Autá

Kúpili by ste si radšej auto alebo počítačovú hru? Táto stojí rovnako

"Máte radi pretekárske hry? Potom sa vám nepochybne zapáči tento prepracovaný simulátor jazdy v monoposte. Posúva hranice hrania na celkom novú úroveň, ale prednostne ho budú vyhľadávať profesionáli. "

Erik Stríž, 29. mája 2015 14:00
CXC Motion Pro II Racing Simulator Foto: CXC
Vývoj ovládania moderných hier ide neustále vpred, hoci sme za posledné roky videli už množstvo zásadných inovácií. Špeciálne navrhnuté klávesnice a myši, gamepady, neskôr volanty, pedále a dokonca prevodové páky, to všetko si dnes môžete kúpiť za veľmi rozumné peniaze a dopriať si ešte lepší herný zážitok.

Oveľa ďalej však zachádzajú takzvané závodné simulátory, respektíve simulátory monopostov. Sú veľké, ťažké, náročné na ovládanie a drahé, napriek tomu si na trhu vždy nájdu kupcov.

Hranie hier v záujme zlepšenia schopností

Jedným z najnovších simulátorov monopostu je CXC Motion Pro II, ktorý obsahuje všetko pre jedinečný zážitok z hrania pretekárskych hier. Nesnaží sa však oslovovať tínedžerov a deti rodičov s lepšou finančnou situáciou, ale najmä profesionálov a skutočných pretekárov. Prostredníctvom tohto robustného stroja si môžu trénovať jazdu na konkrétnych okruhoch aj bez toho, aby ich navštívili fyzicky.

Samozrejme, že počítačová hra nebude nikdy plnohodnotnou alternatívou k skutočnému tréningu na okruhu, ale môže prispieť k rozvoju schopností vodiča. Mnoho autoškôl dnes využíva možnosti simulátora ako štandard, pričom jeho využívanie má pre študentov skutočný význam. Prostredníctvom neho sa môžu naučiť zvládať dopravné situácie ešte predtým, ako si sadnú za volant naozajstného vozidla a vyrazia s ním do ulíc.

Motion Pro II je vybavený trojicou televízorov, zvukovým systémom, športovým sedadlom s výrazným bočným vedením, hydraulickým systémom napojeným na sedadlo a celou paletou ovládačov. Tvorcovia simulátora sa mohli poriadne vyhrať, pretože vedeli, že sa nájdu zákazníci ochotní vyplatiť za neho až 54-tisíc amerických dolárov.


Zdroj: youtube.com

Celá paleta modernej techniky za veľké peniaze

Hydraulický mechanizmus, servomotory, audiosystém a vibračné zariadenia obsiahnuté v pretekárskom simulátore dokážu navodiť takmer autentický pocit z jazdy, pričom aj zrýchlenie, brzdenie a rezanie zákrut je cítiť ako v skutočnom vozidle. Ľudia, ktorí si vyskúšali jazdu na Motion Pro II, tvrdia, že pri virtuálnej havárii mali pocit skutočnej kolízie.

Simulátor Motion Pro II však nie je jediným zariadením svojho druhu. Na internete možno nájsť viac či menej zaujímavé zariadenia na simuláciu automobilových pretekov, pričom tie najdrahšie stoja ďaleko viac ako luxusný sedan nemeckej značky.

Napríklad taký 4DOF Extreme 4x4 (na videu nižšie) je vybavený 3D televízormi a improvizovaný kokpit je umiestnený na štyroch hydraulických nohách. Tento simulátor sme mali možnosť vyskúšať aj osobne a ak si myslíte, že tieto simulátory nemôžu nahradiť pocity zo šoférovania skutočného vozidla, budeme vám musieť odporovať. Simulátor dokáže verne napodobniť zrýchlenie a brzdenie, pocity z virtuálnej havárie sú až hrozivo autentické a skutočnosť, že všetko vidíte v 3D, vás ešte vtiahne do hry.


Zdroj: youtube.com

Je toto budúcnosť pretekárskych hier? Nepochybne ešte potrvá niekoľko rokov a možno až desaťročí, kým sa tieto technológie stanú finančne dostupnejšími a teda aj populárnejšími. To sme si však ešte pred dvadsiatimi rokmi mysleli aj o počítačoch a vreckových mobilných telefónoch, takže je možné, že už do konca tejto dekády budeme mať doma akési herné kútiky s vlastnými motion simulátormi.


ODPORÚČAME AJ:
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Kráľ parkovísk: Smart ForTwo dokáže prísť aj tam, kde sa iní nedostanú
Najmenšie auto na svete odvezie iba vodiča. Ale ten imidž!
Isetta: Zabudnuté povojnové auto so spotrebou iba tri litre
Auto nenaštartuje, keď zistí opitosť alebo únavu

Komentáre