, dvojicou elektromotorov s výkonom 2× 259 konských síl, dojazdom 413 kilometrov a maximálnou rýchlosťou 250 km/h.

Vylepšená verzia P90D (P ako Performance) ponúkne o značne vyšší výkon zadného elektromotora (až 503 koní), zrýchlenie z nuly na 100 km/h už za 3,2 sekundy a porovnateľný dojazd 400 kilometrov.


Zdroj: teslamotors.com


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre