Cestovanie

Extrémne športy si vyžadujú špeciálne poistenie

"Existujú disciplíny, ktoré poisťovne vôbec nechcú poisťovať, napríklad base jumping, potápanie do hĺbky viac ako 40 metrov či lietanie na rogale, pretože sú extrémne nebezpečné. "

TASR, 28. júla 2015 12:00
Base Jumping Foto: TASR/AP
Medzi najnebezpečnejšie športy z hľadiska úrazov podľa rebríčka zostaveného magazínom Forbes v spolupráci s U. S. Consumer Product Safety Commission National Electronic Injury Surveillance System, paradoxne patrí napríklad lyžovanie, snowboarding, plávanie, basketbal alebo cyklistika. Čiže žiadne športy vyžadujúce si výkony na hranici ľudských možností.

Na druhej strane však existujú disciplíny, ktoré poisťovne vôbec nechcú poisťovať, napríklad base jumping, potápanie do hĺbky viac ako 40 metrov či lietanie na rogale, pretože sú extrémne nebezpečné.

Extrémne športy majú v našich končinách v posledných rokoch stále viac priaznivcov. Ale športovanie nie je len zábava a dochádza pri ňom k úrazom. Podľa Tomáša Kalivodu, riaditeľa Groupama poisťovňa, a. s., pobočky poisťovne, by si mal každý overiť, či má v prípade úrazov spôsobených pri adrenalínových športových aktivitách nárok na výplatu poistného plnenia. Poisťovne totiž majú mnohé extrémne športy uvedené vo výnimkách, na ktoré sa nevzťahuje poistné krytie.

Poisťovne rozlišujú dve skupiny športov – bežné, na ktoré stačí obyčajné turistické cestovné poistenie a rizikové, ktoré už treba pripoistiť. Každá poisťovňa má vo svojich podmienkach vymedzené športové aktivity, pre ktoré stačí bežné poistenie, ako aj tie, pre ktoré je potrebné špeciálne poistenie. Rozhodujúce je správne sa informovať u konkrétnej poisťovne a uzatvoriť také poistenie, ktoré bude pokrývať všetky potenciálne riziká.

Každá poisťovňa ponúka rôzne možnosti ako jednotlivé adrenalínové športy poistiť. Existuje okruh športových disciplín, ktoré poistia len niektoré špecializované poisťovne, spravidla za vyššie poistné, ktoré zodpovedá danému riziku. Určite je však vhodné dojednať si poistenie extrémnych športov vo vybranej poisťovni osobne. Konzultácia s poisťovacím odborníkom pomôže identifikovať možné riziká a vybrať to najlepšie riešenie. Niektoré poisťovne síce umožňujú poistiť si extrémne športy aj cez internet, ale vzniká riziko, že sa vyberie nevhodné poistenie.

"Treba však počítať s tým, že v prípade pripoistenia rizikových športov sa poistné môže aj zdvojnásobniť. V niektorých poisťovniach to býva aj viac," zdôrazňuje Kalivoda.

ODPORÚČAME AJ:
Highlighty týždňa: Na Slovensko sa vráti Morcheeba
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie
Sila smajlíkov: Môžu vám pomôcť vo vzťahu
TÝŽDEŇ NA WEBE: Speváci a herci chcú počuť hejty z očí do očí

Komentáre