Cestovanie

Nový trend v cestovaní: Študenti nedali za cestu po Európe ani cent

"Dnešná doba praje pohodlným. Svoju teplú posteľ by sme už za nič nevymenili a autobusy nás už dovezú skoro všade, ak náhodou nemáme auto. "

Simona Ondrejová, 23. novembra 2014 14:00
Stopovanie bolo pre študentov vzrušujúcim zážitkom. Foto: Webmagazin.sk/Martin Ondruš


Roman, Kristína, Peťo a Martin sú mladí ľudia vo veku od 19 do 22, ktorí toto leto stavili na stop. Táto štvorica vymenila pohodlnosť za dobrodružstvo a rozhodla sa za cestu zo Španielska nevyhodiť ani cent. Cestu dlhú 1788 kilometrov absolvovali štrnástimi rôznymi autami.

Dovolenka na najznámejšom španielskom pobreží Costa Brava neznie nijak špeciálne. Väčšinou preferujeme komfort a bezpečie. Títo mladí Bratislavčania však v júni tohto roka prekonali svoje hranice komfortu a spravili si z cesty domov nezabudnuteľný zážitok na celý život.

„Všetko to začalo našou túžbou navštíviť Barcelonu. Chceli sme netradičný výlet, ale aby bol aj čo najlacnejší. Nad hotelmi sme ani neuvažovali, prichýlila nás kamarátka, v tom čase žijúca tam. Kúpili sme si letenky, ale iba jednosmerné,“ začína rozprávanie o netradičnom výlete Peťo.
Štvorica mladých cestovala zo Španielska stopom. Foto: Webmagazin.sk/Martin Ondruš

Cely výlet si naplánovali tak, aby stál čo najmenej. Spali pod holým nebom, kde sa dalo a v jedení sa tiež uskromnili. „Náš výlet bol tak trochu šialený. Na Barcelonu sme mali veľa času, tak sme si povedali, že ušetríme a prechodíme ju peši. Mali sme z nej oveľa lepší zážitok, hoci to bolo vyčerpávajúce. Videli sme pamiatky, no aj obyčajné štvrte, uličky či obchody, ktoré by sme pri cestovaní metrom nevideli,“ približuje výlet do metropoly Katalánska cestovateľka Kika. „To, čo však môžem označiť za najväčšie prekonanie samej seba, prišlo keď sme z Barcelony do Bratislavy išli stopom,“ dodáva.

Pre troch to bola premiéra stopom na takú diaľku cez päť krajín. Rozdelení na dve dvojice začali v meste Girona. „S druhou dvojicou sme si povedali, že sa stretneme v Lyone vo Francúzsku, pri Ženeve vo Švajčiarsku a vo Vadúze v Lichtenštajnsku. Niektoré strety sa podarili, niektoré nie,“ približuje trasu zdolanú za štyri dni Peťo.

Rady skúseného stopára


Pôsobí to nebezpečne a niekomu sa to môže zdať ako riskovanie vlastného života. Roman však z vlastných skúseností radí: „Odporúčam stopovať na benzínovej pumpe na diaľnici a tam sa pýtať ľudí. My to tak robíme vždy. Je to bezpečnejšie, lebo nestojíme iba pri ceste, ale máme osobný kontakt so šoférmi."

"Aj my si môžeme vybrať ľudí, ktorých sa nebojíme, a aj oni vidia nás. Potom si vždy vyberieme cieľ, mesto, ktorým smerom chceme ísť a podľa toho sa pýtame ľudí. Mali sme so sebou stan, keby bola zima v noci. Jednu noc sme tak strávili na pumpe v stane. Stopovanie je jednoducho synonymom dobrodružstva,“ dodáva.

Partia mladých cestovala po Európe stopom. Foto: Webmagazin.sk/Martin Ondruš

Takýto koníček nie je pre kohokoľvek. Treba mať vytrvalosť v sebe a ducha odvahy tiež. „Stopovanie si vyžaduje trpezlivosť. Niekedy sa môže stať, že čakáš niekoľko hodín, no niekedy môžeš natrafiť na správny smer a ochotného šoféra hneď. Stopovanie je veľmi nevyspytateľné, nikdy nevieš kde prespíš,“ hovorí Roman.

3600 kilometrov plných prekvapení


Stopárovi Peťovi to však nestačilo. O mesiac po návrate už plánoval ďalší stopársky výjazd. „V auguste sme sa s kamarátom Filipom rozhodli spraviť prekvapenie kamarátke, ktorá v španielsku robila opatrovateľku. Nemali sme nič pripravené, išli sme s jedným ruksakom, karimatkou a spacím vakom,“ prezradil.

Takáto cesta prináša aj mnoho nepredvídateľných situácií a zážitkov. Počas 3600 kilometrovej trasy tomu tiež nemohlo byť inak. „V Nemecku sme stopli pána, ktorý si dal tri či štyri štamprlíky alkoholu pred nástupom do auta. Následne počas jazdy pil pivo, fajčil a išiel 200km/h. Celý ten čas som sa modlil a očakával tabuľu nejakej benzínovej pumpy, na ktorej by nás mohol vyhodiť. Z jeho auta sme vystupovali úplne vyklepaní. Stalo sa nám aj, že sme uviazli 100 km pred naším cieľom - Gironou na pumpe na 6 hodín. Vtedy nás zachránilo, že sme sa rozdelili.“
Partia mladých cestovala po Európe stopom. Foto: Webmagazin.sk/Martin Ondruš

Hoci stop prináša riziká, väčšinou dobré skúsenosti prevažujú nad zlými. „Raz nás vzal pán, ktorý išiel na obed s belgickým princom, aby kúpili 10 zlatých baní niekde v Kolumbii. Aby toho nebolo málo, chcel nám kúpiť letenky zo Ženevy do Viedne, ale nič práve neletelo. Tak nás teda zaviezli ešte 60 km a keď sme vystúpili, dal nám každému sto eur so slovami: ,užite si výlet chlapci‘. Neverili sme vtedy, čo sa to deje,“ rozpráva Peťo príbehy ako z filmu.

Chlapci hodnotia ich leto pozitívne a cestovanie stopom si nevedia vynachváliť. Každopádne sa zhodujú, že sa treba dobre pripraviť a byť na každom kroku opatrný.



ODPORÚČAME AJ:
Mrazivé cestovateľské historky: Mŕtvola pod matracom a krysa
Cestujete za zábavou? Toto je desať miest, ktoré jej ponúkajú najviac
Paríž a Vegas sú pasé. Najromantickejší je Rím, najdivokejší Berlín
BERGEN: Nórska rozprávka za siedmimi horami
Netradičná služba: Po smrti môžete cestovať okolo sveta

Komentáre