Cestovanie

Kuchyňa ako kultúrne dedičstvo: V zozname UNESCO sú len dve, ktoré?

"Kultúrne dedičstvo, to nie sú len monumentálne stavby a vzácne stopy histórie. Chrániť treba aj gastronómiu, tvrdí UNESCO."

Romana Juhásová, 2. októbra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová

Osobitosť národa dotvára aj preň typická kuchyňa. Vie to aj Organizácia OSN pre výchovu, vedu a kultúru. Uznanie v podobe zaradenia do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva však udelila len dvom krajinám – Francúzsku a Japonsku. Čím sú výnimočné a prečo ich treba chrániť?

Hrozbou je fast food


Japonská kuchyňa alebo "wašoku" sa nedávno dočkala pocty od UNESCO a statusu kultúrneho dedičstva. Stala sa tak po Francúzsku len druhou na svete. UNESCO očarila svojou osobitosťou, odlišnosťou, technikami prípravy so storočnou tradíciou, čerstvosťou či využívaním sezónnych ingrediencií. Spája sa s rešpektom k prírode a jej zdrojom.

Medzi klady ostrovnej kuchyne patrí aj fakt, že patrí medzi najzdravšie na svete, postavená je najmä na surovej zelenine, rybách a neodmysliteľnej ryži. Ani náhodou si pod ňou netreba predstavovať len suši, vyznačuje sa mimoriadnou pestrosťou a oveľa obľúbenejšími tradičnými pokrmami. Na ich pedantnú prípravu si domáci potrpia najmä pri oslavách nového roka.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Rozhodnutie "chrániť" japonskú kuchyňu vyplynulo z obáv ohľadom čoraz väčšej popularity euroamerického stravovania a rýchleho občerstvenia, najmä zo strany uponáhľaných a západom očarených mladých.

Keď je stolovanie rituálom


Francúzska gastronómia získala ocenenie už pred štyrmi roky, miesto v zozname má aj jedna medzinárodná, stredomorská kuchyňa. V oboch prípadoch UNESCO ocenilo nielen chuť samotnú, no i až rituálny prístup k jedlu a stolovaniu.

V zozname nehmotného dedičstva možno nájsť najrôznejšie národné kultúrne prejavy od španielskeho flamenca, cez čínsku akupunktúru, guličkové počítadlo, až po talianske náboženské tradície. Nezaháľa ani Slovensko, reprezentuje ho terchovská hudba a typická fujara.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre