Autá

Najkrajší tohtoročný automobilový koncept ukázali Japonci

"Nissan Vmotion 2.0 nie je iba o peknom dizajne. Je aj predstaviteľom stratégie s cieľom dosiahnuť mobilitu bez škodlivých emisií a bez negatívneho dopadu na životné prostredie. "

Erik Stríž, 17. januára 2017 12:00
Nissan Vmotion 2.0 Concept (2017) Foto: Nissan

Odvážnym praje šťastie

Severoamerický autosalón je dejiskom premiér mnohých zaujímavých automobilov, na stránkach Webmagazínu ste sa mohli dočítať napríklad o novom športovom sedane Kia Stinger. O niečo ešte zaujímavejší automobil, hoci zatiaľ iba v rovine konceptu, je krásny Nissan Vmotion 2.0. Je to koncept, ktorý je skôr upútavkou na automobilový dizajn budúcnosti, poukazuje však na smer, ktorým sa automobilka vydá v najbližších rokoch. Keby raz automobily vyzerali práve takto, vôbec by sme neprotestovali.

Nissan Vmotion 2.0 Concept (2017) Foto: Nissan
Koncepčný automobil predstavený na tlačovej konferencii na North American International Auto Show má priam úchvatný dizajn. Masívna predná kapota a predná maska štylizovaná do písmena V (v súlade s Vmotion) evokuje limuzínu budúcnosti, je v dokonalom súlade so zadnými partiami a aj celým profilom. Maska chladiča je tvorená vzájomne prepojenými šesťuholníkmi a v hornej polovici grilu sa nachádza logo japonskej automobilky, ktoré ešte niekoľko centimetrov vystupuje z profilu vozidla.

Nemožno nespomenúť ostré rysy svetiel vpredu aj vzadu. Predné svetlomety využívajú modernú osvetľovaciu techniku, vďaka čomu môžu byť užšie a na pohľad atraktívnejšie. Výrobca vo svojej stručnej správe k novinke neuvádza, akú konkrétnu technológiu plánuje využiť, počítame s LED alebo laserom.

Pri pohľade z boku udrie do očí výrazne dlhá karoséria s postupne sa zvažujúcou strechou kokpitu v štýle moderných liftbackov. Výrobca tento prvok pomenoval plávajúca strecha.

Nissan Vmotion 2.0 Concept (2017) Foto: Nissan

Interiér pripravený pre oddych vodiča

Interiér je moderný, dominuje mu široký stredový panel, rozmerný displej na palubnej doske a športový obdĺžnikový volant. Zaujímavosťou je, že hoci je to interiér koncepčného automobilu bez ambícií stať sa sériovo vyrábaným modelom, nevyzerá nereálne ako kokpity iných konceptov automobiliek. Veľké displeje na palubnej doske sú dnes v prémiovom segmente využívané pomerne často, volanty sú už dávno kompaktné a ovládače na stredovej konzole vyzerajú celkom prakticky, dokonca menej futuristicky ako tie v novom Porsche Panamera.

Nissan Vmotion 2.0 nie je iba o peknom dizajne, hoci by sme ho mohli považovať za akýsi vzor budúcich vozidiel tejto značky. Je tiež predstaviteľom stratégie Nissan Intelligent Mobility, ktorá má za cieľ mobilitu bez škodlivých emisií a bez negatívneho dopadu na životné prostredie.

Nissan Vmotion 2.0 Concept (2017) Foto: Nissan
Popri tom je koncept vybavený technológiami Nissan Intelligent Driving a ProPILOT, čo sú platformy od Nissanu pre autonómne riadenie. Auto, ktoré sa dokáže jazdiť aj bez priamej účasti vodiča, to je niečo, o čom dnes čítame veľmi často. Snáď každá väčšia automobilka do svojich vozidiel už dnes integruje také technologické riešenia, ktoré umožňujú aspoň čiastočne autonómne riadenie.

Základom je adaptívny tempomat a systém udržiavania v jazdnom pruhu, k nim sa musí pridať schopnosť vozidla obchádzať prekážky, rozpoznávať a hodnotiť objekty vo svojom okolí, vidieť všetky dopravné značenia, semafory, reagovať na obmedzenia a poznať pravidlá jazdy aj bez dopravného značenia. A k tomu ďalšie a ďalšie technológie, ktoré zabezpečia, že sa vodič a ostatní pasažieri v aute budú cítiť bezpečne.

Zatiaľ najďalej je v tomto smere americká automobilka Tesla, avšak ambície Japoncov sú vysoké a tvrdia, že ich riešenie bude zvládať nielen jazdenie po diaľniciach, ale aj v bežnej mestskej premávke.

Nissan Vmotion 2.0 Concept (2017) Foto: Nissan

Nepredajný vzor pre budúce autá

Nový koncept Vmotion 2.0 od značky Nissan je odvážny, moderný a nápadný, zároveň však reálny. Vieme si celkom dobre prestaviť, že by sa už v blízkej dobe v showroomoch predajcov začali objavovať podobné automobily a niekoľko z nich by brázdilo aj slovenské cesty. Je celkom zrejmé, že cena podobných vyspelých automobilov ďaleko presiahne priemer a asi nikdy nebude ľudová. Je to cena za pokrok, ktorú zaplatia tí bohatší.


ODPORÚČAME AJ:
Ľudová kórejská automobilka sa pustila do výroby športového sedanu
Divoké koncepty áut budúcnosti
Evolúcia dizajnu nášho najpopulárnejšieho sedanu
Nový luxusný elektromobil príde opäť z USA, osloví aj fanúšikov Tesly
Fanúšikovia talianskeho dizajnu jasajú, SUV od Alfy vyzerá skvele

Komentáre