Cestovanie

Najlepšie múzeum sveta je v Chicagu. Európskym kraľuje Ermitáž

"Inštitút umenia v Chicagu je podľa užívateľov Tripadvisor najlepším múzeom na svete. Prekonal aj ikony ako parížsky Louvre alebo Metropolitné múzeum v New Yorku."

Romana Juhásová, 18. septembra 2014 12:00
Múzeum v Chicagu Foto: Youtube screenshot


Nevynecháte pri objavovaní mesta návštevu miestnych múzeí s umeleckými klenotmi? Rebríček zostavený cestovateľským portálom Tripadvisor poradí, ktoré naozaj stoja za to.

Zoznam najlepších svetových múzeí zostavil Tripadvisor na základe miliónov hodnotení a názorov bežných užívateľov zozbieraných počas uplynulého roka, pričom bol zohľadnený počet návštevníkov, aj ich spokojnosť. Rebríčku dominujú európske múzeá, prvenstvu sa ale teší americké Chicago.

Obrazy, ktoré pozná každý


Inštitút umenia v takzvanom veternom meste sa pýši obdivuhodnou zbierkou impresionistických a postimpresionistických malieb, dokopy je domovom viac ako 300-tisíc umeleckých diel. Niektoré tunajšie obrazy sú známe aj najväčším neznalcom výtvarného umenia. Patrí medzi ne napríklad maľba Nedeľné popoludnie na ostrove La Grande Jatte od Georgesa Seurata či ikonická Americká gotika Granta Woodsa. Svoje zastúpenie tu majú Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet či Rembrant.

Galéria existuje od roku 1879, no návštevníkov stále priťahuje. Najlepším americkým múzeom je druhý rok, svetové prvenstvo si však získalo až teraz. Z víťazného miesta odsunulo ruskú Štátnu Ermitáž, ktorej teraz patrí tretia priečka.


Európska jednotka


V európskom merítku je ale Ermitáž v Petrohrade naďalej číslom jedna. Niet sa čomu diviť, ide o jednu z najvýznamnejších a najrozsiahlejších umeleckohistorických inštitúcií s viac ako troma miliónmi artefaktov svetového kultúrneho dedičstva. Na ich prehliadnutie a vychutnanie si treba v cestovateľskom itinerári vyhradiť aj niekoľko hodín.

Ermitáž v Petrohrade Foto: Romana Juhásová
Výsledky prekvapili najmä Francúzov. Louvre, ktorý je najnavštevovanejším múzeom sveta, sa ocitol až na devätnástom mieste. Predčila ho aj jedinečná zbierka impresionistov v parížskom Musee d’Orsay.

1. Inštitút umenia, Chicago, USA
2. Národné antropologické múzeum, Mexiko, Mexiko
3. Štátna Ermitáž, Petrorad, Rusko
4. Getty Centrum, Los Angeles, USA
5. Galleria dell’Accademia, Florencia, Taliansko
6. Musee d’Orsay, Paríž, Francúzsko
7. Metropolitné múzeum, New York, USA
8. Múzeum Akropoly, Atény, Grécko
9. Prado, Madrid, Španielsko
10. Jad vašem, pamätník obetí a hrdinov holokaustu, Jeruzalem, Izrael

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre