Cestovanie

Najväčšia zoo v Európe sa nachádza na Slovensku

"Uplynulý rok do košickej zoo zavítal rekordný počet návštevníkov, takmer 230.000. "

TASR, 15. februára 2017 10:00
Vlani sa v košickej ZOO narodili štyri mláďatá kapybary močiarnej. Foto: TASR/František Iván
Rozlohou najväčšia zoologická záhrada v strednej Európe a jedna z najväčších na svete vôbec. Tak definuje zoologickú záhradu v Košiciach jej riaditeľ Erich Kočner.

"Je unikátna i z hľadiska svojho konceptu, pretože nebola zamýšľaná ani budovaná ako klasická mestská zoo na malej ploche, ale bola prvýkrát v bývalom Československu koncipovaná ako wild park, teda ako prírodný park divých zvierat. Na veľkých plochách sú chované zvieratá, kde sa návštevník musí aktívne zúčastňovať ich vyhľadávania alebo ich života," povedal pre TASR Kočner.

Zoo Košice je podľa jeho slov zaujímavá aj z hľadiska svojej koncepcie. "Vznikla ako zoologická záhrada, ktorá by mala predovšetkým prezentovať svoju faunu Euroázie alebo Palearktu, pretože klimatické podmienky areálu v Kavečanoch neďaleko Košíc sú pomerne drsné. Je tu krátke, veľmi intenzívne, silné, teplé a suché leto a sú tu dlhé a vlhké zimy. Vzhľadom na to je technológia chovu trochu odlišná ako v klasických starých, mestských zoologických záhradách v Budapešti, Prahe alebo vo Viedni," vysvetlil riaditeľ.

"V slovenských pomeroch ako jediná zoo chováme a rozmnožujeme tučniaky jednopáse, čo je veľmi ohrozený druh tučniaka z Južnej Ameriky. Rovnako ako jediná zoo na Slovensku chováme tulene. Máme veľkú kolekciu vysokohorských kopytníkov, kde niektoré druhy takisto spomedzi slovenských zoologických záhrad chováme ako jediní. Či už sú to takiny indické, jelene – wapity sibírske, tahry himalájske a mnohé iné. Samozrejme, tá kolekcia je doplnená návštevnícky atraktívnymi druhmi, ako sú kubánske plameniaky, levy či tigre," priblížil Kočner.

Ako uviedol, veľmi populárne sú medvede hnedé, pôvodná šelma zo Slovenska. Veľkej obľube u návštevníkov sa tešia i morské akváriá.



Z hľadiska druhovej skladby sa košická zoo podľa Kočnera dostala do prvej stovky zoologických záhrad z približne 1000 inštitúcií prezentujúcich biodiverzitu v Európe. "Návštevník sa u nás má možnosť zoznámiť približne s 250 druhmi zvierat, ktoré chováme v počte takmer 1200 kusov. Napriek tomu stále mnohí odchádzajú trošku sklamaní, pretože v tom veľkom areáli majú pocit, že tých zvierat je málo. Len pre zaujímavosť, druhová skladba nám za posledných šesť rokov stúpla o sto druhov, takže každým rokom v Košiciach v zoologickej záhrade návštevníci vidia vždy nové a nové druhy zvierat. Tá kolekcia sa stále buduje, pretože pôvodný zámer počítal zhruba s 280 až 320 druhmi zvierat. V posledných rokoch pribudli z takých atraktívnych druhov expozícia plameniakov, pelikány, kozorožce sibírske, mnohé druhy plazov a vtákov. Pre tento rok už máme pripravené v karanténe veľmi atraktívne ara arakangy, čo sú jedny z najväčších papagájov na svete, a takisto maraby - najväčšie bociany sveta z Afriky," prezradil Kočner.

Nové zvieratá získavajú i vďaka členstvu v rôznych organizáciách. V ostatných rokoch sa košická zoo zaradila do medzinárodných profesijných štruktúr. Od vlaňajška je riadnym členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA).

"Približne mesiac sme členom Svetovej asociácie zoologických záhrad, čo je vlastne najväčšia méta, alebo taká najsilnejšia celosvetová organizácia. Otvára nám to cestu k medzinárodnej spolupráci a k zapájaniu sa do záchrany druhov nielen v ľudskej opatere, chovom v zoologickej záhrade, ale aj priamo v pôvodných areáloch výskytu. Prináša to so sebou aj to, že kapacita našej zoologickej záhrady je k dispozícii pre medzinárodné projekty záchrany druhov a vlastne získavame mnohé zvieratá vďaka týmto členstvám ako vedeckú zápožičku, mohli by sme povedať bezplatne. Tak sa v našej zoo už ocitli jedny z najväčších dravých vtákov sveta z oblasti Kamčatky orliaky bielokrídlé," dodal Kočner.

V ZOO v Košiciach nájdete aj levov. Foto: TASR/František Iván


Košická zoo od začiatku roka 2017 zaznamenala i viacero prírastkov, ktoré sa tam narodili. "Prvým mláďatkom roka sa stala kariama červenozobá, potom to boli štyri ovce kamerunské, korytnačka močiarna, v stáde antilop vodárka lečve a priamorožec šabľorohý," uviedla pre TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice Eva Malešová.

Uplynulý rok do košickej zoo podľa jej slov zavítal rekordný počet návštevníkov, takmer 230.000. V porovnaní s rokom 2015 to bolo o 5000 ľudí viac.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Košíc do Spišskej Novej Vsi
Liptov ponúka viac ako 170 kilometrov tratí pre bežkárov
Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť
OBRAZOM: Pozrite si novú atrakciu Hamburgu. Stavali ju 10 rokov

Komentáre