Cestovanie

Prvý vodoliečiteľský ústav na svete vznikol v susednom Česku

"Za týmto fenoménom prírodného liečiteľstva chodili hľadať stratené zdravie králi a iní členovia vládnucich dynastií, šľachtici, umelci a ďalší ľudia z Európy i zámoria."

TASR, 24. septembra 2016 8:00
Balneopark sa nachádza v obci Jeseník na severe Olomouckého kraja, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš
Voľne prístupná vodoliečba v prírode - Balneopark Priessnitz je ojedinelou raritou nielen v českom kúpeľníctve. Nachádza sa v obci Jeseník na severe Olomouckého kraja a je súčasťou Liečebných kúpeľov Priessnitz.

Ich názov je podľa Vincenza Priessnitza (1799-1851), tamojšieho sedliaka z jeseníckej kolónie Gräfenberk, ktorý objavil životodarnú silu množstva vodných prameňov. Keď sa pôsobením studenej vody vyliečil zo smrteľného úrazu, založil v rodnom dome malé kúpele (1822). Lekármi bol osočovaný za šarlatánstvo, aj súdne stíhaný, avšak úspešnosťou liečby rôznych chorôb šokoval všetkých, húževnato budoval kúpele. Povolenie liečby pod lekárskym dozorom získal v roku 1831 a o šesť rokov neskôr oficiálne povolenie cisárskej komisie na prevádzkovanie kúpeľov bez obmedzenia.

Vraj to bol prvý vodoliečiteľský ústav na svete. Za týmto fenoménom prírodného liečiteľstva chodili hľadať stratené zdravie králi a iní členovia vládnucich dynastií, šľachtici, umelci a ďalší ľudia z Európy i zámoria. V roku 1839 sa v kúpeľoch liečilo 1544 osôb, z toho 120 lekárov z celej Európy.
O výnimočnosti Balneoparku svedčia aj ocenenia, ktoré mu boli udelené, ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Priessnitza vyznamenal cisár Ferdinand V. Zlatou občianskou medailou I. triedy za zásluhy (1846), ktorú pred ním v Sliezsku nikto nedostal. Návštevník Balneoparku si môže na viacerých paneloch prečítať neľahkú históriu tohto odvážneho samouka a jednotlivých prameňov, ale aj postup ich užívania.

"Balneopark je vodná záhrada pod šírym nebom, odkazuje k vodoliečbe Priessnitza. Vybudovala ju v roku 2010 nezisková organizácia Spoločnosť Vincenza Priessnitza. Je to vlastne sústava potokov, siedmich vodných zastavení a je prístupná zdarma. My odhadujeme, že za sezónu sa tam vystrieda pol milióna ľudí. No nerobíme žiadne prieskumy," uviedla pre TASR Věra Janků zo spoločnosti Priessnitzove liečebné kúpele.

Podľa nej v tomto horskom prostredí je tiež unikátna klíma, energeticky silné miesta a čisté ovzdušie obohatené vzácnym výskytom biogénnych prvkov, ktoré pozitívne pôsobia najmä na ochorenia dýchacích ciest, štítnej žľazy a psychických porúch. Preto je tam veľa chodníkov aj na liečbu pomocou chôdze nordic walking, kolobežková dráha pre deti i cyklochodníky. Pre najmenších budujú prírodný park s viacerými zastaveniami.

O výnimočnosti Balneoparku svedčia aj ocenenia, ktoré mu boli udelené. Vlani získal prvú cenu v súťaži Najinovatívnejší česko-poľský projekt 2007-2013. Úspech mal aj v súťažiach Park roku 2012, Najinšpiratívny projekt roku 2011 a Kudy z nudy (2011).

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pri výstavbe hotela odhalili banskú štôlňu, časť možno sprístupnia
Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to
Trápi vás pocit únavy a zábudlivosť? Na vine môže byť vitamín B
Malí onkopacienti vedia o ochorení veľa, netreba im zatajovať pravdu

Komentáre