Autá

ZABUDNUTÝ LUXUS: Vo svete sú opustené tisíce drahých áut

"Informácia spred pár dní o nájdení veľkej zbierky luxusných veteránov na opustenej farme vo Francúzsku je iba jedna z mnohých. Fanúšika motorizmu z toho zabolí srdce."

Erik Stríž, 11. decembra 2014 12:00
Veterány doslova hnijú v súkromnom lesíku v nemeckom Neandertal Foto: Auto Skulpturen Park


Predstavte si, že si kupujete starý dom s veľkým pozemkom a jedného dňa pri búraní drevených chlievikov zistíte, že je v nich ukrytý veterán Ferrari. Je to krásna predstava, ktorá okamžite vyvolá ďalšie o tom, čo by ste mohli s takýmto kúskom automobilu robiť.

Nech to vyznie akokoľvek utopisticky, v skutočnosti sa takéto veci občas stávajú. Na autá častokrát po smrti ich majiteľa rodina zabúda alebo nepovažuje za dôležité zaoberať sa nimi, keď už nejazdia alebo majú hromadu iných novších automobilov. Netreba tiež zabúdať na fakt, že druhá svetová vojna sa skončila iba pred necelými 70. rokmi a toto obdobie bolo bohaté na straty, zabudnutia a zanechania majetkov.

Hodnotné veterány nájdené vo Francúzsku predáva aukčná firma EISA Foto: EISA France

Stovka rarít na francúzskom vidieku


Posledný medializovaný prípad je z Francúzska, kde na sa na akejsi farme našli desiatky veteránov luxusných automobilov. A nejde pritom o staré škodovky, ale aj o svetové unikáty, ako Hispano Suiza H6B, Lagonda LG45, Facel Vega Excellence a zvučnejšie modely Porsche 356, Bugatti Type 57 Ventoux, Ferrari 250 GT SWB California Spyder a Maserati A6G Gran Sports.

Najmä posledné dva menované veterány zamestnávajú pozornosť majiteľov nehnuteľnosti s pozemkom, ktorí ju majú vo vlastníctve ako pôvodne takmer bezcennú parcelu niekde na vidieku po starom otcovi, podnikateľovi Rogerovi Baillonovi.

Hodnotné veterány nájdené vo Francúzsku predáva aukčná firma EISA Foto: EISA France

Maserati A6G Gran Sports s karosériou Frua je jeden z iba troch existujúcich exemplárov, vďaka čomu sa jeho hodnota odhaduje až na jeden milión amerických dolárov. A Ferrari 250 GT SWB California Spyder, jeho hodnota sa môže dostať až k desiatke miliónov dolárov. Na celom svete sa vyrobilo iba 37 kusov tohto automobilového skvostu a okrem iných osobností na ňom jazdil aj francúzsky herec Alain Delon.

Všetky tieto automobily, ktorých je podľa dostupných informácií až sto, údajne ležali bez povšimnutia dedičov v starých drevených stajniach. Je takmer neuveriteľné, že o ne za štyridsať rokov nikto neprejavil záujem a nesnažil sa ich predať. Pravdou však je aj to, že udržiavanie takéhoto množstva automobilových skvostov môže ročne dosahovať až milióny eur, a preto by bolo celkom pochopiteľné, keby dediči túto hru na znovuobjavenie zbierky iba hrali.

Hodnotné veterány nájdené vo Francúzsku predáva aukčná firma EISA Foto: EISA France

Dnes o zbierku javí záujem aukčná spoločnosť, ktorá ju plánuje rozpredať. Nevedno, koľko peňazí bude stáť aspoň čiastočná rekonštrukcia poškodených automobilov, avšak zisk z ich predaja by mal byť niekoľkonásobne vyšší, ako financie investované do opráv.

Opustené luxusné autá v Dubaji Foto: Flickr

Moderné luxusné autá v Dubaji


Ak ste pri sledovaní fotografií zanedbanej zbierky ochkali, že prečo niečo takéto nikdy nenájdete práve vy, teraz máte príležitosť. Stačí si zakúpiť letenky do Dubaja a brázdiť tam ulice a verejné garáže.

Dubaj patrí medzi najväčšie pohrebiská luxusných automobilov na svete. Nejde však o žiadne veterány, ale moderné prémiové vozidlá značiek BMW, Maserati, Ferrari, Range Rover, Porsche či Mercedes-Benz AMG.

Luxusné vozidlá na uliciach, v garážach a na vrakoviskách súvisia s údajne zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou Dubaja a s faktom, že ich majitelia majú častokrát “za ušami”. Nastávali situácie, keď potrebovali okamžite vycestovať z mesta a z krajiny a zanechať v nej všetko, čo by ich mohlo zdržovať. Všetky tie Ferrari a BMW a Mercedesy tak ostali vystavené verejnosti, avšak bez servisu, zastrešenia alebo možnosti využitia. Tieto vozidlá spoznáte pomerne ľahko vďaka čomu, že je na nich hrubá vrstva prachu svedčiaca o mesiacoch alebo dokonca rokoch nepoužívania.

Miestne úrady pracujú na odstraňovaní týchto vozidiel z ulíc, ale tiež majú obmedzené možnosti. Preto sa na internete stále objavujú fotografie od návštevníkov Dubaja, ktorí nachádzajú nevyužité vozidlá, ktoré u nás budia pozornosť všetkých motoristických fanúšikov. Neexistuje však žiadna šanca, aby si mohli niektorý z nich odviezť.

Veterány doslova hnijú v súkromnom lesíku v nemeckom Neandertal Foto: Auto Skulpturen Park

Vojnové veterány hnijú v lese


Zaujímavá zbierka veteránov so zvučnými menami sa nachádza v Auto Skulpturen Park, ktorý je vo vlastníctve istého Michaela Fröhlicha. Tento Nemec sa okrem filozofovania, umenia a navrhovania áut venuje aj nevšednej záľube - zbieraniu unikátnych veteránov a pohadzuje ich do lesa za vlastným domom.

Momentálne ich má približne 50 a sú medzi nimi rôzne kúsky, ktoré by sa dali predávať za ohromné peniaze. Tie však pre Michaela očividne nie sú motivujúce. A zrejme ani fakt, že by ich mohol venovať napríklad na charitatívne účely.

Namiesto toho necháva svoje automobily ničiť samotnou prírodou v celkom prirodzenom procese. Dokonca sa nestará ani o provizórne garážovanie týchto klenotov, preto je na nich popadané lístie, konáre a občas aj celé stromy.

ODPORÚČAME AJ:
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia
Na elektrinu jazdia aj veterány Shelby Daytona a Trabant
Krásavica, ktorá sa nehanbí za plnšie tvary
Vodíkový pohon má budúcnosť, automobilky sa preň dokonca spájajú
Mercedes CLA Shooting Brake: Malé kupé premenené na praktické kombi

Komentáre