Autá

Opel Adam S: Malý frajer do veľkého mesta

"Opel Adam S je športový variant k štandardnému modelu Adam. Toto vozidlo stále patrí do urbanizovaného prostredia, osloví však aj priaznivcov akčnej jazdy. "

Erik Stríž, 23. septembra 2014 14:00
Opel Adam S (2014) Foto: Opel

Opel Adam je atraktívny mestský automobil, ktorý svojim odvážnym dizajnom zaujal verejnosť ešte predtým, ako bol oficiálne predstavený na svojej premiére minulý rok v Ženeve. Je schopnou alternatívou k takmer ľudovým Smartom, popravde sa aj dizajnovo na ne tak trocha ponáša. Určite by sme však našli viac podobností aj s inými automobilmi, nie je to však dôležité. Podstatná je teraz informácia, že Opel ponúkne okrem štandardnej verzie svojho Adam aj jeho akčnejší variant.

Opel Adam S má smelý ‚Red ’n‘ Roll‘ dizajn, 18-palcové kolesá, 1.4-litrový Turbo ECOTEC s výkonom 150 konských síl, veľké brzdy OPC S a niekoľko dizajnových úprav na prednej maske a na streche. Zaujímavý je predovšetkým zadný spojler vychádzajúci zo strechy. Automobilka chce týmito úpravami dokázať, že aj malý automobil môže ponúknuť zážitok z veľmi dynamickej, možno až športovej jazdy.

Opel Adam S (2014) Foto: Opel

Malý, nahnevaný a hlučný


Malé vozidlo, akým je model Adam, nemá tak veľa možností k tomu, aby svojim vodičom doprialo skutočný pôžitok z jazdy. Môže za to veľa faktorov, predovšetkým umiestnenie ťažiska, rozloženie hmotnosti, šírka automobilu a mnoho iných vecí. Samozrejme, netreba zabúdať na to, že týmto faktorom musia výrobcovia prispôsobovať aj použité motory. Keby ste do malého Adama vložili motor z Fordu Mustang, zrejme by ste pri druhej zákrute skončili aj s autom niekde v tráve, hore kolesami.

Tieto limity však nie sú až tak striktné, aby automobil nemohol dostať o niečo výkonnejší motor, ako je štandard. Preto má Adam S pod kapotou 1,4-litrový Turbo ECOTEC, ktorého výkon je krásnych 150 koní, teda 110 kW.

Opel Adam S (2014) Foto: Opel

Z nuly na sto za dvojnásobok času áut od Ferrari


Krútiaci moment má maximálnu hodnotu 220 Nm a z nuly na rýchlosť 100 km/h automobil “vystrelí” za osem a pol sekundy. Keby sme takýto čas videli pri športových automobiloch, bolo by to úsmevné, avšak Opel Adam sa ním môže pochváliť ako s dobrým parametrom. Maximálna rýchlosť malého Adama S je 200 km/h a po svojej pravici v ňom nájdete 6-stupňovú manuálnu prevodovku.

Priemerná spotreba 1,4-litrového motora je 6,4 litrov benzínu na 100 kilometrov jazdy, motor spĺňa ešte neplatnú normu Euro 6 a v základe je vybavený technológiou Start/Stop.

Opel Adam S (2014) Foto: Opel

V interiéri Opel Adam S ponúkne multimediálno-komunikačný systém IntelliLink s možnosťou pripojenia na inteligentné mobilné zariadenia, hlasové ovládanie Apple Siri Eyes Free a niekoľko ďalších detailov, ktoré z neho robia “najlepšie pripojené malé mestské vozidlo”, ako uvádza výrobca.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Nové automobilové koncepty z Francúzska
Limuzína budúcnosti Aston Martin Lagonda bude len pre šejkov
Samsung predáva aj autá, najnovší model je SM7 Nova
Mercedes S-Guard neprepustí ani náboje z automatických zbraní
Dan Bilzerian a jeho autá: Inšpirácia alebo demotivácia?
Jaguar F-Type pre Tour de France

Komentáre