Autá

Nové elektrické nákladné vozidlá a E-Mobility Group

"Freightliner eCascadia (730 k) pre ťažkú prepravu ponúka pri kapacite akumulátorov 550 kWh dojazd až 400 km."

Peter Škorňa, 16. júla 2018 12:00
Freightliner Foto: Daimler AG
Plne elektrický nákladný diaľkový ťažký Freightliner eCascadia a stredne ťažký Freightliner eM2 106 pre lokálnu dopravu predstavili prvýkrát na júnovom podujatí Capital Market & Technology Days, v meste Portland amerického štátu Oregon.

Do konca roka 2018 plánuje ich producent Daimler Trucks North America (DTNA) odovzdať zákazníkom v USA spolu 30 elektrických nákladných motorových vozidiel a ich sériovú výrobu začať v roku 2021.

Divízia Daimler Trucks, do ktorej patrí aj spoločnosť DTNA, zároveň v Portlande oznámila, že vytvára novú skupinu E-Mobility Group (EMG) združujúcu celosvetové know-how pre elektrické pohony v úžitkových vozidlách. K dispozícii má prevádzky okrem iného v Portlande (USA), Stuttgarte (Nemecko) a Kawasaki (Japonsko).

Freightliner eCascadia (730 k) pre ťažkú prepravu ponúka pri kapacite akumulátorov 550 kWh dojazd až 400 km. Na 80-percentné dobitie akumulátorov vozidla a tým predlženie jeho dojazdu o ďalších 320 km stačí 90 minút.

Freightliner eM2 106 (480 k) pre stredne ťažký segment určený pre lokálnu distribučnú prepravu ako aj doručovanie v rámci poslednej míle s kapacitu akumulátorov 325 kWh dosahuje dojazd 370 km. Za 60 minút má dobité akumulátory na 80 percent a predĺžený dojazd asi o 300 km.

Obe elektrické nákladné vozidlá značky Freightliner, eActros značky Mercedes-Benz, eCanter značky FUSO ako aj plnoelektrický mestský autobus Citaro značky Mercedes-Benz a školský autobus značky Thomas Built, Saf-T Liner C2 Jouley divízie Daimler Trucks & Buses tvoria už dnes najširšie portfólio plnoelektrických úžitkových vozidiel na svete.

Komentáre