Cestovanie

Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava

"Radi si po prechádzke po pamiatkach, múzeách a galériách oddýchnete pri dobrej živej hudbe či popasiete oči na baletnom vystúpení? Deň plný kultúry vyjde najlacnejšie v metropole severných susedov."

Romana Juhásová, 28. augusta 2014 6:00
Varšava Foto: Romana Juhásová


K spoznávaniu miest patria najrôznejšie pamiatky, múzeá, galérie, ochutnávka hudobnej či divadelnej scény. Európske mestá ponúkajú pestré kultúrne vyžitie, poriadny škrt cez rozpočet vie ale narobiť vysoké vstupné.

Britský poštový úrad porovnal ceny lístkov do opery, na balet, do divadla, múzeí, galérií či na koncerty v dvanástich turisticky obľúbených metropolách starého kontinentu. Cieľom výskumu je zorientovať milovníkov umenia a histórie v cenových reláciách.

Výhodná Varšava, drahý Londýn


Najlacnejšie, no nemenej kvalitné kultúrne zážitky, ponúka Varšava, na opačnej strane cenníka stojí Londýn. Upršané najnavštevovanejšie mesto sveta je v tejto oblasti až trikrát drahšie ako hlavné mesto severných susedov.

Varšava Foto: Romana Juhásová
Ako sa pre britský The Daily Telegraph vyjadril hovorca úradu Andrew Brown, i keď kvalita kultúrnej ponuky je v európskych mestách na špičkovej úrovni, cena za ňu sa v závislosti od lokality diametrálne odlišuje. Ovplyvňujú ju rôzne faktory, z veľkej časti sila danej meny a celkový životný štandard.

Cenovo najprístupnejšej Varšave konkuruje Budapešť, ktorá sa v rebríčku umiestnila na druhom mieste. Tretie obsadila Praha, Bratislava sa prieskumu nezúčastnila. V eurozóne sú najprístupnejšie historické a kultúrne perly írskeho Dublinu a talianskeho Ríma.

Napriek tomu, že množstvo londýnskych atrakcií otvára svoje brány bezplatne (napríklad Národná galéria) a ceny od roku 2009 klesli o dvadsať percent, britská metropola zaujala v zozname najdrahších kultúrnych aktivít prvú priečku. O niečo lacnejšie lístky do múzea alebo na koncert možno zohnať v Paríži a v Barcelone. Pomerne vysoké vstupné si účtujú aj Moskva, Viedeň a Amsterdam.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Varšava dá sa ľúbiť
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
VIDEO: Nádherná pláž, ktorá ukrýva smutné tajomstvo

Komentáre