Cestovanie

Svetová káva na tisíce spôsobov: Pili ste už zázvorovú?

"Ochutnávali sme moky z Rwandy či Indonézie, hovorilo sa o význame kávy v špecifickej kultúre beduínov, ale i tom, ako si pripraviť voňavú šálku i na konci sveta. "

Romana Juhásová, 15. apríla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Uplynulý víkend rozvoňali priestory jedného z bratislavských hotelov krásne kávovo. Stovky návštevníkov prišli na druhý ročník festivalu Coffeefest práve kvôli tomuto lahodnému čiernemu moku. Mnohí preň ale cestujú omnoho ďalej ako do Bratislavy a to nielen pre autentický zážitok a pôžitok, ale aby zistili, čo za našou rannou šálkou plnou chute a vône stojí. Keďže kávovníky si len tak hocikde nevypestujeme, práve pri tejto plodine je na mieste globálne vzdelávanie.

Káva s príbehom


Na bratislavskom Coffeefeste mali návštevníci možnosť ochutnať výbornú rwandskú kávu a navyše, vypočuť si jej príbeh nevyhnutne spätý s krajinou samotnou. Prerozprával ho Erik Šimšík z Goriffee, ktorý sa po šiestich mesiacoch strávených dobrovoľníctvom v Rwande rozhodol priniesť so sebou na Slovensko aj tamojšiu kávu. Čím je špecifická? Vysoká nadmorská výška fariem krajiny tisícich kopcov, príjemná teplota a pôda bohatá na živiny dodáva kávovým čerešniam výraznú ovocnú chuť.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Predtým o nej u nás chyroval málokto, Rwandu máme v podvedomí skôr v negatívnom zmysle, ako dejisko krvavej genocídy. Krajina sa však pomaly pozviechala a snaží sa postaviť na nohy a to aj vďaka výnosom z poctivo spracovaných zŕn. Teda tým, že stavia na nohy i nás, slovenských ospalcov. Ak vám chutia kávové nápoje, uvarte si rwandskú špecialitu, Erik Šimšík ponúkol recept na osviežujúcu a netradičnú zmes kravského mlieka, zázvoru a samozrejme kávy. Zaujímavosťou však je, že obyvatelia oveľa viac ako svoju domácu plodinu obľubujú sladké bublinkové nápoje.

Voňavá káva s kardamónom pre štart i ukončenia dňa


Vedeli ste, že aj beduíni, pôvodní obyvatelia Arabského poloostrova, sú kávomilcami telom i dušou? Každý deň ňou vítajú i ukončujú. Jej aróma nesmie chýbať na svadbe, oficiálnej návšteve, ani pri riešení právnych sporov. Marwan Al-Absi z Damašku ju vo svojej nedeľnej prednáške "Káva v beduínskej kultúre" dokonca označil za os tejto špecifickej kultúry. Ak by ste si ju chceli pripraviť podľa miestnej receptúry, chuť Orientu vašej káve prepožičia kardamón. Štipka tohto voňavého korenia pomôže pri trávení a vyvoláva pocit spokojnosti.

Skvelá káva i na konci sveta


Chuťové poháriky Viktora Klima z portálu Delikatesy si potrpia na vyberanú kvalitu i keď príde na nápoje. V nedeľu divákom radil, ako si uvariť dobrú kávu kdekoľvek, či už na dovolenke, na výlete v prírode, alebo, v horšom prípade, v nemocnici.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V zaujímavo poňatej prezentácii predstavil alternatívne metódy prípravy, ktoré vás nemusia stáť viac ako tri eurá a vďaka ktorým si ani na cestách nemusíte odoprieť svoju povinnú šálku. Ak sa chystáte na miesta mimo civilizácie, pomocníkom vám bude šikovný moka kávovar.

Nielen z Ameriky a Afriky, na dobrú kávu si potrpia aj Indonézania


V rámci festivalu sa predstavila aj káva zo vzdialenej Indonézie, ktorá je vďaka množstvu ostrovov bohatá na úmerne vysoký počet druhov, spôsobov prípravy, chutí, vôní. Horúcu rozvoniavajúcu šálku nám pripravili priamo zastupitelia Veľvyslanectva Indonézskej republiky, ktorí podľa zamestnankyne úradu Michaely Bartkovej prišli prezentovať Indonéziu ako krajinu kávy a informovať ľudí o tom, že plantáže nepokrývajú len Afriku a Latinskú Ameriku. I tu je káva neodmysliteľnou súčasťou každodenného života ľudí, najmä toho spoločenského.

Práve odtiaľto pochádza i cibetková káva, po domácky kopi luwak, ale i mnoho iných kvalitných variácií zo Sumatri, Bali, či Papua. Ako nám prezradil druhý tajomník veľvyslanectva Andre Norman Akbar, so Slovákmi sa v skorej budúcnosti plánuje podeliť o kus svojej kultúry a dovážať výberové indonézske zrná priamo k nám.

Komentáre