Cestovanie

Historické mesto s mladíckym elánom: Cambridge vás očarí atmosférou

"Študentské mestá majú zvláštnu, uvoľnenú atmosféru. V Cambridge si ju najlepšie vychutnáte z loďky plaviacej sa po rieke Cam."

Romana Juhásová, 22. novembra 2014 14:00
Cambridge. Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Cambridge sa oplatí navštíviť nielen kvôli kvalitným jazykovým pobytom. My sme si doň odskočili z londýnskej stanice Liverpool street, odkiaľ do Cambridge odprevádzajú jeden vlak za druhým. Len hodina cesty delí rušný bláznivý Londýn od pokojného a neuveriteľne príjemného mesta mladých. Najnavštevovanejšie je v lete, kedy majú študenti po skúškach, vzhľadom na množstvo parkov a zelene má ale svoje čaro aj jesenná prechádzka.

Z vlakovej stanice sa do centra dostanete po pätnástich minútach chôdze, mimo srdca mesta bola údajne umiestnená preto, aby budúcu elitu národa od kníh neodpútavala myšlienka kedykoľvek naskočiť na vlak do hriešneho Londýna.

Na vode


Najznámejšími dominantami sú práve budovy "college". Jedna z najpredstížnejších univerzít na svete vznikla už v jedenástom storočí, pôvodne ako skupina kláštorov a študentských ubytovní. Univerzitné internáty lemujú rieku Cam, preto je ideálnym dopravným prostriedkom pre ich spoznávanie práve loďka. Rieka preteká celým mestom, podľa nej dostalo aj meno.
Cambridge. Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová

Existuje tu viacero spoločností, ktoré loďky prenajímajú. S drevenou alebo kovovou tyčou, ktorou sa odráža od dna, si môžete odvážne poradiť samy, alebo využiť služby kormidelníkov. Návštevník by očakával, že ide o tunajších študentov, pravdou však je, že medzi sprievodcami ich je len zopár. Dôvod? Jednoducho nemajú čas, štúdium na tunajších prestížnych vzdelávacích inštitúciách veru nie je med lízať.

Zábavné historky


Člnkovanie môže byť zábavné, no výhodou sprievodcov je množstvo zaujímavých faktov a historiek, ktoré sypú z rukáva a o ktorých sa v turistických bedekroch nedočítate. Niektoré poučia, iné aj pobavia. Mnohé zahŕňajú známe osobnosti, ktoré v Cambridge študovali, ako napríklad Isaac Newton, Charles Darwin, John Milton, či princ Charles, ktorí navštevoval kurzy a prednášky spolu so svojim osobným strážcom. Paradoxne, bodyguard štúdium ukončil s lepšími výsledkami ako samotný princ.

Univerzitné areály možno poznávať aj po vlastných, je však nutné zaplatiť vstupné a do vnútra historických budov sa turista i tak nedostane. Príjemná je ale prechádzka po priľahlých parkoch s jazierkami, či dokonca pasúcim sa párikom kráv pred Trinity College. Najobľúbenejším tunajším dopravným prostriedok je ale šikovný a finančne nenáročný bicykel.
Cambridge. Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Ak si z Cambridge chcete odniesť niečo hmotné na pamiatku, typické suveníry, ale aj módne kúsky, knihy, platne, dokonca aj čerstvé ovocie, zeleninu a kvety zoženiete na neveľkom, no živom a rušnom trhovisku v centre mesta. Ideálnym miestom pre pauzu je zas tunajší park, obed "al fresco" si tunajší vychutnávajú na lavičke pod stromami či pri pamätníku venovanom princezne Diane.

ODPORÚČAME AJ:
Dosť bolo turistických pascí! Na cestách si doprajte domáce jedlo
Cestujete za zábavou? Toto je desať miest, ktoré jej ponúkajú najviac
NÁKUPY: Zabudnite na Oxford Street, vyskúšajte Camden Town
Mrazivé cestovateľské historky: Mŕtvola pod matracom a krysa
Toto video musíte vidieť: Nevšedná láska tučniakov v snoch chlapca

Komentáre