Cestovanie

Čaká vás diaľkový let? Vedci radia, ako na nepríjemnú pásmovú chorobu

"Trápi vás po diaľkovom lete bolesť hlavy, mrzutosť, nespavosť či naopak, neustála únava? Podľa japonských vedcov možno pásmovú chorobu poraziť pomocou strategického stravovania."

Romana Juhásová, 15. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Nevedeli ste sa dovolenky dočkať, no v lietadle ako by vás vymenili za mrzutú osobu bez štipky energie? Ospanlivosť, bolesti hlavy, apatia či nechutenstvo, to všetko môže byť príčinou "choroby" známej ako pásmová, v angličtine "jet lag". Jej jemné príznaky môžeme pociťovať už pri prekročení dvoch časových pásiem a to najmä, ak sa vydáme smerom na východ.

Odveká ľudská túžba po lietaní bola naplnená, človek kedysi nepredstaviteľnou rýchlosťou prekonáva veľké vzdialenosti a teší sa objavovaniu nepoznaného. Letom predbehne nielen nudu, no najmä svoje vnútorné rytmy. Dôvodom jeho následnej dezorientácie a vyčerpania je jednoduchá biológia, naše telá na čosi takéto neboli navrhnuté. Naše periodické procesy sú narušené, telo sa nevie prispôsobiť a tým pádom má plné právo trochu sa na nás cestovateľov "hnevať".

Viagra aj mobilné aplikácie


Je možné vnútorné hodiny jemne oklamať? Touto otázkou sa vedci zaoberajú niekoľko rokov. Niektorí odporúčajú užívať v malých dávkach hormón melatonín, ktorý pomáha pri poruchách spánku, no ani podľa lekárov nie je vhodný pre každého. Zhodnú sa v potrebe dodržiavania pitného režimu a za tabu označujú alkoholické nápoje, ktoré si napriek tomu mnoho pasažierov dopraje. Nazdávajú sa, že pohárik im prinesie sladký spánok, no vzhľadom na mimoriadne suchý vzduch v lietadle býva dôvodom dehydratácie.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Čo to sa pošuškáva aj o viagre ako o pomocníkovi pri boji s pásmovou chorobou. Rady ponúkajú aj špecializované mobilné aplikácie. Podľa výskumníkov z japonskej Univerzity Jamaguči je ale kľúčom k správnemu biorytmu správne stravovanie.

To, že jedlo pôsobí na naše nálady a pocity, nie je novinkou. Ráno nás vzpruží káva či kus šťavnatého ovocia, po sýtom obede zas hlava klesá na klávesnicu. Starostlivým výberom jedla vieme údajne ovplyvniť aj to, ako sa cítime po pristátí. Hlavnú rolu tu hrá inzulín. Ako ozrejmil Dr. Makato Akashi, vďaka ovplyvňovaniu hladiny inzulínu v tele pomocou stravy vieme našu únavu "zmanipulovať", aby sa prispôsobila novej časovej zóne.

Prileteli ste do destinácie večer? Napriek chuti na šálku kávy či čaju si doprajte pokrm bohatý na uhľohydráty a telo by malo byť razom pripravené na oddych. Potrebujete naopak ešte pár hodín vydržať v bdelom stave? Nabudí vás niečo ľahké a bohaté na proteín. Pomocou tohto jednoduchého receptu budete svojmu telu pánom odhliadnuc od geografickej polohy.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Osem rád nad zlato pre každého cestovateľa
Užitočné tipy, ako stihnúť let, keď ho nestíhate
Poletíme do Ameriky iba za desať eur?
Máte rešpekt pred lietaním? Upokojí vás sedemhodinový dokument
Last minute centrum má už aj letisko v Bratislave, čo to znamená?

Komentáre