Cestovanie

Dovolenka v trópoch: Zistili sme, kedy je vhodné ísť na ňu s dieťaťom

"Pri ceste do zahraničia nie je dôležitý len vek dieťaťa, ale aj jeho zdravotný stav."

TASR, 4. augusta 2015 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Pri voľbe dovolenky s malými deťmi treba dať prednosť menej náročným krajinám, ubytovaniu v hoteli na dobrej úrovni a dostatočne dlhej príprave na cestu. "Podmienky vyhovujúce dospelým môžu byť totiž pre deti nevhodné alebo zaťažujúce," upozorňuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

S deťmi do troch rokov neodporúča cestovať do tropických krajín. Rovný podotýka, že okrem veku je dôležitý aj zdravotný stav detí, pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby. "Treba zvážiť cestovanie s chronicky chorými deťmi so špeciálnou liečbou alebo diétou," upozornil. Na cestu do cudziny odporúča vziať so sebou dostatok hračiek či kníh.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návštevu lekára pred cestou do iných krajín by podľa Rovného nemal opomenúť ani dospelý. Dôležité je to najmä u ľudí, ktorí idú do krajín s nízkym hygienickým štandardom. "Lekár by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania," dodal.

Ošetrujúci môže pacienta informovať o povinných či odporúčaných očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziká ochorení v zahraničí.

ODPORÚČAME AJ:
Hradný vrch nad Divínom ukrýva dve jaskyne
Chcete kráčať nad vodnou hladinou? Nemusíte cestovať do zahraničia
Obdivujte kopce Malých Karpát zo Smolenického zámku
Šesť hradov v okolí Prešova, ktoré by ste mali navštíviť
Skalné previsy či jaskyne turistu pred bleskami neochránia

Komentáre