Cestovanie

Kensingtonské záhrady: Ocitnite sa v rozprávke uprostred Londýna

"Kedysi sa nimi mohli prechádzať len Londýnčania s modrou krvou, dnes môže ich krásu oceniť každý. "

Romana Juhásová, 27. novembra 2014 8:00
Kensingtonské záhrady Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová


Verejné parky sú skvelým miestom pre oddych v tieni v letných mesiacoch, no svoju mimoriadne pôvabnú tvár ukazujú práve na jeseň. Preto ak v tomto ročnom období cestujete do miest so zeleňou, doprajte si prechádzku tunajším sadom či parkom. Londýn, ako jedna z najzelenších metropol sveta, ich má údajne viac ako tri tisícky a je z čoho vyberať. Užite si posledné zvyšky jesene napríklad v Kensingtonských záhradách.

Len desať minút chôdze od brány do Notting Hillu s rušnými trhmi na Portobello Road a ešte rušnejším karnevalom ležia absolútne pokojné Kensingtonské záhrady, kde sú jediným hlučným elementom len deti pri hre na ihrisku princezny Diany. Napriek tomu, že ich ročne navštívia milióny Londýnčanov a turistov, sú ideálnym miestom pre oddych od ruchov veľkomesta. O mimoriadnej obľube svedčí aj ocenenie cestovateľského portálu Tripadvisor, certifikát výnimočnosti 2014.

Kedysi neprístupné


Nachádzajú sa v bezprostrednej blízkosti populárneho a turisticky pravdepodobne najvyhľadávanejšieho Hyde parku, pôvodne boli jeho súčasťou. Obklopujú Kensingtonský palác, ktorý si v 17. storočí za svoj domov zvolil Viliam III a Mária II. Narodila sa v ňom kráľovná Viktória, svoj apartmán tu mala aj princezná Diana. Vytvorené boli pre Viliama III a verejnosti sa postupne otvorili až o storočie neskôr, aj to len v sobotu a pre návštevníkov v slušnom odeve. Hlavný chodník sa tak veľmi skoro premenil na módne mólo a korzo pre vyobliekané dámy.

Patria medzi osem kráľovských záhrad, ktoré sa zvyknú nazývať aj zeleným srdcom Londýna. Niekdajšie vlastníctvo britských panovníkov sa vyznačuje mimoriadnou upravenosťou. Kedysi sa nimi mohli prechádzať len Londýnčania s modrou krvou, dnes môže ich krásu oceniť každý.
Kensingtonské záhrady Foto: Webmagazin.sk/Romana Juhásová

Milovníci moderného umenia vyhľadávajú výstavy v mierne uletenej galérii Serpentine, neobídu spomínaný Kensingtonský palác, pamätník Princa Alberta, manžela kráľovnej Viktórie, talianske záhrady. Rodiny s deťmi sem zas chodia kvôli ihrisku, či jazeru Round Pound s možnosťou kŕmenia labutí a kvôli neveľkej, no veľmi pôvabnej a čarovnej soche chlapca, ktorý nikdy nedospel.

Prekvapenie pre deti


Bronzová socha Petra Pana hrajúceho na píšťalke a obklopeného zvieratami a vílami sa nachádza na brehu rieky, neďaleko od ihriska. Práve tu nabral J. M. Barrie inšpiráciu na ikonickú rozprávku vydanú v roku 1902. Býval neďaleko od Kensingtonských záhrad a odpoludnia s obľubou trávil prechádzkami po parku. Jeho autobiografický príbeh rozpráva film Hľadanie krajiny-nekrajiny, v ktorom spisovateľa stvárnil Johny Depp. Natáčal sa, ako inak, autenticky, v Kensingtonských záhradách.

Socha chlapca záhrady zdobí už od roku 1912. Objavila sa bez akéhokoľvek veľkého plánovania a avizovania, akoby z ničoho nič. Upozornil na ňu len inzerát v novinách, ktorého autorom bol sám J.M. Barrie. „Na deti, ktoré pôjdu dnes ráno do Kensingtonských záhrad nakŕmiť kačice v jazere Serpentine, tam čaká prekvapenie“ napovedal.

ODPORÚČAME AJ:
Britský Independent o Tatrách: Kto tam nelyžoval, o veľa prichádza
Nový trend v cestovaní: Študenti nedali za cestu po Európe ani cent
Historické mesto s mladíckym elánom: Cambridge vás očarí atmosférou
Cestujete za zábavou? Toto je desať miest, ktoré jej ponúkajú najviac
Dosť bolo turistických pascí! Na cestách si doprajte domáce jedlo

Komentáre