Cestovanie

Neslušní pasažieri? Bývalá letuška im vytvorila stenu hanby

"Bývalá letuška si za roky praxe zažila svoje. Na tie najnepríjemnejšie a najneúctivejšie praktiky niektorých pasažierov teraz poukazuje na virtuálnej stene hanby. A je z toho najnovší hit internetu."

Romana Juhásová, 20. septembra 2014 6:00
Facebook/Passenger Shaming Foto: Facebook/Passenger Shaming


Kde sa podela elegancia z ranných rokov lietania? Facebooková stránka Passenger Shaming napovedá, že sú nenávratne preč (odhliadnuc od prvej triedy). Je plná prehreškov voči cestovateľskej či akejkoľvek inej etikete.

Hodiny koexistovať v malom uzavretom priestore je samo o sebe často zložité a nekomfortné. Čas strávený na palube si ale vieme poriadne skomplikovať aj sami medzi sebou. Nerešpektovaním osobného priestoru, pokoja, poriadku a bezhraničným uprednostňovaním vlastného pohodlia. Nezáleží na tom, veď mojich spolucestujúcich už nikdy neuvidím, povedia si mnohí. Práve takýmto bezohľadným pasažierom sa to rozhodla "natrieť" bývalá letuška.

Facebook/Passenger Shaming Foto: Facebook/Passenger Shaming
Shawn Kathleen pozbierala počas siedmych rokov v oblakoch mnoho zážitkov, ako príjemných, tak aj menej závideniahodných. Zverovala sa s nimi na osobnom blogu, ktorý sa stretol s popularitou a odozvou. Frustrovaní cestovatelia a kolegyne a kolegovia z brandže jej začali posielať rôzne fotografie mapujúce ich skúsenosti so správaním na palube, ktoré hraničí s elementárnou slušnosťou. Nadbytok materiálu premenila na stránku na sociálnej sieti s cieľom neúctivých cestujúcich tak trochu podpichnúť a verejne zahanbiť.

Odpadky aj odhalené telá


Vedľa týchto pasažierov by ste nechceli sedieť. Krkolomné pozície ako z lekcie jogy, vyzlečené tričká, vyzuté topánky aj ponožky, ale aj použité plienky, či zabudnuté protézy, spodné prádlo a odpadky. Do detailov sa radšej nepúšťame. Nad niektorými obrázkami zostáva stáť rozum.

Či iniciatíva dopomôže k náprave a k zvýšenej ohľaduplnosti v lietadlách je otázne. Každopádne sa ale teší značnej obľube, na Facebooku pritiahla viac ako 100-tisíc užívateľov a neunikla pozornosti nielen amerických, ale aj európskych a ázijských médií. Svojou negatívnou alebo jednoducho úsmevnou skúsenosťou v podobe fotografie môže prispieť ktokoľvek. Zakladateľka Shawn ale varuje: "Neskončite tu vy sami".

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre