Autá

Kórejské SUV vyrobené na Slovensku

"Najnovšia štvrtá generácia mestských crossoverov KIA Sportage sa skutočne vydarila. Začína sa predávať v týchto týždňoch a už teraz vieme, že má našliapnuté na to stať sa bestsellerom. "

Erik Stríž, 9. februára 2016 10:00
KIA Sportage (2016), 4. generácia vyrábaná na Slovensku Foto: KIA
Je to aj o sympatiách k značke, ktorá vyrába svoje automobily priamo na Slovensku. KIA má na Slovensku úspech aj preto, že dáva ľuďom kvalifikovanú prácu, avšak aj bez tejto vedomosti musíme súdiť, že jej automobily sú celkovo vydarené a kvalitné. Predchádzajúca tretia generácia vozidiel Sportage do dokazovala nielen svojimi jazdnými vlastnosťami, ale aj dobrými predajmi. Len za rok 2015 sa v Európe predalo stotisíc kusov tohto crossoveru a pri pohľade na slovenské cesty si nemožno nevšimnúť, že modelu podľahlo aj množstvo domácich.

Poskladať dobré mestské SUV nie je až tak jednoduché, akoby sa mohlo v pretlaku nových modelov zdať. Vyžaduje si to vlastné platformy pre stavbu, individuálny prístup k interiéru a technike, pri ľudových modeloch typu Sportage je navyše potrebné snažiť sa udržiavať cenu čo možno najnižšie. Zdá sa, že KIA návod na postavenie takéhoto SUV má a demonštruje ho práve najnovším modelom.

KIA Sportage (2016), 4. generácia vyrábaná na Slovensku Foto: KIA

Radikálne modernizovaný vzhľad

Nech sa na nový Sportage pozeráme akokoľvek, nemôžeme mu odoprieť vizuálnu podobnosť s Porsche Cayenne. Vlastne práve toto bola prvá vec, ktorá nás napadla, keď sme novinku videli prvýkrát na fotografiách ešte v priebehu minulého roku. V skutočnosti Sportage ako Cayenne veľmi nevyzerá, vidieť automobil naživo znamená celkom akceptovať jeho tvary za jemu vlastné a pochopiť evolúciu dizajnu jeho modelového radu.

Nový Sportage stále vychádza z dizajnu nastoleného prvou generáciou, významne sa inovoval tvar svetlometov a celkový charakter vozidla.

Novinka pôsobí v porovnaní so svojím predchodcom širšie, vyššie a celkovo robustnejšie, približuje sa väčšiemu modelu Sorento. Pri pohľade na cenník sa zdá, že s ním zdieľa aj vyššie ceny, nový Sportage sa začína predávať od nie celkom ľudových 19 490 eur.

Keď sa Sportage pozeráme z profilu, nemôžeme poprieť, že je pokračovateľom minuloročného modelu. Zachoval si typ karosérie, avšak predná maska i zadné partie prešli významnou modernizáciou.

KIA Sportage (2016), interiér Foto: KIA

Interiér plný plastov, ale...

KIA Sportage láka na celkom nový interiér, ktorý je teraz výrazne športovejší a zdanlivo kvalitnejší. Slovo zdanlivo používame preto, lebo nevieme celkom isto posúdiť, ako bude tento interiér vyzerať po rokoch vozenia detí do školy. Prvý dojem je však veľmi pozitívny, už to nie je ten tvrdý nepoddajný interiér, ktorý sme nachádzali v prvých modeloch Cee’d. Sportage je tak správne komfortný, materiály sú matné, príjemné na dotyk, ani hojné využívanie plastov neuberá na dobrom dojme.

Matné plochy výrobca vhodne doplnil o lesklý povrch okolo ovládačov klimatizácie na stredovej konzole.

Na celkovom dojme z interiéru majú veľký podiel pohodlné sedadlá vpredu i vzadu, rozmerná lakťová opierka, volant s ideálnou veľkosťou a taktiež možnosť vybaviť svoje vozidlo strešným oknom v prednej aj zadnej časti kokpitu.

Sportage chce byť stále viac praktický ako luxusný, preto sú predné sedadlá zo zadnej strany prekryté plastovým krytom, ktorý chráni čalúnenie pred zadnými pasažiermi.

KIA Sportage (2016), interiér Foto: KIA

Bezpečnosť a technika je dobrá už v základe

Nepochybne ste videli reklamu, v ktorej KIA demonštruje schopnosti svojho parkovacieho asistenta. Hoci táto technológia nie je revolučná, vyzerá veľmi zaujímavo a naznačuje technologickú vyspelosť tohto SUV.

K doplnkovej výbave nového Sportage si môžete pripočítať aj autonómne brzdenie v prípade hroziacej kolízie, bezdotykové otváranie kufra, upozornenie na objekt v mŕtvom uhle, asistent udržiavania v jazdnom pruhu (LKAS), monitorovanie dopravných značiek (SLIF), asistent pre rozjazd do kopca (HAC) a celú paletu ďalšej techniky.

Už v základnej výbave sa nový Sportage ponúka s technológiami ABS, ESP, s asistentom rozjazdu do kopca a so šiestimi airbagmi v interiéri. Štandardom je tiež uchytenie detskej sedačky ISOFIX, kontrola tlaku v pneumatikách, imobilizér s alarmom, denné LED svetlá a dokonca aj vyhrievanie predného skla. V príplatkovej výbave GT-Line sú z LED diód aj predné hmlovky.

KIA Sportage (2016), 4. generácia vyrábaná na Slovensku Foto: KIA

Hlavne neodbočiť

Nová KIA Sportage je kus krásneho automobilu, za ktorého volantom by ste určite mali stráviť aspoň niekoľko kilometrov. Stále platí, že to nie je Nemec, avšak nemá od neho až tak ďaleko - samozrejme, dnes je iba ťažko posúdiť, ako bude vozidlo vyzerať po niekoľkých rokoch. Vyzerá to tak, že KIA ide správnym smerom v ústrety zákazníkom a ak si tento smer udrží, raz bude Sportage dôstojnou konkurenciou aj pre také BMW X3.


Zdroj technických údajov: kia.com/sk

ODPORÚČAME AJ:
Mini auto, ktoré v priestore porazí aj bežné kombi
Kórejčan, ktorému sa zapáčila Amerika
Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte
Britská automobilka už 60 rokov vyrába rovnaký model, stal sa legendou
Americký crossover doma zaútočí aj na luxusné nemecké značky

Komentáre