Autá

Na počítači sa dá simulovať už aj znečistenie auta počas jazdy

"Nová technológie pomôže automobilkám navrhovať také autá, ktoré sa budú znečisťovať čo najmenej. "

Erik Stríž, 28. marca 2017 16:00
Virtuálna simulácia znečistenia auta počas jazdy Foto: Exa Corporation
Nech ste vlastníkom akéhokoľvek automobilu, celkom určite sa zvykne veľmi rýchlo zašpiniť. Dnes majú automobilky úžasné možnosti, ako ešte pred výrobou nového modelu zistiť, či bude náchylný na zašpinenie a tak na poslednú chvíľu optimalizovať jeho dizajn. Špina totiž nie je iba estetickou vadou, ale aj praktickou hrozbou.

Všetci chceme mať čisté a pekné auto, menej ľuďom sa už chce navštevovať umývačky, či už tie manuálne alebo automatické. Aj keď auto necháte dôsledne umyť a ošetriť lakom, po niekoľkých desiatkach kilometrov sa opäť zapráši, zašpiní a vyzerá tak, ako pred návštevou umývačky. Zdá sa, že sa tomu ani nedá vyhnúť, avšak opak je pravdou. Celý proces však začína už pri návrhu dizajnu nového automobilu.

Návrh dizajnu nového automobilu nie je žiadna zábava, ale spojenie estetického cítenia, práve moderných vizuálnych prvkov, aerodynamiky a tiež technológií. Preto majú moderné autá toľko hrán a ladných kriviek, pretože im pomáhajú lepšie kontrolovať obtekanie vzduchu počas jazdy a priamo tak ovplyvňovať jazdné vlastnosti a spotrebu paliva vo vysokej rýchlosti. Najmodernejšie technológie dokážu simulovať nielen vplyvy počasia na automobil, ale aj to, ako sa bude počas jazdy špiniť.

Zdroj: PowerFLOW 5.4 simulation: Tracking water management performance in the rain considering wheel spray (YouTube)

Spoločnosť Land Rover vyhlásila, že jej nový model Discovery je vôbec prvým vozidlom, ktorý absolvoval kompletné virtuálne testy zašpinenia. Cieľom týchto testov bolo dosiahnuť taký dizajn karosérie, aby na seba zbierala menej znečistenia a tým nepriamo zvyšovala bezpečnosť vodiča a posádky. Celkovo nový Discovery prešiel viac ako 1000 testami na znečistenie špinou a vodou.

Softvér na virtuálnu simuláciu reálnych podmienok ale nie je dielom značky Land Rover, jeho vývojárom je spoločnosť Exa Corporation a volá sa PowerFLOW. Je to úzko špecializovaný program, ktorý si nestiahnete k sebe do počítača, pretože jeho cieľovou skupinou sú veľké spoločnosti a automobilky.

Aj keď sa to tak nezdá, obyčajné znečistenie vozidla môže byť rizikové. Na prvom mieste je to strata dobrej viditeľnosti z interiéru, v druhom rade je to postupné poškodenie niektorých náchylných časté karosérie a senzorov.


Zdroje: Time for carmakers to clean up with digital simulation, PowerFLOW 5.4 simulation: Tracking water management performance in the rain considering wheel spray (YouTube)


ODPORÚČAME AJ:
Ľudová kórejská automobilka sa pustila do výroby športového sedanu
Divoké koncepty áut budúcnosti
Evolúcia dizajnu nášho najpopulárnejšieho sedanu
Nový luxusný elektromobil príde opäť z USA, osloví aj fanúšikov Tesly
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele

Komentáre