Cestovanie

K moru lacnejšie? Toto je päť tipov na krásnu októbrovú dovolenku

"Október je ideálny mesiac na dovolenku. V mnohých letoviskách sú teploty ešte vysoké, ceny v cestovných kanceláriách podstatne nižšie."

Veronika Rosputinská, 17. októbra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ak ste v lete nestihli absolvovať poriadnu dovolenku alebo máte chuť si nejakú ešte dopriať, nič nie je stratené ani v októbri. Práve naopak! Mnohí už podľahli čaru jesenných dovoleniek pri mori, najmä z dvoch dôvodov – ceny poskytujúce cestovnými kanceláriami sú nižšie ako v lete a v destináciách je podstatne menej turistov ako počas hlavnej sezóny.

Ak ste jesennej dovolenke naklonení, ale neviete, kam vyraziť, inšpirovať sa môžete našimi piatimi tipmi.

Valencia


Prístavné mesto na pobreží Stredozemného mora je turistami stále pomerne neobjavené. Tretiu najväčšiu metropolu Španielska zatieňujú dve väčšie, Barcelona a Madrid. Hoci je Valencia vyhľadávaná skôr futbalistami, rozhodne má čo ponúknuť aj ako pútavá dovolenková destinácia.

Okrem nádherných pláží tu nájdete aj históriou nasýtené staré časti mesta a zároveň moderné centrum s operou či múzeami. O program bude teda postarané aj v prípade, že vás prekvapí deň či dva horšieho počasia. To by sa ale stať nemalo, keďže vo Valencii hlásajú meteorológovia na najbližšie dni dokonca ešte aj tridsiatky. Last minute zájazdy do tejto destinácie nájdete už od 350 eur.

Cyprus


Hádam každému známy ako Ostrov lásky, kde sa zrodila nádherná bohyňa Afrodita. Cyprus je skvelou voľbou, keď hľadáte romantiku, milujete historické zákutia, ale vyžadujete služby moderných hotelových komplexov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Október je vo väčšine destinácii ešte slnečný a teploty aj v týchto dňoch dosahujú tridsiatky. V prípade horšieho počasia teplota neklesá pod 25 stupňov. Pripraviť sa ale treba na to, že večery a noci sú už chladnejšie ako v septembri. Pohodlné last-minute zájazdy s polpenziou nájdete od 500 eur.

Madeira


Zaujímavou destináciou je aj tento portugalský ostrov. Veľkým plusom dovolenky na Madeire môže byť fakt, že okrem príjemného celoročného počasia a piesočnatých pláží nájdete v horských častiach aj zaujímavé turistické trasy, ktoré môžu byť príjemným spestrením tradičnej prímorskej dovolenky.

Aktuálne teploty vzduchu sa pohybujú okolo 25 stupňov, ale voda je vďaka Golfskému prúdu príjemná, takže sa netreba obávať. Domáci sa na Madeire kúpu celoročne. Ak si nepotrpíte na hviezdičky a vystačíte si s raňajkami, last minute zájazd nájdete od 350 eur vyššie.

Kanárske ostrovy


Sopečné súostrovie v Atlantiku leží čo by kameňom dohodil od afrického pobrežia, tešiť sa teda môžete na celoročne krásne počasie. Tropické horúčavy vyskytujúce sa v lete vás v októbri síce už nečakajú, ale v porovnaní so Slovenskom sú aktuálne 28 na Ostrovoch veľmi príjemné.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ak sa už na Kanárske ostrovy vyberiete, neuspokojte sa iba s leňošením na pláži. Za návštevu rozhodne stojí Národný park Teide na kanárskom ostrove Tenerife rozkladajúci sa v okolí sopky a ďalšie turistické chodníčky. Last minute zájazdy na október nájdete od 400 eur, väčšinou ale bez transferov a stravy. Ak máte záujem aj o tieto služby, pripraviť si musíte minimálne o dve stovky viac.

Kapverdské ostrovy


Ak chcete známych ohúriť fotografiami s tyrkysovým morom v pozadí, máme pre vás aj jeden exotickejší tip. Kapverdy ležiace v Atlantiku dokonca mnohé cestovné agentúry odporúčajú navštíviť práve v októbri, keď je počasie stále krásne a turistov na plážach pomenej.

Teploty sa v týchto dňoch ešte šplhajú k tridsiatkam a more nie je ani počas najchladnejších mesiacov studenšie ako 20 stupňov. Zájazdy na Kapverdy nájdete v ponukách cestovných kancelárii od 700 eur.

A na záver ešte jeden tip. Ak máte možnosť odísť na dovolenku neplánovane alebo s minimálnym plánovaním vopred, skúste navštíviť cestovné kancelária pár dní alebo dokonca deň predtým, ako chcete letieť. Môžete naraziť na veľmi zaujímavé ponuky.

Komentáre