Autá

Nový závod na výrobu akumulátorov je v Alabame

"V októbri bola v meste Tuscaloose (štát Alabama) v USA, spustená sériová výroba nového GLE s hydropneumatickým aktívnym podvozkom na základe technológie elektrického rozvodu s napätím 48 voltov."

Peter Škorňa, 14. novembra 2018 9:00
Foto: Daimler AG
Závod Mercedes-Benz (Mercedes-Benz U.S. International - MBUSI), určený pre celosvetovú výrobu SUV vozidiel GLE, GLS a GLE kupé (i Triedy C pre tuzemsko), bude ako jeden zo šiestich na celom svete má vyrábať modely EQ.

MBUSI zároveň začal v 11 km vzdialenom Woodstocku (v ktorom budúci rok spustí tiež nové logistické centrum) výstavbu ďalšieho z globálnych závodov na výrobu akumulátorov (pribudne k doterajším v Kamenzi, Stuttgart-Untertürkheime, Sindelfingene, Pekingu a Bangkoku) pre budúce elektrické vozidlá SUV produktovej a technologickej značky EQ.

„Závod Mercedes-Benz v Tuscaloose orientovaný na vývoz je prevádzka na špičkovej technickej úrovni s úspešnou históriou a sľubnou budúcnosťou pre našu značku v USA. Chceme byť priekopníkmi vývoja elektrickej mobility a sme výborne pripravení na splnenie tejto misie.“ Uviedol pri položení základného kameňa nového závodu Markus Schäfer, člen predstavenstva divízie Mercedes-Benz Cars a zároveň pripomenul: „Pred rokom sme oznámili investíciu miliardy amerických dolárov v Tuscaloose, ktorá zväčša potečie do výroby elektrických vozidiel SUV a výstavby závodu na výrobu akumulátorov.“

Približne 3.700 kmeňových zamestnancov závodu Mercedes-Benz v Tuscaloose a vyše 10.000 pracovníkov u subdodávateľov vlani zabezpečilo produkciu vyše 300-tisíc vozidiel aktuálnych konštrukčných radov. Počas 20-ročnej histórie závodu sa na prípravu výroby nových modelov SUV doposiaľ preinvestovalo viac ako šesť miliárd dolárov.

Daimler rozbehol, len dva roky po vynáleze automobilu, ako prvý výrobca svoje aktivity v USA. Spoločnosť je tak už 130 rokov súčasťou amerického hospodárstva, vytvára a zabezpečuje pracovné miesta (aktuálne v 23 prevádzkach približne 26-tisíc priamo a odhadom ďalších 150-tisíc nepriamo) či podporuje nové technológie – v čom chce pokračovať aj do budúcna. „Tak ako automobilka Mercedes pomohla dostať náš štát na čelo výroby vozidiel, Alabama pomôže dostať Mercedes na čelo elektrickej mobility,“ vyhlásila guvernérka Alabamy Kay Iveyová.

Komentáre