Cestovanie

Leto sa blíži: Tretí tip, letná škola

"Popri horlivej príprave na skúšky je štúdium počas prázdnin možno to posledné, na čo myslíte. Široká paleta letných škôl však ponúka oveľa viac ako suché poučky."

Romana Juhásová, 19. apríla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Ani školy cez leto nespia. Ponúkajú vzdelávacie programy a kurzy pre tých snaživých, ktorí taktiež v období prázdnin nezaháľajú. Síce neprinesú zárobok snov a zväčša naopak obnášajú isté náklady, budú sa ale nielen pekne vynímať v životopise. Letná škola, to je ideálne riešenie ak ste zvedavý ako vyzerá štúdium za hranicami a vlastne nielen štúdium, ale i život ako taký. V danej krajine a mimo vašej komfortnej zóny.

Letné školy sa jedna od druhej líšia tak ako školy samé, či už z hľadiska zamerania alebo miesta na mape. Rôznia sa i termíny pre prihlášky, kým niektoré už prijímanie uzavreli, o mnohé pobyty sa ešte stále môžete uchádzať. Od jazykových kurzov, cez voľnočasové aktivity ako tanec, umenie, varenie až po skutočné akademické zážitky.

Leto v USA


Študent žurnalistiky Michal štúdium ako alternatívu trávenia obdobia prázdnin odporúča aj kvôli možnosti skutočne spoznať destináciu, v jeho prípade americký Washington. "Mimo letnej školy by som nemal šancu naozaj vidieť, aké Spojené štáty sú. Ako študent a stážista som viac pozoroval, ako títo ľudia rozmýšlajú, čo ich trápi a ako žijú. A čím viac o nich viete, tým viac si môžete od nich zobrať, naučiť sa, odniesť - v ideálnom prípade to dobré, čo na Slovensku, alebo mne osobne, chýba."

Vo Washingtone absolvoval okrem večerného štúdia plného inšpiratívnych prednášok i praktickú stáž, no množstvo času venovaného týmto aktivitám neľutuje. "Robíte viac, ako iní, ale o s to väčšou radosťou, lebo sa pre to dobrovoľne rozhodnete a chcete z toho čo najviac vyťažiť. Aspoň ja som to tak vnímal."


SÚVISIACE ČLÁNKY:
Leto sa blíži: Druhý tip, brigáda v zahraničí

Leto sa blíži: Prvý tip, roadtrip

Komentáre