Cestovanie

Dovolenkujete v betónovej džungli? Oázu nájdete na mestských plážach

"Chystáte sa stráviť dovolenku v ruchu veľkomesta? V lete dobre padne aj umelo vytvorený kúsok exotiky."

Romana Juhásová, 22. júla 2014 12:00
Pohľad na pravý breh Seiny s trávnatým kobercom, palmovými stromami, slnečníkmi a lehátkami. Foto: TASR/AP Photo


Ako oznámil cestovateľský portál svetoznámeho vydavateľstva bedekrov, Lonely Planet, počas tohto víkendu otvorili svoje pomyselné brány mestské pláže na pobreží Seiny. Piesok, bazén, zmrzlinové stánky a kultúrne podujatia vytvárajú útočisko pred rozhorúčeným betónom v meste svetiel. Keďže plážový pocit si užívajú nielen Parížania, núka sa otázka, kde všade nájdeme skvelé pláže, ktoré nevytvorila príroda, ale relaxuchtivý mestský človek?

Ako sa spieva v piesni Summer in the City, letné dni v zajatí betónu, kedy sú chodníky teplejšie ako hlavička zápalky, vedia byť priam pekelné. Európske metropoly, ktorým príroda nedopriala prístup k moru, si tak v duchu príslovia "keď nejde Mohamed k hore, musí hora k Mohamedovi" budujú v okolí riek a kanálov improvizované pláže. U domácich, ale i turistov, navodia napriek vnútrozemskej polohe dojem letoviska. Kúpanie nie je vždy možné či odporúčané, návštevníkom však ponúkajú možnosti pasívneho i aktívneho oddychu s bezplatným vstupom.

Chystáte sa stráviť dovolenku v ruchu veľkomesta? Poďme sa aj pomocou tipov spravodajského portálu televízie CNN pozrieť na to, kde sa môžete po dni chodenia po pamiatkach schladiť. Ak nie vo vode, tak aspoň sŕkaním osviežujúceho nápoja s nohami v piesku.
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najväčšiu vnútrozemskú pláž má Berlín


Vzorom mestských pláží je berlínska Strandbad Wannsee lemujúca rovnomenné jazero Wannsee len dvadsať minút jazdy vlakom od centra. Berlínčania sa na piesku privezenom od Baltického mora slnia už od roku 1907. Po plážovom volejbale či iných športových aktivitách sa možno osviežiť priamo v jazere. Svojou rozlohou, 35 hektárov, sa pasuje za najväčšiu vnútrozemskú pláž.

V Paríži pod palmami


Spomínaná Paris Plages láka domácich i turistov bažiacich po odpočinku a schladení v tunajšom bazéne. Palmy, lehátka, slnečníky a mimoriadne čistý piesok vytvárajú autentický plážový efekt. Neodmysliteľnou súčasťou letnej tváre mesta je od roku 2002. Pláž lemuje pravý breh Seiny o dĺžke 3,5 kilometra.

V zime klzisko, v lete kúsok exotiky


Pláž u našich rakúskych susedov je originálna svojou lokalitou. Viedenčania od roku 2007 v lete zasypávajú mestské klzisko na ulici Lothringerstraße pieskom a tak si vlastnými silami vytvárajú kúsok tropického raja, i keď bez možnosti kúpania. Po tréningu na športovej pláži je čas ochutnať pravú taliansku zmrzlinu či iné typicky letné pochutiny v druhej časti pláže venovanej gastronómii. Noci patria koncertom a zábave.

Do Prahy za športom


Pražské Žluté Lázně umožňujú prírodné kúpanie vo Vltave, no i športové vyžitie pri plážovom volejbale či netballe. Po zotmení sa o kultúrny program stará letné kino, koncerty a party. Žluté Lázně majú viac ako storočnú tradíciu.

Z parlamentu do plaviek


Tisíc ton piesku zo Severného mora putuje každoročne na breh bruselského kanálu. Výsledkom je populárna lokalita Bruxelles les Bains, ktorá napriek svojej mestskej polohe pripomína prímorský rezort. Ťahákom sú koktejly, koncerty, športové aktivity či škola tanca.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?
Vitajte v super ekologickom rezorte, v raji najznámejšieho Kmotra
Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač

Komentáre