Autá

Nový Mustang má pestrofarebné displeje a 10-stupňovú prevodovku

"Ford Mustang GT sa dočkal úpravy, ktorá mu mierne zmenila vizáž a doplnila interiér o novú techniku."

Erik Stríž, 19. januára 2017 12:00
Modernizovaný Ford Mustang GT (2017) Foto: Ford
Mustang GT je vo svete autopriemyslu legenda, ikona, vzor pre ostatných a hodil by sa k nemu snáď každý superlatív. Tieto vozidlá sa vyrábajú už viac ako 50 rokov, takže môžu byť celoživotným snom jedného človeka. V šesťdesiatych rokoch o ňom tento človek začal snívať ešte ako chlapec, v dospelosti ho obdivoval a dúfal, že si naň raz našetrí peniaze, a v strednom veku sa k tomuto snu približuje. Tento sen je dnes reálny už aj pre ľudí z Európy, keďže Ford začal svoj ikonický športiak distribuovať oficiálnou cestou aj sem. Síce s menším motorom, ale predsa.

V zámorí sa teraz predstavil Mustang GT v novej úprave po takzvanom facelifte. Nie je to nová generácia vozidla, inovácie však obsiahli nielen dizajnové zmeny, ale aj technologické vylepšenia.

Ford Mustang GT 2015 a nový Mustang GT 2017. Foto: Ford
Ford Mustang GT je aj naďalej verný svojej povesti a svojmu charakteru. Ponechal si krásnu širokú a dlhú prednú kapotu s vystúpenými líniami, nízky široký postoj a sebavedomý vzhľad celej prednej masky so svetlometmi. Svetlá v porovnaní s modelom z roku 2015 zmenili tvar, sú viditeľne menej ostré a ich horný okraj sa mierne zdvihol. Modernizáciou prešli aj spodné partie prednej masky; to aj napriek tomu, že tie predchádzajúce vyzerali veľmi dobre.

V interiéri sa udiali zmeny, ktoré síce nie sú revolučné, sú však viditeľné a dôležité. V príplatkovej výbave nový Mustang ponúkne dva plnofarebné displeje, jeden z nich pritom celkom nahradí tradičné analógové ukazovatele pred volantom. Grafika na tomto displeji je variabilná, takže sa prispôsobuje aktuálnym potrebám vodiča. Ten si môže ľubovoľne nastaviť, čomu chce na displeji venovať väčšiu prioritu a ako tento displej zafarbí.

Modernizovaný Ford Mustang GT (2017) Foto: Ford
Pestrofarebné ikony na stredovom displeji nad pákou automatickej prevodovky poukazujú na to, že Ford do svojho nového športiaku zakomponoval systém od amerického technologického giganta Apple. Apple CarPlay je rozhranie, ktoré umožňuje praktické a rozsiahle prepojenie automobilu so smartfónom. Skúsenosť s ovládaním multimediálneho systému v aute sa vďaka nemu výrazne približuje k tej, ktorú máme s mobilnými telefónmi a tabletmi.

Zaujímavosťou je, že nový Mustang umožňuje, aby ho majiteľ čiastočne ovládal a kontroloval prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Na diaľku sa dá dokonca aj zapnúť motor. Ústretovým krokom smerom k zvýšeniu bezpečnosti je využitie technológií Pre-Collision Assist s detekciou chodcov (zabrzdí, ak niekto vbehne do cesty a vodič nereaguje), alarmom priblíženia a funkciou udržiavania v jazdnom pruhu.

Nový Mustang GT sa bude predávať s 2,7- a 5-litrovými motormi, ktoré budú pracovať s až 10-stupňovou automatickou prevodovkou. Ford z ponuky vyradil 3,7-litrový motor, ten nahradí spomínaný 2,7-litrový s technológiou EcoBoost.

Modernizovaný Ford Mustang GT (2017) Foto: Ford

Americká dráma so šťastným koncom

O odprezentovanie nového Mustangu sa postaral americký herec Dwayne „The Rock“ Johnson. Vojnovej veteránke Marlene Rodriguez, ktorá počas služby utrpela poškodenie mozgu a najnovšie pre svoj príbeh získala ocenenie Go Further Award, v mene automobilky venoval tohto nového Mustanga GT.

Skutočnosť, že sa výrobca rozhodol odprezentovať nové vozidlo práve takýmto spôsobom, svedčí o jeho záujme držať krok s dobou a prispôsobovať sa novým potenciálnym zákazníkom, ktorí trávia veľa času na internete.

Zdroj: The Rock Surprises A US Veteran! (youtube.com)

ODPORÚČAME AJ:
Kompaktný hatchback je prototyp a vzor pre budúce elektromobily
O sedem rokov budú elektroautá lacnejšie ako vozidlá na benzín
Do Európy a USA príde čínska automobilka a chce robiť veľké zmeny
Nový prestížny sedan bude superúsporný aj supervýkonný
Generačná modernizácia nemusí byť revolúciou, stačí vylepšovať pôvodné

Komentáre