Cestovanie

Oprášte pred cestou jazyk pomocou bezplatných kreatívnych stránok

"Dnes sa múdrosť neschováva len v objemných slovníkoch, nové kreatívne spôsoby v duchu "škola hrou" ponúkajú webové stránky a mobilné aplikácie."

Romana Juhásová, 31. júla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach


Neverbálna komunikácia je univerzálnym prostriedkom. Pred cestou cudzinou, alebo aj počas nej, však nikdy nie je na škodu oprášiť či začať budovať čo i len základnú slovnú zásobu. Pomôže predísť nedorozumeniam, alebo naopak nadviazať nové medzinárodné priateľstvá.

Online samoštúdium je prístupné, efektívne, hravé a v mnohých prípadoch bezplatné. Využíva rozmanité prístupy a učebné štýly. Kým niektoré sa sústreďujú na gramatiku, iné na posluch, čítanie či cvičia mozog pomocou mnemotechnických pomôcok. Mnohé webové stránky sú dostupné aj vo forme mobilných aplikácií, takže na ceste ich môžete mať stále so sebou.

Memrise precvičí vizuálnu pamäť


Držíte sa hesla - lepšie raz vidieť ako stokrát počuť? Stránka Memrise je určená vizuálnym učebným tipom. Učí slovíčka a frázy na základnej, no i pokročilej úrovni. Využíva často úsmevné mnemotechnické pomôcky v podobe obrázkov, fotografii, textu či videí. Napríklad japonský pozdrav "konnichiwa" ilustruje šteňa čivavy, nesúhlas "iie" zas prečiarknuté logo prehliadača Internet Explorer (iniciály ie). Na výber máte z bezplatného alebo spoplatneného obsažnejšieho balíka, už jazykovo zdatný môžu obohatiť obsah webu o vlastné študijne materiály či celý kurz.

Prehľad tlače na Lingua.ly


Stránka Lingua je vhodná pre samoukov, ktorí už aké-také jazykové znalosti majú, potrebujú si ich len oprášiť a obohatiť o slovnú zásobu. Pracuje so skutočnými textami, ktoré sa objavili v novinách, ide teda o čítanie s porozumením. Nepoznáte nejaké slovíčko? Po kliknutí naň sa zobrazia všetky významy, ako aj ten správny v danom kontexte. Dosiaľ neznáme slovo sa pridá do vášho osobného online slovníka a následne si ho môžete zopakovať a otestovať vlastnú pamäť. Auditívnym tipom pomôže posluch správnej výslovnosti.

Mango Premiere pre študentov čínskeho jazyka


Kto by nemal rád filmy? Porozhliadnite sa po kvalitných kúskoch zo zahraničnej produkcie a získate nielen kultúrny zážitok. Mago Premiere sprostredkúva filmy v rôznych jazykoch, s titulkami či bez a zároveň s výkladom ohľadom jazyka a kultúrneho pozadia. Aj keď kompletná ponuka je dostupná iba v knižniciach v Spojených štátoch a Kanade, portál pre všetkých dočasne sprístupňuje film Kung Fu Dunk v mandarínskej čínštine.

Obojstranne výhodné Duolingo


Vyžadujete organizovaný systém štúdia? Prehľadné a systematické lekcie ponúka webstránka Duolingo. Ako to, že je takýto kurz úplne bezplatný a ako sa zastrája, vždy bude? Verte alebo nie, cvičením jazyka prekladáte skutočné dokumenty, ktoré na stránku zadali ozajstné spoločnosti. Za preklad dostanú správcovia Duoloingo riadne zaplatené a tak môžu svoj chod financovať z vlastných zdrojov bez vyberania poplatkov.

Italki pre ukecaných


Interaktívny web Italki spája užívateľov z celého sveta do priateľskej komunity. Združuje učiteľov privyrábajúcich si doučovaním jazyka, ale aj obyčajných konverzačných partnerov, ktorí si jazykové znalosti vymieňajú bezplatne. V prípade záujmu porozprávajú o vlastnej kultúre alebo podebatujú na akúkoľvek tému. Kvôli jazyku netreba nevyhnutne cestovať, stačí zapnúť videorozhovor. Štúdium gramatiky je síce výborné, ale, ako polygloti vedia, základom je odhodiť zábrany a z chuti sa rozprozprávať.

Základná výbava od BBC Quick Fix


Nemáte čas na podrobné štúdium a uspokojíte sa so základmi? BBC Quick Fix zoskupuje základy ako pozdravy, poďakovania a zdvorilostné frázy v štyridsiatich jazykoch. Či si zoznam vytlačíte na papier alebo stiahnite vo formáte mp3, je na vašich preferenciách a učebných schopnostiach.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to
Adam Pustelnik: Čím viac cestujeme, tým väčšie sú zážitky
OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto
Marek Polešenský: Pohodlnosť je najväčším zabijákom zážitkov
Hľadáte ubytovanie doma či v zahraničí? Porovnajte si ceny
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Francúzska Korzika, raj modernej dovolenky

Komentáre