Autá

Máte osobnosť na šoférovanie športového auta?

"Byť dobrý šofér v rýchlosti 130 km/h nie je nič výnimočné. Pri rýchlosti 200 km/h sa však situácia mení a nesmierne záleží na osobnosti vodiča. Je lepšie byť introvertom alebo extrovertom?"

Erik Stríž, 1. decembra 2015 10:00
Ilustračná fotografia Foto: Audi
Automobilové preteky priťahujú k obrazovkám neuveriteľné množstvá ľudí, napríklad šampionát F1 si každý rok pozrú stovky miliónov divákov po celom svete. Množstvo fanúšikov motoristického športu nepochybne túži sadnúť si za volant do malého kokpitu a v rýchlosti vyše 200 km/h rezať zákruty, predbiehať súper a vykľučkovať z každej dramatickej situácie ako víťaz. Avšak rovnako, ako v každom inom športe, aj vo svete automobilových pretekov súťaže vyhráva nielen krútiaci moment, ale aj skúsenosti. A to najpodstatnejšie - osobnosť vodiča. Práve ona je zodpovedná za to, do akej miery je vodič ochotný riskovať na trati, na ktorej môže aj zlomok sekundy nepozornosti znamenať smrť.

Ilustračná fotografia Foto: Stasis Engineering

Vyhľadávači napätia verzus hazardéri

Áno, krútiaci moment, výkon motora, aerodynamika karosérie, hmotnosť vozidla, to všetko je v automobilových pretekoch mimoriadne dôležité. To, kedy vozidlo akceleruje, kedy pribrzdí a kedy presne začne vytáčať zákrutu, to už ale stojí a padá výlučne na vodičovi. Vo veľkej miere k jeho úspešnosti na trati prispievajú jeho skúsenosti, ktorých význam je nepopierateľný. Aby však mohol tieto skúsenosti nabrať, musí mať vodič aj správnu osobnosť, a práve tu začíname rozlišovať medzi vyhľadávačmi napätia a medzi hazardérmi.

Vyhľadávači napätia sú ľudia, ktorí majú radi adrenalín. Sú im blízke pojmy ako rýchlosť, napätie, stres, potreba rozhodovať sa v okamihu, avšak nepúšťajú sa do vopred prehratých bitiek a uvažujú o dôsledkoch svojho konania. To ich veľmi zásadne odlišuje od hazardérov, ktorých je možno oveľa viac aj na našich cestách. Vyhľadávači napätia majú pri úspešne zvládnutom manévri pocit podobný orgazmu, vraj za to môžu hormóny adrenalín a endorfín.

Hazardér totiž o svojom konaní nepremýšľa, jednoducho koná. Nezvažuje, či svojím počínaním niekoho ohrozí, prípadne nie je schopný správne odhadnúť mieru rizika. Jeho konanie je preto rýchlejšie, pudovejšie a neraz aj úspešné, ale z dlhodobého hľadiska kontraproduktívne. Robia totiž viac chýb, horšie znášajú stres a pod jeho tlakom sa rozhodujú nesprávne.

Možno sa to nebude zdať, ale to, či ste vyhľadávač napätia alebo hazardér, veľmi úzko súvisí s tým, či ste introvert alebo extrovert. Aj introverti, napriek zdanlivej uzatvorenosti, majú radi napätie, avšak o svojom konaní rozmýšľajú, myslia dopredu a hodnotia situácie vedome všetkými zmyslami, nielen pudovo. V porovnaní s extrovertmi majú vďaka tomu veľkú výhodu, pretože sa menej často dostávajú do rizika, a tak sa nepripravujú o príležitosť výhry pretekov.

Ilustračná fotografia Foto: Mercedes-Benz

Pýtať sa má význam

Ste extrovert alebo introvert? Máte radi hazard alebo akciu, v ktorej však máte jasno už vopred? Podľa toho, aké sú vaše odpovede, by sa dal predvídať aj váš (ne)úspech v automobilových pretekoch.

Zaujímavosťou je, že výskum na túto tému prebiehal už v roku 1956, kedy malo k športovým automobilom prístup oveľa menej ľudí, teda aj viac kvalitných vodičov. Dnes je situácia odlišná preto, že sa za volant rýchleho automobilu dostane hocikto, aj neskúsení chlapci s čerstvým vodičským preukazom. To znamená, že silné automobily oveľa častejšie jazdia nevhodní ľudia a otázky o introvertoch a extrovertoch nemožno bagatelizovať.


Zdroj: Psychology Today


ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre