Autá

VIDEO: Testovanie pri polárnom kruhu

"V Laponsku, v extrémnych podmienkach neďaleko polárneho kruhu, v mrazivých teplotách do mínus 35 stupňov Celzia sa nachádza skúšobné centrum značky Mercedes-Benz. "

Peter Škorňa, 19. apríla 2018 10:00
Foto: Daimler AG
Celosvetovo prvé elektrické vozidlo, v ktorom sa kombinuje pohon na palivové články a nabíjateľný akumulátor s možnosťou dobíjania zo siete: Mercedes-Benz GLC F-CELL, sa spolu s modelom EQC podrobili náročnej skúške v zimných jazdných podmienkach severného Švédska.

Každý nový model značky Mercedes-Benz sa ešte pred spustením sériovej výroby podrobí náročným testom – či už ide o skúšky v letných jazdných podmienkach v južnej Európe a USA, dlhodobé skúšky na cestách celého sveta, alebo o zimné testovanie.

Práve tu, v mestečku Arjeplog v Laponsku, v extrémnych podmienkach neďaleko polárneho kruhu, v mrazivých teplotách do mínus 35 stupňov Celzia sa nachádza na snehom pokrytých cestách a zamrznutých jazerách skúšobné centrum značky Mercedes-Benz. V ňom sa okrem jázd na zasnežených cestách testujú vozidlá aj na špeciálne zriadených skúšobných tratiach – počas náročných výjazdov na stúpaniach do 20 %, na skúšobných trasách s rôznymi súčiniteľmi trenia, či na úplne čírom ľade zamrznutých jazier.



Náročné stovky testov


Okrem štandardných 500 jednotlivých skúšobných testov overovania vozidla sa v prípade elektrických vozidiel ich počet zvyšuje aj o niekoľko skúšok špecifických pre pohon, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre nové technológie pohonu. V prípade modelu EQC, ktorý bude v roku 2019 uvedený na trh ako prvý čisto akumulátorový elektrický sériový model značky Mercedes-Benz, išlo o špecifické testy, zamerané napr. na poskytovanie výkonu elektromotora pri studenom štarte a s ochladeným akumulátorom, správanie palivového článku pri studenom štarte, dojazd v jazdnom režime zákazníka, manipulácia s nabíjacími káblami, predklimatizovanie a prevádzková stratégia akumulátora vrátane rekuperácie. Sem patrí aj osobitné nastavenie dynamiky jazdy a systému ESP®.

V rámci testovania elektromobilov má skúšobné centrum k dispozícii celé spektrum možností nabíjania, vďaka ktorému sa testujú rôzne požiadavky zákazníka a profily nabíjania akumulátora: od jednoduchej domovej zásuvky cez nabíjacie skrinky až po rýchlonabíjacie stanice. K dispozícii je aj zabezpečený prísun vodíka.

Komentáre