Cestovanie

Chcete kráčať nad vodnou hladinou? Nemusíte cestovať do zahraničia

"Približne 300-metrovú časť Bobrej hrádze v Kuchyni tvorí drevený pontón prechádzajúci priamo nad vodnou hladinou. "

TASR, 2. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Obec Kuchyňa na Záhorí už nemusí robiť celoslovensky známou iba blízke vojenské letisko. Potenciál výrazne ju zviditeľniť má nová turistická atrakcia: náučno-poznávací chodník s názvom Bobria hrádza.

Zaujímavosťou 1600 metrov dlhého chodníka, ktorý sa vinie okolo vodnej nádrže v Kuchyni, je, že jeho približne 300-metrovú časť tvorí drevený pontón prechádzajúci priamo nad vodnou hladinou.

"Od slávnostného otvorenia chodníka sem chodí množstvo ľudí. Lávka nad priehradou sa stala vyhľadávaným miestom novomanželských párov, ktorí sa tu fotia na svoje svadobné fotografie," prezradil starosta Kuchyne Róbert Bujna.

Poznávací chodník začali v Kuchyni budovať pred dvoma rokmi, keď využili vypustenú priehradu a osadili základné piliere pontónu. Po napustení hrádze sprevádzali výstavbu aj samotné bobry, ktoré ohlodávali niektoré drevené piliere. "Preto sme ich museli spevniť kovovými obručami," dodal Bujna. V pláne je dobudovať zábradlie na lávke, takisto rôzne oddychové sedenia a spraviť nejaké regulované ohnisko. Obec chce doplniť chodník náučnými tabuľami o miestnej flóre a faune a urobiť tak aj atraktívnou rozprávkou formou. "O víle a bobroch v priehrade bola napísaná aj rozprávková kniha," vysvetlil Bujna.

Starosta Kuchyne verí, že Bobriu hrádzu bude už počas tohto leta objavovať stále viac a viac ľudí, nielen z Bratislavského kraja. "Naša atrakcia má nadregionálny význam, navyše, môže byť impulzom pre ďalšie turistické aktivity," uviedol Bujna a poukázal napríklad na to, že v katastri obce Kuchyňa leží druhý najvyšší vrch Malých Karpát – Vysoká. Kuchyňa je takisto známa ako hubárska oblasť.

ODPORÚČAME AJ:
Skalné previsy či jaskyne turistu pred bleskami neochránia
Extrémne športy si vyžadujú špeciálne poistenie
Vtip o bombe na letisku zábavný nie je, spôsobí poplach
Rozsutec je ako krásna žena, kto ho zbadá, zamiluje sa do neho
Ženská obriezka je v kultúre Masajov najväčším dôvodom na oslavu

Komentáre