Cestovanie

Veža z lebiek či unikátne kostoly: Čo vidieť v srbskom meste Niš

"Tretie najväčšie mesto v Srbsku ponúka dostupnú dovolenku pre rodiny i skupiny kamarátov. Môžete obdivovať pamiatky aj relaxovať. "

Katarína Bačová, 22. februára 2018 10:00
Pohľad na mesto z mestského opevnenia. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová
Srbské mesto Niš sa dostalo do pozornosti cestovateľov hlavne vďaka nízkym cenám leteniek. Svoje miesto na mape Európy si však vybojovalo už dávno. Jeho história sa spája s menom rímskeho cisára Konštantína Veľkého, známeho pre uzákonenie Milánskeho ediktu (313), ktorým zrovnoprávnil kresťanstvo s ostatnými náboženstvami. Odkazy na bohatú minulosť, nielen v antických dobách, môžete nájsť aj dnes.

Na rieke Nišava


V súčasnosti je Niš po Belehrade a Novom Sade tretím najväčším mestom v Srbsku, žije tu vyše 250-tisíc obyvateľov. K nim sa počas školského roka pridávajú aj študenti miestnej univerzity. Mesto na rieke Nišava tak označujú za kultúrne, obchodné a univerzitné stredisko juhovýchodného Srbska.

Domáca atmosféra


Ani ošumelý vzhľad niektorých budov či staré autobusy mestskej hromadnej dopravy nenarúšajú pohodu, ktorá z mesta pramení. Dorozumiete sa po anglicky, občas však stačia aj slovenské slovíčka. Domácej atmosfére pomáha rieka, historické pamiatky, srdečná povaha domácich i všadeprítomná vôňa grilovaného mäsa.

Dobré jedlo


Ochutnávku domácej kuchyne by ste si nemali nechať ujsť, hľadajte podniky s označením kafana. V typickom bistre vás privítajú mimoriadne úslužní čašníci a osviežia pre Slováka príjemné ceny. Na jedálnom lístku dominujú mäsité pokrmy, predovšetkým grilované.

Typickým jedlom je pljeskavica, tradične z rôznych druhov mletého mäsa, podávaná aj ako burger. K miestnym špecialitám patrí tiež čevapčiči, dimljena vešalica (údené bravčové), fazuľa s mäsom (napríklad s rebierkami) či pečená klobása. Dezerty zastupujú palacinky, baklava či tulumba. Malé pekárne sú všade po meste, často otvorené nonstop.
Typické srbské špeciality - grilované mäso na rôzne spôsoby, podávané s cibuľou a pečivom. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Mimo EÚ


Pred príchodom do Srbska nezabudnite, že krajina nie je členom Európskej únie, takže potrebujete pas. Zameniť si peniaze nie je problém, zmenárne nájdete na každom kroku. A nenechajte sa zaskočiť ani cyrilikou. Významné miesta bývajú označené aj v latinke, ak nie, pomôcť vám môže znalosť azbuky.

Pešibusom


Väčšina pamätihodností je sústredená v centre mesta. Ako hlavný dopravný prostriedok vám budú teda stačiť aj nohy. Ak sa chcete ísť okúpať do kúpeľov Niška Banja, odvezte sa mestskou hromadnou dopravou. Tá vás dovezie aj z letiska, lístok stojí pár drobných a kúpite ho v autobuse.

Čo vidieť v Niš


Ak vás zaujímajú pamiatky, pamätníky či kostoly, v Niši máte o program postarané. Vybrali sme pre vás tie najpopulárnejšie turistické ciele.

Výnimočné archeologické nálezisko Mediana upúta veľkolepou mozaikou. Komplex postavili za vlády Konštantína Veľkého a slúžil šiestim rímskym cisárom. Otvorený je však len počas hlavnej turistickej sezóny.

Počas prechádzky mestom si všimnite aj pamätníky venované srbským hrdinom – napríklad osloboditeľom mesta či kráľovi Alexandrovi.

Pevnosť (Tvrdava) je jednou z hlavných dominánt mesta. Na strednom Balkáne patrí medzi najzachovalejšie, svoju dnešnú podobu nadobudlo v 18. storočí. Múry majú dĺžku 2100 metrov a skrývajú množstvo odkazov na búrlivú minulosť mesta – nájdete tu mešitu, časť niekdajšieho paláca, pamätník osloboditeľa Milana Obrenoviča či zvyšky tureckých kúpeľov. Príjemná prechádzka je teda tiež exkurziou do histórie.
Vstupná brána do mestského opevnenia. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Múry opevnenia z vnútornej strany. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová


Unikátna veža z lebiek (Ćele-kula) skrýva príbeh, z ktorého mrazí. Postavili ju z ľudských lebiek ako varovanie pre každého, kto sa vzoprie Osmanskej ríši. Pôvodne v nej bolo zamurovaných až 952 lebiek srbských vojakov, väčšina z nich padla v bitke pri Čegare. Ďalších tridsať srbských zajatcov dal turecký paša zabiť, len aby mohol dokončiť posledný rad na veži.

Napriek hrozivému odkazu veža z lebiek nevyvolala strach. Naopak, stala sa symbolom odporu a boja za slobodu. Aby sa zachovala, postavili okolo nej kaplnku. Krvavú minulosť ilustruje posledných 59 lebiek.

Kaplnka skrývajúca vežu z lebiek. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Nacisti počas druhej svetovej vojny na kopci Bubanj zabili desaťtisíce Srbov. Dnes obete pripomína pamätný park. Tri päste znázorňujú vzdor mužov, žien a detí, ktorí tu prišli o život.

Pár krokov ďalej nájdete reliéf s veršami Ivana Vučkovića, nišského básnika. Okrem iného píše: „Boli sme zastrelení, ale nikdy zabití, nikdy umlčaní“.
Pamätný park Bubanj. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Mnohé obete pochádzali z koncentračného tábora v Niši. Počas okupácie mesta v ňom nacisti väznili Srbov, Rumunov a Židov. Múzeum je svedectvom o neľudských podmienkach, v akých sa postupne vystriedalo až 30 tisíc ľudí. Tábor sa zapísal do histórie prvým masovým útekom v Európe - 105 ľudí sa dostalo na slobodu.
Koncentračný tábor v meste Niš. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Väčšina Srbov patrí k pravoslávnym veriacim, v Niši preto môžete obdivovať množstvo zaujímavých kostolov. Môžete v nich obdivovať aj unikátne ikony.

Niekoľko architektonických štýlov – srbsko-byzantský, orientálny, barok, renesanciu – spája ortodoxná katedrála (Saborna crkva).

Odporúčame tiež Kostol sv. Konštantína Veľkého a cisárovnej Heleny. Obklopuje ho Park svätého Sávu.
Kostol sv. Konštantína Veľkého a cisárovnej Heleny. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová

Kostol sv. Mikuláša menil svoje poslanie šesťkrát – súčasný ortodoxný chrám slúžil okrem iného aj ako mešita.
Kostol sv. Mikuláša. Foto: Webmagazin.sk/Katarína Bačová


Zdroje: visitnis.com

Komentáre