Autá

Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov

"Chceli by ste mať súkromný vrtuľník, ale zaplatiť zaň desiatky tisíc eur je pre vás priveľa? Inšpirujte sa týmto mládencom, ktorý si jeden taký vyrobil z 54 dronov. "

Erik Stríž, 4. septembra 2015 10:00
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov Foto: youtube.com/user/gasturbine101
Drony nie sú hračky a ich používanie je potrebné prispôsobiť legislatíve. A hoci neexistuje zákon, ktorý by priamo upravil prevádzku čoraz obľúbenejších dronov, aj súčasná legislatíva obmedzuje ich používanie. Akonáhle má dron 20 kilogramov, je potrebné ho zaregistrovať na Dopravnom úrade, poistiť a jeho prevádzkovateľ musí absolvovať teoretické i praktické skúšky na Dopravnom úrade. Tejto téme sme sa dôkladnejšie venovali v článku Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon.

Vo svete sú drony oveľa populárnejšie ako u nás a myslí na ne aj zákon. Nevieme, z ktorej časti Spojeného kráľovstva pochádza mladý muž z videa, nepochybujeme však o tom, že s jeho vynálezom už zákony počítajú ako so serióznym lietajúcim strojom.

Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov Foto: youtube.com/user/gasturbine101

Revolúcia v letectve sa nekoná

Na výrobu tohto lietajúceho stroja jeho tvorca použil dovedna 54 dronov jednoduchšej konštrukcie s jednou vrtuľou. Celkovo 54 vrtúľ sa snaží o to, aby zdvihli svojho pilota a celú konštrukciu, ktorá je v podstate iba rámom. O jednom podobnom drone, ktorý má vertikálnu konštrukciu, sme písali v článku Dron Sprite: Odolný dron doletí až šesť kilometrov a pristane aj na vode.

Súkromný vrtuľník zostrojený v garáži a testovaný v parku pri rodinných domoch určite nie je dokonalý. Na videu sa ukazuje, že je nestabilný, slabý, ťažko manévrovateľný a vydrží fungovať nanajvýš desať minút. Aj napriek tomu je to nápad, ktorý prekvapuje svojou jednoduchosťou.

Zaujímavosťou je, že tento dronový súkromný vrtuľník dosiahne maximálnu výšku sedem metrov a unesie hmotnosť 148 kg.


Zdroj: youtube.com

Doma to radšej neskúšajte

Určite neodporúčame, aby ste toto skúšali u seba na dvore. Aj keď je myšlienka súkromného vrtuľníka veľmi príťažlivá, v skutočnosti je to mimoriadne nebezpečné a riskantné. Hrozby striehnu všade, od voľne rotujúcich vrtulí až po možnosť voľného pádu z väčšej výšky.


ODPORÚČAME AJ:
Lamborghini venovalo výrobcovi pneumatík 690-koňový Aventador
Jednokolesová náhrada za skateboardy zvládne aj jazdu po schodoch
Vianočný špeciál: Sú Vianoce rýchlejšie ako Renault Twingo?
Bentley alebo Lamborghini na Vianoce? Stačí vám pár stoviek
Zabudnutá krásavica z Mladej Boleslavi

Komentáre